Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2008 11:08 - Войната на таралежите 20 години по късно
Автор: sowhat Категория: Лични дневници   
Прочетен: 72230 Коментари: 154 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Помните ли филмите от 70-те ,особено тези каубойските ,в които главният герой е брадясал мъжага , с лъснати от дълго носене краища на панталоните , задължително разкопчаната риза и клечка в устата , прашни ботуши и блестящи кончове влизаше с ритник в салууна и предизвикваше лошите на двубой ?
В тези филми със заглавия "Добрият, Лошият и Злият", доброто винаги побеждаваше .
А аз заспивах доволна , че докато има такива добри люд ,светът е едно добро място за живеене.
Тази възраст отдавна е отминала и децата ми днес гледат леко иронично на спомените ми , за които в тяхният свят няма място .
В тяхният свят няма място за филията с лютеница или за онази циганската баница приготвена от баба набързо поръсена с червен пипер и мерудия.
В тяхният свят баба ходи на работа и се прибира уморена от работа, за да гледа "Дързост и красота ".
Носи в чантата си снакс и кроасани или чипс .
Те не закусват с баничка и боза ,а с хамбургер и тостер.
Ну погоди е нещо от зоната на здрача , техните кумири са  героите от Ю Ги О  и Уичиз /дори не знам дали го пиша правилно./ от които ме втриса и си мисля че ако бях на пет щях да сънувам кошмари .
За Чебурашка не са чували , нито знаят за 10 те ни детски минути при Кеворкян по време на Всяка Неделя.
Днес децата растат с "Трима братя ,три сестри ". Не говорят под сурдинка за секса на вечерните си сборища - те вече са научили всичко за него ог телевизията . Дори все по рядко задават стряскащи въпроси на родителите си .
Синият екран бълва 24 часова непрекъсната информация и те попиват.
Да...днешните деца не играят на стражари и апаши . Те имат кънтър страйк.
Те се докосват до топката само в часа по физкултура , а вечерните наши сборища и турнирите по народна топка между махалите са безвъзратно отминали .
На някогашното ни игрище днес има коли . Малките мушмуроци -тези, които още не са обсебени до толкова от компютъра с , се провират безшумно между колите и си казват :
По леко де , ще одраскаш колата на тати , мама , кака ...

Няма я детската глъч под прозореца ми .Няма го смеха . Няма ги окършените клони под дувара ми . Никой не влиза да краде череши от черешата ми .
Е ,има някакво детско присъствие изразяващо се в тайното пушене на цигари ,но то е така безмълвно , че нищо индианско няма в този пушек и дим и който наблюдавам от прозореца си .

Няма и книги . Наскоро дъщеря ми окупира домашният любимец с часове . След молбата ми ,да го освободи ,за да си пиша дипломната работа ,тя каза -иииии мамо , чакай че гледам филма , а утре имам да пиша тема по него.
За какво да четем книги ,когато има филми . За какво ни е да се борим с Толстой и да четем двата огромни тома  "Война и мир" .  Седмото изкуство се е погрижило да ги смели и да ни ги представи в удобен за консумация вид. Само за някакви си два часа .

Чудя се . 
Чудя се как живеехме ние ,как оцеляхме .
Днешните деца още проходили вече знаят да боравят с дистанционното на телевизора , в детската градина ходят с джиесеми и играят на компърните си игри .
Къде останаха сладките книжки с картинки в които Пелеяшка и Снежанка бяха най прекрасните принцеси ,а не Парис Хилтън ?

Как се справяха нашите родители ,без да знаят къде сме всяка минута , всеки час?
Майка ми например ми каза това : Бях сигурна че щом огладнееш ,ще изпаднеш от някъде изподрана и рошава и чорлава ,за да си вземеш една порязаница хляб и пак ще изчезнеш...

Ние нямахме mp3 нито ipod.Ние изнасяхме грамофоните си на терасите си с риск да ни набият и се прехласвахме по Прешъз Уилсън и нейният One way ticket ...
Ние не се сърдихме на родителите ни ,когато ни поступваха . Ние не ги упреквахме ,докато се бъхтеха ,за да ни осигурят хляба .Ние се радвахме на маратонките Adidas ,а за дънките само мечтаехме .

Ние не бяхме емо.
Не, че  нямахме емоции. Не , че не си режехме вените понякога .
Но не, защото бяхме част от някаква култура .
А заради несподелената си любов.
Тъгувам. Остаряваме бавно , неусетно почти . А с нас си отива и детството ни , такова , каквото никога повече няма да бъде .
Ако затворя очи и ги държа така много, много дълго, мога да го видя отново - русо, ожулено, раздърпано и босо , в синини , покатерено на най високите клони на черешата и хвърлящо чреши върху нищо неподозиращите минувачи .
И щастливо. Много,много щастливо .
И далечно .
Когато отворя очи , ми се иска , онзи мъжага каубоя да влезе с ритник в салууна и да каже : Всичко е под контрол.
Аз съм тук и доброто винаги побеждава .



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stone - охоо, и аз колко череши съм обрал :-)
09.04.2008 11:16
има да си спомняме. ама и сегашните деца така ще си спомнят за своето детство, като пораснат. щото техните деца кой знае какви играчки ще има - сигурно ще хвърчат из въздуха и ще четат мисли, кой знае.
ама тия времена няма да се върнат, да те пратят на село, да яздиш магаре, да ходиш на риба с една откършена пръчка и кукичка от тел...
цитирай
2. buboleche - и аз искам,
09.04.2008 11:18
но......:/
и аз съм брала череши, даже ги крадяхме от една градина и се криехме да не ни хване пазача.:)))
цитирай
3. анонимен - прочетете този постинг!!!
09.04.2008 11:18
Колко често съм си го мислила всичко това и аз! колко често съм го изричала почти по същия начин, със същите примери. Аз съм от това поколение, страдам по прекрасното си детство, но още повече страдам, че днес децата не могат да разберат какво губят.
Благодаря ти за спомените!
цитирай
4. blueneo - ;)
09.04.2008 11:20
Ето за това ценим "малките неща" от Живота, носещи ни толкова Радост и Щастие, колкото Безгрижните чорлави детски години, съхранили в нас множество Усмихнати спомени.
;)))
цитирай
5. benra - ...
09.04.2008 11:23
тяхното детство няма нищо общо с нашето, то е ограничено от технологичните свободи...
А колко панталони съм скъсала в джанката.Помня как ходехме до там с колелетата, казваха,че някога е било минирано и все се чудехме кой и кога ще каже-бау!
скоро изтеглих Ну погоди!от нета и го пуснах на дъщеря ми-исках да видя нейната реакция на моята носталгия.Хареса й.
Соу, благодаря за хубавия пост!
цитирай
6. melsun - :(
09.04.2008 11:24
Страх ме е за децата ми наистина...както и за техните деца и въобще за всички днешни деца...Винаги е имало разлика в поколенията,но съвременните мисля,че започват да минават границите...Техническият прогрес е този,който изиграва огромна роля...За жалост...Незнам това как ще ви прозвучи,обаче наистина машините ни превземат...Ще се опитвам поне в къщи да им ограничавам влиянието...за да се почувствам повече човек,а не киборг...
цитирай
7. dressy - някой ден
09.04.2008 11:24
децата ни ще разказват на своите колко са били щастливи хранейки тамагочито си под час и как са си сменяли телефоните за няколко дни,ние няма да сме тук да видим..
всяко едно поколение е щастливо по своему:)))

а доброто винаги побеждава
цитирай
8. gothic - Детство. . . . отдавна, отдавна о...
09.04.2008 11:25
Детство....отдавна, отдавна отминало, миналия век :((( Вчера синът ми, на четири и половина, ме попита: "Тати, като си бил малък, гледал ли си Чили Уили на компютъра?" Ще успее ли да разбере някога, че бащаму е израсъл без кабелна телевизия, без нет, без мобилни телефони? А иначе обича да му чета приказки. Обича Котарака в чизми. Но дали ще обере някога съседска джанка? Ще играе ли на топчета, на стражари и апаши, на фунийки? И къде да ги прави тези неща?
sowhat, благодаря ти!!!
цитирай
9. dressy - независимо
09.04.2008 11:25
дали е Стив Маккуин
или Киану Рийвс

а ти си прекрасница и те обичам
цитирай
10. ady - Благодаря за спомените
09.04.2008 11:29
Дъщеря ми хареса Ну погоди, пуснах и семейство мейзга, но нещо не я очарова за съжаление:)
цитирай
11. melsun - Соуче...
09.04.2008 11:34
и аз много ти благодаря за този пост...Все едно описа моето детство и притесненията ми са същите...Не мога да ти опиша колко се радвам,че моите момчета все пак имаха възможност като малки да ходят на село при моята баба,най-добрата баба на света:) и да усетят,това,което и аз съм усещала някога...Все пак е закодирано като някакъв спомен...Връзката с природата,земята и хората...това секне ли,става страшно...
цитирай
12. анонимен - Виж,
09.04.2008 11:40
а не си ли задаваш въпроса - кой всъщност прави детството? Не сме ли ние възрастните, които определяме условията? Не децата са измислили телевизията, компа, ГеСеМе-то, нашите коли са нагазили детските площадки и не дай Боже някое дете да ги докосне... Просто сега светът е друг, както беше друг когато ние бяхме деца. Ти си спомняш за телевизията и киното от твоето детство, но питала ли си майка си, тя дали е гледала телевизия или кино в своето. Да, така е - моят първи касетофон (имаше и такава техника:) го купих със собствени пари на 20 години, синът ми получи своя на 6 години, като подарък от дядо си. Пръвият GSM ми го подари жена ми за 33-тия ми РД, а сина ми го получи за 8-мия си. Е и? Само, че той на 9 години чете повече книги от мен в момента (за мой срам и позор:) и не мисля, че е уникален в това отношение.
цитирай
13. sowhat - аз ви благодаря
09.04.2008 11:43
" А днес моят собствен наследник
извършва геройски бели .
Не съм се изгубил безследно ,
щом той ме повтаря ,нали ? "

повтарят ли ни ?
нали ни повтарят?
@stone -толкова са мили тези спомени и някак си наистина като от другия век ,на фона на днешната акселерация

@бу -чувствай се винаги поканена на моята череша ,обещавам да я оставя зона свобдна от пазачи :)

@анонимен 3 -благодаря ти :)

@блу ,тези с непокорните коси и рамене ,не държат упорито за ръка и не искат просто така да си тръгнат от нас.
дърпат ни ,когато прекалено сме забързани да стигнем до офиса навреме и ни се плезят от някоя витрина ,а понякога дори си позволяват да ни спъват и да се смеят дяволите на бримката върху чорапа ни . :)

@ благодаря ти бенра ,толкова е хубаво да можем да споделим детството си с децата ни ,за да разберат че и мама е имала плитки и не винаги е била и сериозна и строга , че тате не се е родил горям и е карал лагерна количка и разбивал носа си ...

@ мел и аз се страхувам . и се надявам че отглеждаме хора ,а не киборги . горда съм с дъщерите си ,които подписаха петицията в защита на българският език . " не съм се изгубил безследно , щом те ме повтарят ,нали ?" ...

@ дреси надявам се те също да се чувстват точно толкова ,колкото и ние . и пак не мога да спра и да се оттърся от спомените по едно прекрасно детство ,което имахме .
а дали ще е същото ,дали ...
и аз те обичам :)

@ готик и аз ти благодаря ,а вниците ни дали ще ни питат за чили уили ? :)

@ кет благодаря ти и аз , че прочете

@ади и моите се мръщят на семейство мейзга ,а мен така ме разсмиваха .
и барбароните .сега дали някое дете знае какво е барбарон?

и да ви кажа телетъбисите са ужасни :)


цитирай
14. sowhat - симпълмен
09.04.2008 11:49
мисля че сина ти е уникален.
прекарвам цялото си свободно време с децата си .тези тук от вас ,които ме познават лично знаят че е така .
ще ти кажа само едно -докато аз се събуждах и ставах с книгата ,с децата ми не е така .
те заспиват с дивиди или с местопрестъплението маями .
едната ми дъщеря / сполай ти Боже / чете .
питай ме какво - ами любовни романи ,а на скоро почна за залита по моите пристрастия Лий Чайлд и Нелсън Демил , но когато се опитах да й дам книги ,които намирам за стойнстни Стендал ,Зола , Балзак ,Кортасар , Маркес и други - тя просто отсече -оооо мамо ,я не ме занимавай с глупости .
А малката отива и си взема дивиди .
Така че ,мога да ти кажа само едно - ти си щастливец. А и освен това още не е късно ,детето да спре да чете .
Защото с всеки час те се променят и в никакъв случай не са статични константи.
цитирай
15. july26 - Това тук отговаря..само частично, разбира се, на въпроса
09.04.2008 11:50
" Тяло или ум " е Жената, която ме кефи...:)))
Иначе..не мисля,че само бяхме...И сме и отново нещата ще бъдат подобни на нашите, нищо че светът се върти насам-натам. Някои неща са вечни, някои ценности са вечни, въпреки че изглеждат прости и незаслужаващи внимание. Все някой някога ще открие вкуса на филията с лютеница или просто поръсена със зехтин и червен пипер.
Ако не стане...просто няма да знаят какво са пропуснали....
:))))
цитирай
16. melsun - Хей...
09.04.2008 11:56
децата ми познават вкуса на филията с лютеница...както и не им спестявам баничките с боза:))...От нас зависи това,което смятаме за ценно и добро да го предаваме на следващите поколения...А пък от тях зависи дали ще го възприемат и доколко...
цитирай
17. ianchefff - Има
09.04.2008 11:59
запазени папируси, египетски, дето възрастните се оплаквали от децата, че не ги слушали, били различни и т.н.
Сократ, около 400г. пр.н.е. също е говорил, че тогавашните деца били зли, лоши и прочие.
В днешно време е същата работа.
мрън, мрън...
Споко бе, ще се оправят, няма да са същите, но нима това е задължително?

Я се усмихнете, стига сте се оплаквали:)
Само Лески...;-)
И малките неща, за които спомена blueneo,
винаги ще ги има, споко.
:)))))
цитирай
18. sowhat - @мели
09.04.2008 12:01
искрено вярвам , че нищо не е загубено . че още има надежда и шанс ,децата ни ,които освен генетичният ни код , даз апасят и тези спомени -нашите заедно с техните :)

@. ningyotsukai разбира се че съм ги споделила . колкото до писателствуването -за това освен дар слово ,трябва и умение и търпение.
а си мисля ,че аз не съм дораснала ,за да се нарека писател. твърде малко търпение има в мен .благодаря ти

@ джу , не знам на какви въпроси и критерии отговарям. аз съм винаги себе си и това едва ли е новина за теб.дали ще открият вкуса на филията ...
не знам.
но се надявам ,затова всеки път се опитвам да я пробутвам преди бейк ролса и мюслите .
благодаря ти и усмихнат ден :)
цитирай
19. neanonimen - So,
09.04.2008 12:04
6te zamul4a,za6toto posle mnogo trudno mi pro6tava6.Dnes mnogo si tujna:)
цитирай
20. sowhat - @ мели а моите деца
09.04.2008 12:05
имат изградени характерчета и никога не са ми позволявали да им наложа нещо ,което не харесват.
не че не съм опитвала . но за мен е по важно те да се чувстват добре ,от колкото аз да съм удолетворена .
така че след 20 години може те да мечтая за вкуса на кроасана ,докато внуците ми примерно ядат нещо което се сипва от тубичка :)

@янч .малките неща винаги са важни , стига да пазим онова непокорното в себе си .
и не хленча .
просто описвам липсата на нещо ,което чувствам как си отива и то безвъзратно .:)
цитирай
21. sowhat - н. знаеше че винаги си
09.04.2008 12:06
добре дошъл. :)
а и затова съм Карла - ако не се сърдех ,нямаше да съм Карла, а Спаска :)
цитирай
22. neanonimen - &
09.04.2008 12:10
I prefer you,Spaske!
цитирай
23. анонимен - Като майка на две деца, от които е...
09.04.2008 12:25
Като майка на две деца, от които едната /на 9/ и растат гърди, чета и Ви се чудя. Не се оплаквам от акселерацията, не се оплаквам, че дъщеря ми чете във виртуалните библиотеки, а не хартиени книги. За какво да се оплаквам? Че има прогрес, че тяхното детство е различно от моето, моето - от това на майка ми, нейното - от това на нейната майка? Че децата ни се развиват, че времето се мени? Я стига, опомнете се! Това, че децата ни имат различно детство не означава, че трябва да им налагаме нашите стереотипи, още повече, когато от моето детство до тяхното са изтеки ТРИДЕСЕТ години /всъщност и малко повече/. Пре тези години светът не е стоял на едно място. Аз не искам децата ми да изживеят МОЕТО детство. Искам да изживеят ТЯХНОТО си и да са щастливи. Според мен, това означава да обичаш някого.
цитирай
24. krotalka - Все едно, че прочетох собственните си мисли!
09.04.2008 12:29
Жал ми е за сегашните деца, но какво да се прави, сетът не стои на едно място. След време и те ще изпаднат в нашето положение. Само за едно ги съжалявам, отучиха се да четат книги, предпочитат да видят всичко поднесено на филмова лента. Така не им остава време да развихрят фантазията си.
Това според мен ограбва душите им.
цитирай
25. sowhat - @ анонимна 25
09.04.2008 12:38
ако ми посочиш къде се опитвам да наложа своят стереотип на децата си , ще си посипя главата с пепел.и ако си беше направила труда да прочетеш отговорите ми на коментарите ,щеше да знаеш че нито съм майка деспот ,нито живея на друга планета далеч от децата си и не съм в час със техните радости и неволи .
нито плача ,че времето се мени ,нито че стереотипите се променят.
ако четеше внимателно щеше да видиш ,че постът е по скоро реквием на едно отминало детство .
това ,че една майка иска да сподели спомените си с децата си значи ли, че не ги обича ?
това ,че съм загрижена ,затова че книгите изчезват като хартиен вариант и се пренасят върху екран ,прави ли ме лоша майка ?
чудно ми е как дъщеря ти на девет ,чете книги на компа ,но това е друга бира .
моите са на 15 и на 18 и твърдя , че съм техният най добър приятел.
колкото до тяхното си -аз съм човекът ,който винаги ще застане зад гърба им и ще ги подкрепи ,защото за какъв дявол са майките ,ако не подкрепят децата си ,дори когато видимо отиват към печката където пари.
благодаря .
цитирай
26. sowhat - благодаря ти кроталка
09.04.2008 12:40
точно в това е проблема като че ли ,понякога филмите са твърде далеч от писаната история .
:)
цитирай
27. sowhat - н. карла
09.04.2008 12:41
все ще си е част от мен :) колкото и да се маскира като спаска )))))))) вервай ми
цитирай
28. анонимен - :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
09.04.2008 12:50
http://www.zazz.bg/play:a8c12c52
цитирай
29. ady - Барбароните
09.04.2008 12:55
ги бях забравила:))
цитирай
30. sowhat - @ анонимен 30
09.04.2008 13:00
много си мил/а благодаря ти )))))
цитирай
31. sowhat - хахахаах
09.04.2008 13:01
ади ама бяха толкова сладурски .
още си пазя един барбарон за коледната елха :)
цитирай
32. dressy - стига бе
09.04.2008 13:03
ше ме разплачете......а зайчето с карираните уши некой помни ли го беееееее
ааааааа........намерих го
http://www.vbox7.com/play:869580f1
цитирай
33. sowhat - о да
09.04.2008 13:05
какъв сладур беше докато се криеше в куфара )
цитирай
34. dressy - знаеш ли
09.04.2008 13:09
мисля че е много по-важно,че в момента слушам заедно с момчетата DMX и имаме какво да си кажем..детсвото или го носиш в душата или не..обстоятелствата само се променят, а ние сме си същите-деца..малки и големи
цитирай
35. ianchefff - a
09.04.2008 13:09
УМ БЕЛИЯТ ДЕЛФИН, помните ли го, бееееееееееееее????????
Баааааааааасииии якото беше.
И винаги ще е!!!
:)))))))))))))))
цитирай
36. veronicka - :)
09.04.2008 13:11
Поздравления за чудесния постинг!Тъжно, но факт!Онзи ден с колеги си спомняхме времето, когато имаше: сладкарница Ну Пагади; плодовите млекца, които правеха в пликове, на които, за да им изпиеш съдържанието, трябва да ги скъсаш със зъби; кремчетата във фунийки "лапнеш нещо, глътнеш - нищо"; програмата на Ефир2; вечерите, в които цялото семейство се събираше пред телевизора да гледа Фред Флинстоун...Това беше времето, когато се прибирахме вкъщи с ожулени колене, когато бяхме на 11, все още наистина деца, които не мислят за секс и не се прибират пияни.Това време ми липсва...:)
цитирай
37. sowhat - о да
09.04.2008 13:14
а мен ме включват в общите си чатове и ми пишат разни неща като the best mummy :) и освен това ми записват музиката която обичам/е :)))
влючително и Риана - с млъкни и карай )))))))))))
цитирай
38. dressy - янчефффффффф
09.04.2008 13:14
тараратирира...
онова парче в началото а...майкоооо,беше велико!
бе няма вече захарен памук никъде мамка му...
цитирай
39. gothic - Кроталка, не ми е жал. . . и на нас ни ...
09.04.2008 13:15
Кроталка, не ми е жал...и на нас ни казваха, че не растеме правилно, нали така? Аз не мисля, че проблемите са в Интернет или филмите, или дори във влиянието на улицата. И мен ме е възпитавала основно улицата, но преди да се хвърля в нейните води, баща ми(вечна му памет) беше успял да ме направи човек, различаващ доброто от лошото. Така действам и аз с моя, малкия. Вярно, на четири и половина умее да включи компютъра, но всяка сутрин в събота излизаме да си ритаме топка в пространството между блоковете. В неделя сме в Западния парк-аз тичам, той кара колело и пада голям майтап. Когато не съм на работа, като го взема от детската, отиваме на едно кафе до изхода на метрото, аз си взимам бира, а на него сокче и чакаме мама от работа. Нямате си представа колко е горд, че и той е като мъжете. Не знам колко време ще бъда до него, създадох го доста стар, но вече между нас има истинска връзка между баща и син, и съм сигурен че ще го науча на каквото трябва. Тогава няма да ме е страх от никакви отрицателни влияния...
цитирай
40. gothic - А Кимба бялото лъвче? Ревал съм с ...
09.04.2008 13:17
А Кимба бялото лъвче? Ревал съм с глас в епизода, където умря стария лъв и кимба се гушеше да него. И мамка му, и сега ми става влажно на очите...
цитирай
41. анонимен - ***
09.04.2008 13:18
Завиждам ви,колко сте млади!Ние на времето мечтаехме да сме герои като Гагарин(за непомнещите това е първият космонаст),мечтаехме да бъдем поети като Пеньо Пенев,да ходим облечени с ватенка,искахме да сме гениални като Пиер Кюри(тоя забравих къв беше),даже си потропвахме като Fred и Jindj,но всичко е вече давно,давно:)
цитирай
42. gothic - itsasin, и живота е такъв, че вече и ...
09.04.2008 13:24
itsasin, и живота е такъв, че вече и преди пет години е далечно минало. И какво като е давно? Най-добрите спомени и на теб, и на мен са оттогава, нали?
цитирай
43. sowhat - готик
09.04.2008 13:25
най важното е да не губим връзката с децата си -все едно на колко са на 4-14 или 24 или 40- не винаги ще са част от нас. най добрата бих искала да добавя .:)

а и аз ревах. и всеки път като го гледаме с вече порасналите ми малчугани :)
цитирай
44. sowhat - itsasin69
09.04.2008 13:29
а аз чета хулио кортасар и съм щастлива че имам компютър , за да докосна красотата в гласовете и да открадна от нощите с беси смит ,сачмо ,чарли паркър и били холидей.
и понякога дори казвам ,че съм сбъркала времето си .
светът е магия :) и ние сме част от това
цитирай
45. gothic - sowhat, днес ме вкара в ебаси и фи...
09.04.2008 13:32
sowhat, днес ме вкара в ебаси и филма...Хайде да си създадем тука едно кръгче наречено примерно "Детство мое...", отворено за всички родители, които не са забравили че са били деца. А колко съжалявам че едно време наистина нямаше хапчета, които се пият със заклинанието "Хайде хапчета чудесни, никога да не поресна!". Ама стига толкова, че на дърт пергишин като мене не му отива да се сълзляви на работа...
цитирай
46. sowhat - здрасти вероника
09.04.2008 13:33
благодаря .
проблемът ,който засягаш ти също е много важен.
искам да питам: къде са родителите на 11 годишни които се прибират пияни ?
и други неща искам да питам ,но това ще стане в друг пост ...
цитирай
47. ianchefff - its,
09.04.2008 13:34
тоя беше физик...:).
Заедно с жена си Мария Кюри печелят Нобелова награда.
Едната им дъщеря също има Нобелова награда...
Повече тук:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D0%B5%D1%
80_%D0%9A%D1%8E%D1%80%D0%B8

;-)
цитирай
48. sowhat - хайде хайде готик
09.04.2008 13:34
пипи никога не остарява ,а между нея и емил от льоняберя исках да съм роня дъщерята на разбойника :)

аз съм навита за този кръг .
и без това не се чувствам пораснала :) само безнадеждно помъдряла / само понякога / :)
цитирай
49. lupunel - Алоо, пенсионерите!Защо не си н...
09.04.2008 13:37
Алоо,пенсионерите!Защо не си направите blog 3-ta възраст,тука е за млади хора,дайте ни път най-после,тц,тц!
цитирай
50. анонимен - Благодаря ти Янчев, сега се сетих, ...
09.04.2008 13:39
Благодаря ти Янчев,сега се сетих,да физик беше
цитирай
51. sowhat - хахаха
09.04.2008 13:40
лу ,най накрая ще си покажа отровния зъб и вместо да си тананикам ум белия делфин ,ще взема да те модерирам.
хахахахаах :)

янчев благодаря ти и аз като дреси че ми донесе усещане за лепкав розов памук про пъстите и за ум белия делфин :))))))))
цитирай
52. krotalka - gothci
09.04.2008 13:43
нямам нищо против съвременните деца, приемам всичко. Моите израстнаха с компютър във време, когато това беше лукс - можеше да се вземе само служебен. Ядосвам се, че не четат книги, мойте слава Богу, поне на това ги научих! Нищо не може да замени четенето, усещането, което се получава, когато четеш книга и фантазията ти рисува картините описани в нея. Това е моята болка.
цитирай
53. gothic - sowat, само по някога, нали ;) ...
09.04.2008 13:44
sowat, само по някога, нали ;)

lupunel, ние сме ви го дали пътя, ама вие се въртите в кръг, бе пич...и не си прави майтапи, защото още си нямаш идея колко бързо минава времето между 16 и 41 години. но нейсе, ще разбереш...бъди здрав!
цитирай
54. kota - Вас пък, младите, кой ви спира!?
09.04.2008 13:50
Ние просто се усмихваме тъжно на прекрасните си спомени. Вярваме, че и вашите един ден ще са не по-малко прекрасни, но откак съществува човечеството винаги старото поколение е казвало на младото: "Какво знаете вие? Ние едно време ехей-й..."
цитирай
55. анонимен - Права си Sowhat, когато всичко д...
09.04.2008 13:51
Права си Sowhat,когато всичко друго си отива,остават спомените и те ни топлят;
цитирай
56. lupunel - Sulu, ти пък кви спомени имаш, то ...
09.04.2008 13:51
Sulu,ти пък кви спомени имаш,то стриптииза беше забранен и кво те топли,не разбрах?
цитирай
57. sowhat - сулу
09.04.2008 13:55
какво си отива ? :)
детството реално и вълшебно си пазим още като изтъркано петаче в джобчетата и просто отвреме на време ни обхваща една неуловима и тънка носталгия :
..." че нама връщане назад " :)

лу съкровище бъди малко по мил ,а ? :)

кота -всичко това е точно така -още помня думите на баба лека й пръст ,а понякога се улавям че използвах думите на мама ,които толкова ме дразнеха -ще видиш ти като станеш майка :)
цитирай
58. veronicka - :))
09.04.2008 13:56
Предполагам, sowhat, че родителите на тези деца са били някога 11 годишни безотговорни такива.Макар, че тогава ги нямаше толкова, колкото сега.За съжаление все по-малко родители знаят къде се намират децата им преди да се приберат.Но както каза ти - това засяга много по-обширна и тъжна тема.Dressy, аз онзи ден специално ходих до Борисовата градина до езерото Ариана за захарен памук, но машината се беше развалила.:(Има и в зоологическата градина, а също и в парка в Редута.Как съм проучила въпроса, а!:D:D:D:*
цитирай
59. sowhat - вероника ти си чудесна
09.04.2008 13:57
ще дойда специално заради памука ,обещавам :)
цитирай
60. gothic - lupunel, да пишеш си се понаучил. А ...
09.04.2008 13:57
lupunel, да пишеш си се понаучил. А да мислиш преди да пишеш?
цитирай
61. lupunel - Извинявай Кик, няма повече. Знаеш ...
09.04.2008 13:59
Извинявай Кик,няма повече.Знаеш къв съм нервен,а някои хора злоупотребяват.
цитирай
62. dressy - сис
09.04.2008 14:08
аре идвай в събота ште вода на захарен памук и въртележки
цитирай
63. chochy - Искам "Приказки под шипковия ...
09.04.2008 14:11
Искам "Приказки под шипковия храст" и за джуджето Хаяско.:)
цитирай
64. neanonimen - Gothik,
09.04.2008 14:11
Lupunel е завършил у-ще за бавноразвиващи се,a там ги учат само да пишат(без да мислят)нали се сешташ:)
цитирай
65. sowhat - чочииииииииии
09.04.2008 14:19
не смесвай приказките мило ,а ти дреси не ме кати като знаеш че ще се трудя за хляба свои насъщен и за рицината също :)
цитирай
66. sowhat - н.отдавна вече не съм учителка но моля
09.04.2008 14:20
не ме принуждавай да ти показвам показалката и не обиждай лу .
той е малък но ще порасте :)
цитирай
67. ianchefff - имаше една рек-
09.04.2008 14:22
ла-
ма около Световното или Европейското,
(не ме питайте кое световно и кое европейско, след като съм ги написал с ГЛАВНИ БУКВИ, моля)
с главен герой Боби Михайлов:

"Спомените топлят понякога,
но
ДЕЛОНГИ
топли винаги!!!"

:)))))))))))))))))))))
цитирай
68. albizia - Не искам да повтарям останалите, ...
09.04.2008 14:22
Не искам да повтарям останалите, затова само ще благодаря за стоплящия постинг :)
цитирай
69. chochy - Добре де няма да смесвам приказк...
09.04.2008 14:26
Добре де няма да смесвам приказките. Ама ми харесваха тези. :)
цитирай
70. sowhat - благодаря ти аблиция
09.04.2008 14:27
и аз също :)

бро винаги умееш да ме разсмиваш -е моля те нема такава идиощна :))))
цитирай
71. sowhat - чо смесвай каквото си поискаш
09.04.2008 14:28
любима ,аз с удоолствие ще го из/гледам/ пия със тебе :)
цитирай
72. gothic - neanonimen, нали знаеш как се на...
09.04.2008 14:29
neanonimen, нали знаеш как се нарича раздвояването на личността?
цитирай
73. eien - Аз безкрайно се радвам, че моят син нямаше моето детство!
09.04.2008 14:32
Има Господ! Чу молитвата ми!
цитирай
74. neanonimen - &
09.04.2008 14:34
Миии,мисля че беше двуличие! Що,ти не знаеш ли?Къф е проблема?
цитирай
75. gothic - Не бе, пич...чисто медицински.
09.04.2008 14:38
Не бе, пич...чисто медицински.
цитирай
76. neanonimen - Далече съм от твоите медицински ...
09.04.2008 14:41
Далече съм от твоите медицински проблеми,що ме занимаваш стях.Обърни се към някоя клиника
цитирай
77. gothic - sowhat, а къде останаха Румцайс и ...
09.04.2008 14:48
sowhat, а къде останаха Румцайс и Моливко и Сръчко?
цитирай
78. veronicka - :)
09.04.2008 14:50
Бързи, смели, сръчни!:D:D:D еххххх
цитирай
79. gothic - бате Мишо, иееееее!!!
09.04.2008 14:56
бате Мишо, иееееее!!!
цитирай
80. chochy - И аз така Со.
09.04.2008 15:08
И аз така Со.
цитирай
81. krotalka - Ле ле мале,
09.04.2008 15:16
тук заприличахме на компания дето седи на маса и вски си говори с този, който му допада, нищо че седи на другия край. Поздрави на всички!
цитирай
82. sowhat - знаете ли -помните ли хъшовете -
09.04.2008 15:19
светът е кръчма ,затова нека седнем на една маса .
всички .
цитирай
83. krotalka - Гласувам за!!!
09.04.2008 15:21
Гласувам за!!!
цитирай
84. danyolka - благодаря ти,
09.04.2008 15:25
стопли ми душата и колко приятни спомени нахлуха и в моята глава...
Аз пък си искам "Семейство Мейзга"!!!! - кефя се, че ги има в нета!
цитирай
85. gothic - А аз пък-"Седморката на Бл...
09.04.2008 15:29
А аз пък-"Седморката на Блейк". А за масата- става ;)
цитирай
86. ianchefff - е
09.04.2008 15:30
кв'а ше е таа маса ве, бро?
трябва на националния да я опънем...
масата, имам предвит;-)
цитирай
87. ianchefff - дан,
09.04.2008 15:31
и аз искам "Семейство Мезга", просто имам чувството, че участвах във филма...
:)))))))))))))))))))))))
цитирай
88. gothic - Що не бе, Янч? Пенсионерите, как ...
09.04.2008 15:33
Що не бе, Янч? Пенсионерите, как вика някакъв по-нагоре събираме по една седмична надница, наемаме го националния и почва една....;) А в Мейзга кой беше, Аладар ли? :)))
цитирай
89. sowhat - аладар беше сладур
09.04.2008 15:36
а защо не националният :))
цитирай
90. krotalka - Аз пък се сетих за Арабела
09.04.2008 15:42
чехското игрално серийно фимче. Като дойдеше време за филма и дечурлигата изпразваха детските площадки.
цитирай
91. ianchefff - н
09.04.2008 15:50
е съм казвал "не на националния" бееееееееее
Просто, говорим си:)))
Или не си говорим??
А освен Арабела, имаше и други яки чеХски такива...
:)))))))
цитирай
92. gothic - Яко! И Мейзга и Арабела скоро ги п...
09.04.2008 15:52
Яко! И Мейзга и Арабела скоро ги пускаха по Диема фемили. И да не повярваш, малкия се зазяпваше. А Аладар верно беше як, как викат сега. А пък "На всеки километър" каква мания беше! Из "Дружба"(там съм израсъл) се избивахме кой да играе бат' Серго...
цитирай
93. gothic - Е как не-баш националния си каза :) А ...
09.04.2008 15:54
Е как не-баш националния си каза :) А освен чеХски имаше и чехкинчета. Ама те бяха маааалко по-късно ;)
цитирай
94. krotalka - Яко се разприказвахте. За вас няма ...
09.04.2008 16:04
Яко се разприказвахте. За вас няма ли рабо бе. Ама и всички сте едн сладкодумници. Мед ми капе на сърцето, като ви чета!
цитирай
95. gothic - Има и още как! До уши съм в справки, ...
09.04.2008 16:05
Има и още как! До уши съм в справки, ама тука ми стана вътрешно...
цитирай
96. ianchefff - не
09.04.2008 16:06
с
ъм казвал НЕ на националния.
казах, трябва да опънем масата
НА националния...
:))
цитирай
97. gothic - Да де, аз го потвърждавам, де. . . ...
09.04.2008 16:08
Да де, аз го потвърждавам, де:)))...между другото, да те питам нещо може ли?
цитирай
98. ianchefff - men?
09.04.2008 16:10
мен?
или някой от останалите 23525 тук?
:)))))
Ако е за мен, питай...
(ама не прекалявай;-)
цитирай
99. gothic - тебе, тебе ;) Та жената пита нещо за ...
09.04.2008 16:16
тебе, тебе ;) Та жената пита нещо за Силвия. нали ти разправях преди, че е зарибена :)))
цитирай
100. ianchefff - и какво пит
09.04.2008 16:18
а жената?
??
:):)
цитирай
101. gothic - ще има ли още? ;)
09.04.2008 16:18
ще има ли още? ;)
цитирай
102. ianchefff - got,
09.04.2008 16:27
ами скоро пуснаха някакво екслузивно рекламно, че щяло да има, така че всички чакаме...
;-)
цитирай
103. gothic - видях вече, янч. почва да се сбира ...
09.04.2008 16:47
видях вече, янч. почва да се сбира МАТРИАЛ :))) за книжно тяло ;)
цитирай
104. ianchefff - got,
09.04.2008 16:52
то матриал има, ама хАртия има лиии??
:)))
цитирай
105. анонимен - dorichela
09.04.2008 16:55
Аз се радвам,че успях да хвана тези дни:) Крадяхме не само черешки,но и грозде,играли сме до посред нощите необезпокоявани... Стражари и апаши,мижидарка...капитане,капитане,какво е морето.. и какво ли не.... А днес... като гледам малките ми братовчеди жал ми става.. слънце не видяли...пред компютъра стояли... на въздух не играли.. Тъжно......
цитирай
106. gothic - ще рециклираме употребявана то...
09.04.2008 17:06
ще рециклираме употребявана тоалетна бре, братче, хахахахаха :))) Иначе се сетих и още нещо за евентуалната запивка на стадиона. Като се заздрачи, да му удариме едно "Стражари и апаши" на дърти години. Ще е като от филм на братя Коен направо :)))
цитирай
107. ianchefff - гот,
09.04.2008 17:09
така е.
Или едни фунийки...
:)))))))))))))
цитирай
108. benra - леле
09.04.2008 17:10
как играехме стражари и апаши,не е истина.Мъкнехме камъни,кашони,строяхме крепости.А на ръбче, помните ли?И лаф на пейките до малките часове.Оф, да ви се не види, как ме върнахте тогава и там-хубаво беше
цитирай
109. gothic - Янч, а пазиш ли си топчетата? Или пък ...
09.04.2008 17:17
Янч, а пазиш ли си топчетата? Или пък да направиме една гъзеница на седемметровите врати? benra, а случайно не ти ли се слушат страшни истории? То вече нищо не може да ни стресне, ама...
цитирай
110. benra - gothic,
09.04.2008 17:18
сетих се как се бяхме вманиачили да викаме духове.Това беше апотеоза на страшните истории.
цитирай
111. ianchefff - топ
09.04.2008 17:22
четата мисля че ги пазя накъде:)))))))
А страшните истории, така и не успяваха да ме изплашат...
Плашеха ме приказки за предстоящи земетресения, вулкани и други такива.
За извънземни не, защото ми бяха любимите същества.
Явно от малък не си падам по хората...
Присъстващите правят изключение:)))))))
цитирай
112. luminous - Соу,
09.04.2008 17:30
чудесен постинг, наистина чудесен! И топъл (от спомени).
Поздрави :-)
цитирай
113. benra - бях на седем
09.04.2008 17:30
когато ми казаха,че ще има земетресение и земята ще се разцепи на две.Вързах въжето на кръста,метнах се на трамвая и на мама в службата, казвам й-мамо,идвам да умираме заедно.
цитирай
114. gothic - Отвсякъде!!! Сетих се за още една ...
09.04.2008 17:31
Отвсякъде!!! Сетих се за още една магария. В "Дружба", където сега е паркчето по онова време беше угар. Та излизахме пунгашите от нашите блокове и се замеряхме с отсрещните с камъни. Или малко по-рано, когато на същото място бяха копали за не знам какво си(бил съм първи клас все пак) и на пет метра от блока имаше камара пръст докъм трети-четвърти етаж. Леле какво ставаше през зимата!!! А пък да не говориме за дружбенските гьолове(т. нар. езера). Колко "хокей" през зимата, колко стиропорени салове през лятото, колко съм се прибирал вир-вода и как ме е драл тате след това. А иахме и в блока един пич, дето разбираше от химия и правеше някакви реакции и по едни тръбички вкарваше в шишета от Веро кислород и водород. После там при гьола със запален вестник на дълга пръчка ги взривявахме. Това беше още преди да "открием" бомбичките от миниум и бронз....
цитирай
115. gothic - Помниш ли Янчев какви сделки връ...
09.04.2008 17:33
Помниш ли Янчев какви сделки връткахме за "сирийците"? А пък по-късно за картинките с коли от турските дъвки....
цитирай
116. ianchefff - помняяяя
09.04.2008 17:44
помня и като американския сателит "Скайлаб" трябваше да се разбие в Земята и да ни прати по дяволите.
Два дни заспивах рано сутрин, после казах, че паднал в океана... То е било ясно къде ще падне, ама аз откъде да знам:)))
Помня и като си направих скейтборд от стари кънки... Грозен, смотан, щях да се пребия няколко пъти... А пък от един преминаващ мотицклетист изпадна каска. И веднага я сложих на главата си...
лелелелее
А после майка ми - скандал. 2 часа я чисти жената със спирт и други неща, докато ми я върне...
:)
цитирай
117. gothic - или пък шоуто при земетресението от ...
09.04.2008 17:56
или пък шоуто при земетресението от Вранча(понеже спомена земетресения). Да се хваля че и аз съм преживял катаклизъм като остарея :))) Тате беше на работа, сестра ми на три и докато мама я вдигне нея, вашия покорен слуга именуем "готик" се изнесе през джама, без майка ми да ме види...Щеше да почине горката от притеснение...Живеехме, впрочем на първия етаж и го използвах като авариен вход, ако случайно си забравех ключа. Сега ум не ми го побира как сме смяли да държим отворени прозорци....
цитирай
118. gothic - на това тук май му е мястото. . . ДЕ...
09.04.2008 18:07
на това тук май му е мястото...



ДЕТСТВО МОЕ

Детство мое, реално и вълшебно,
детство мое, така си ми потребно.
Все се мъча света да обърна
яхнал пръчка при теб да се върна.

Пак в юмруче ръждив петак да скрия,
пак със кучето да вдигна олелия,
пак с пипер да поръся филия
от хляба чер.

Детство мое, на ръст едноетажно,
детство мое, за мен така е важно,
щом студено ми стане да мога
да се взема от детския огън.

Все се мъча света да обърна,
яхнал пръчка при тебе да се върна,
всеки ден по една дяволия
да е от мен.


http://www.youtube.com/watch?v=38PxLD5kVFI



:(((((((((
цитирай
119. cecka1504 - Поздравления!
09.04.2008 18:36
Страхотен постинг наистина! Признавам си, не прочетох всичките коментари, но...
dressy, има захарен памук, вервай ми :)))) Наскоро ядох и се хилих като хлапе.
А някой спомня ли си за "Семейство Мейзга"?
цитирай
120. ady - А защо
09.04.2008 18:52
никой не споменава Том Сойер и Хъкълбери Фин? :))
И Карлсон който живее на покрива и обича топли кифлички:))
цитирай
121. gothic - assssss, на нас ни се струва, че е ...
09.04.2008 18:53
assssss, на нас ни се струва, че е фалшив. Но си е ТЕХНИЯТ, така както беше и нашият....

cecka1504, къде го намери(памук де). Ще е егати и шоуто да се завлечеме всички блог-"дъртофелници" на захарен памук. Просто няма да има такъв оборот...
цитирай
122. анонимен - абе да вметна, таковата
09.04.2008 18:59
ми така е, дето викаше един любим герой - ние сме джуджета, стъпили на раменете на великани и затова виждаме повече...
всъщност всяко поколение така - помня воплите на майка ми, сега като гледам - редя от време на време същото на сина ми и като се усетя и се втрисам...
не виждам в този текст нищо повече освен жалба за младост...
ама тя си отива, не съвсем, не съвсем))))
и нещо като общ поглед де - повечето текстове в блога нещо са ми едни такива песимистични...
и си мисля - аз ли съм извратен или не точно, защото смисъл в това да си песимист - аз поне не виждам.
усмихвайте се.
цитирай
123. gothic - не бе, няма песимизъм. . . . само м...
09.04.2008 19:03
не бе, няма песимизъм....само мъъъъъъничко носталгия :)))
цитирай
124. cecka1504 - gothic,
09.04.2008 20:12
преди около месец ходих до зоологическата градина в Пловдив. Отпред продават много хубав, розов захарен памук :)))) Само левче парчето. Който иска - в събота пред зоологическата градина на сбирка да ядем памук. Сигурна съм, че продавачът много ще ни се зарадва :))))
цитирай
125. bashiiankova - Мале, ти си много възрастна бре
09.04.2008 20:12
засрами се!
цитирай
126. gothic - Ееее, язък! От София до Пловдив. . . ...
09.04.2008 20:20
Ееее, язък! От София до Пловдив...то идеята не е лоша, ама съм на работа....
цитирай
127. cecka1504 - Ми тогава в неделя :))))))) Или по ...
09.04.2008 20:24
Ми тогава в неделя :))))))) Или по Великденско време, когато ти е удобно... Памукът си е все там.
цитирай
128. melsun - Eйййй :))))))
09.04.2008 20:54
Чета и се кефя...кефя се и чета и пак чета и се кефя и така...Искам и аз захарен памууууук пък!:)))
А спомняте ли си онова детско с люлката и кончето Маруся?Та и аз така...искам да се возя на Марусяяяяя!Много обичам въртележки,люлки,
паратропери и други подобни ропери...Хихи:)))
Абе хора вие на работа ли сте били или?:)))
Аз пък си имах още едно любимо филмче,онова испанското "Синьо лято"...много си го обичах...
http://vbox7.com/play:c547fcef
Ако ще организирате сбирка на някоя детска площадка в Софията свиркайте :)))
цитирай
129. gothic - Не е лошо като идея, но sowhat пусна ...
09.04.2008 21:19
Не е лошо като идея, но sowhat пусна духа от бутилката и трябва да се изкаже по въпроса. Иначе и аз искам на Маруся....
цитирай
130. cecka1504 - Аз така и така съм си вдетинена - все с ...
09.04.2008 21:26
Аз така и така съм си вдетинена - все с първолаци си имам работа, та колко му е срещата да стане на някоя детска площадка с Маруси, памуци и други подобни. Щом толкова искаме... :)
цитирай
131. melsun - :))
09.04.2008 21:47
Някой спомена тамагочи та се сетих...
Баш на един 3 март се правех нещо на скиорка...взех,че паднах и се озовах в гипс един месец...Та през това време нали си седя в къщи
взеха,че ми прехвърлиха грижата за детенцето...
тамагочито де...Малееее,забравих какво беше точно...май кученце,ама то като умреше после се прераждаше в друго...както и да е...Гледках си го аз...играехме си,чистех му,приспивах го и така...
Идилия...Обаче взе,че този месец мина,свалиха ми гипса и трябваше отново да заживея нормален живот...Имах работа нещо с детските в НОИ и отивам там,а в мен си нося и тамагочито,стана им навик да ми го дават за отглеждане...Влизам аз там в стаята при служителките,върша си работата и по едно време онова ми ти тамагочи взе да писка...
Ами сега?Вадя го аз там скришом,щото сега голяма жена да си играе с някакво тамагочи... някак...а онова взело,че се наакало...Лелееее,пък като е наакано му падаше щастието,разболяваше се и можеше да умре...Трябваше веднага да го почистя и да си поиграя с него,да му обърна внимание,за да е щастливо...Малееее,притесних се...Нали си го гледаме от малко...как да го оставя сега така...да вземе да умре,разбираш ли..Умрях от притеснение,
докато се разправях с документациите...Еле свършихме та му обърнах внимание...Луда работа...
Ама който е гледал тамагочи знае за какво става въпрос.
Гледай сега за какво се сетих...:)))))
А... и пак в по-близки години бях луда фенка на Супер Марио,Покахонтас и Тетриса...Супер Марио с онези гъбки...много ми беше готин...Та всяко нещо с времето си явно...:)))
цитирай
132. sowhat - беше страхотно
10.04.2008 10:30
вече време в което да живееш ,без да мислиш
беше време без да мислим за сметки и безгрижието ни завиваше и заливаше като топъл шал.
беше време в което светът се побираше като калинката кацнала на дланта ни .
беше време в което всичко беше любов и любовта беше всичко .

а сега е времето на децата ни

благодаря ви приятели :)
цитирай
133. gothic - Аз ти благодаря. . . вчера беше един ...
10.04.2008 11:36
Аз ти благодаря...вчера беше един от най-готините ми дни. Ще продължим да се вдетинясваме от време на време поне тук, нали?
цитирай
134. sowhat - разбира се
10.04.2008 12:10
разчитай на мен за това .
всъщност ние тук почти не спираме с лудницата :)
цитирай
135. gothic - Пишете ме и мене. . . ще ви науча как се ...
10.04.2008 12:25
Пишете ме и мене...ще ви науча как се правят барабани от кашони и кофи, имам опит ;)
цитирай
136. cecka1504 - gothic,
10.04.2008 12:38
много искам да разбера ефективен ли е звука от кашоните. От кофите е ясно :))) Ама барабан от кашон??? Явно има някаква тънкост ;)
цитирай
137. gothic - Да, и за фус ползвахме опънато шу...
10.04.2008 13:30
Да, и за фус ползвахме опънато шумящо найлоново пликче. Кашона се използваше за каса,която просто се риташе с носа на маратонката, а за солобарабан- истинско пионерско барабанче! Свирехме в общото мазе на входа, "изолирано" с кори от яйца. А аз имах "истинска" баскитара Кремона. Били сме около 13-14 годишни...
цитирай
138. waterlily - Деца... :)
10.04.2008 14:50
С мобилни телефони, пред компютъра или с дистанционното в ръка по цял ден, все пак те си остават деца - невинни и очарователни в наивността си... :)

Иначе и на мен много ми липсват онези моменти от лятната ваканция, например, в които излизаш на улицата в 10 сутринта и се прибираш чак като се стъмни. ;))
цитирай
139. luben - Леле
10.04.2008 15:46
колко мнения - не мога ги изчета.

Иначе - да - бяха готини години. Като играехме на абета (имахме и гуди), се заплюваше "пу не съм зук" и разни такива изрази... да - доста от тях ги имаше в таралежите - гледах ги няколко пъти последните години - прекрасни спомени.

Е - само едно допълнение - така се е мислело от 3-4- хил години насам. Според запазени писмени източници, децата винаги са били по-възпитани по времето на родителите (т.е. те ;) ), слънцето е греело по-силно.

Нашите баби пък сигурно са гледали с тъга на родителите ни, дето ... ползват коли, а не коне, като навремето (примерно). По времето на бабите е нямало телефон...

Мисля, че днешните деца (така гледам и от моите) си набавят сходни емоции по техен си начин. За нас може би е малко чужд и изкуствен, но мисля, че при тях се получава. Мисля си, че техните деца ще са...нещо съвсем различно. Обаче човешките черти, мисли и чувства - не се променят.
цитирай
140. roniabg - леле като се сетя
10.04.2008 17:44
как ни викаха, като се запилеем някъде из квартала. имаше някои майки (сред тях и моята), които всяваха ужас в съседските деца с балконския си глас. изтипосат се на балкона и почват... "мирослааавеее", "надеееждааа", "деляяянеее", целия квартал вдигат на крака. неведнъж са идвали мои приятелчета, стреснати и запъхтяни - "прибирай се веднага, че майка ти... мани-мани". по-изтънчените семейства си имаха сигнал, ама не и ние - срам и позор! :)
цитирай
141. melsun - А с жълтурчетата играли ли сте си?
10.04.2008 18:22
По-точно момиченцата:)))Едно,че си плетяхме венци от тях...като плитка...ставаха много красиви,слънчеви ореоли на главите ни и друго забавлявахме се по още един начин,който ми беше много интересен: откъсвахме едно жълтурче със стеблото...накъсвахме стеблото на лентички до цвета и го пускахме във вода...лентичките се накъдряха на масурчета...Аз всъщност до днес не съм се опитвала да си обясня как става точно това накъдряне...Тогава си въобразявахме,че правим някакво вълшебство...:)))Откривахме света,както сега нашите деца откриват...техния си свят...:)))
цитирай
142. gothic - Така стават фигурки за украса на ...
10.04.2008 18:34
Така стават фигурки за украса на салати и от разни зеленчуци, нарязани много фино...
цитирай
143. анонимен - Съгласен
10.04.2008 23:41
Абсолютно съгласен. Познавам поколението си по добре от колкото възрастните и си давам сметка колко е западнало моето поколение. Няма хора на моята възраст като мен - в момента имам около 500 мои книги които съм прочел и още много от баща ми най вече. Компютъра го ползвам доста но все пак това уча - информатика и съм наясно за какво е направен компютъра. В момента едва ли мога да намеря някой от класът ми да даде обяснение на компютър без да включи думите игра, филм или музика. Абе западнало поколение.
цитирай
144. gothic - Спокойно, пич. . . на петнайсет и аз ...
11.04.2008 01:51
Спокойно, пич...на петнайсет и аз се интересувах само от баскитара и първите ми цигари. Дори момичета не ме интересуваха, ама покрай баса те сами се завираха между шамарите. После имаше казарма, после работа и още дивотии. Започнах да се очовечавам чак след 25, така че имаш време. Само не спирай да четеш, не започвай наркотици(мъъъъничко трева може). И най-важното-никога не забравяй че си Мъж и Човек. Бъди щастлив ;)
цитирай
145. sowhat - dgaduinknight
11.04.2008 08:36
сигурна съм както казва готик ,че не сте изгубено поколение .
вие притежавете своята собствена магия и чар,неща които сами да преоткриате след 20 години ,докато гледате с любов собствените си деца .
а ние тук споделяме носталгията си по едно отминало време ,затънали до шия в житейски драматизъм и борбата за оцеляване и ни се ще ,ще ни за миг да се върнем в онзи момент когато Пипи тържествено изрича : " Никога да не поресна!"
пораснахме .Носим на гърба си всеки урок, дребните си и страшни уроци , драмите си и мъдростта си на оцеляващи -всеки ден,всеки ден ,механичните събуждания и все по рядко спонтанните си усмивки...

благодаря ви приятели - готик,рани ,любен ,цеци ,waterlili, без вас този пост нямаше да е това което е .
дадохте ми сигурност, че не съм сама . дадохте ми онова ,от което всеки от нас има нужда - разбиране и съпричастност.
знаете ли ,почувствах се като върнала се след дълго отсъствие в стария си клас.
всички са пораснали ,всички са грижите успехите и тревогите си , но има надежда за всеки от нас ,щом не сме загубили хлапаците в себе си .
цитирай
146. luben - сещам се и за
11.04.2008 16:09
обикалянето по магазините, големите опашки за зеленчуци, ограничения брой стоки... дали пък този живот (в който имаше място за толкова много "дребни" мечти) не оказа някакво внимание на духовното ни развитие (+ повечето четене на книги и ... събитие като пуснат ам./френски филм по екраните). Просто тези дреболии обуславяха битието ни преди години...
цитирай
147. danel - Аз пък с носталгия си спомням за п...
11.04.2008 23:46
Аз пък с носталгия си спомням за първите ни купони, когато правехме допотопни записи на Бийтълс на доброто старо "Мамбо". Слушахме тайно донесената от лошия Запад грамофонна плоча и изпадахме в екстаз. А спомняте ли си естрадата на мястото на днешния НДК, до Модна къща "Лада", където слушахме "Щурците" и изкарвахме чудни вечери. Честно да ви кажа, днес изживявам второ юношество- с възможността да слушам каквото си поискам през Интернет. Колко много сме пропуснали. Слушам Платерс, Пол Анка, Елвис и си танцувам пред компютъра, а в съседната стая спят внуците ми. Да, има носталгия по отминалото време, но се радвам и на днешното- няма забрани, няма "упадъчно влияние", няма комсомолски секретари, няма задължителни мероприятия, няма Кореком със заветните шоколадови яйца и какво ли още не. Но пък си мисля, че едни такива времена ни направиха по- човечни и сплотени. С нетърпение очаквам всеки 24 май, когато вече 40 години се срещам със съучениците си.Отиваме и сядаме в заведение около 22 училище ( завършили сме 21, тогава двете училища бяха в една сграда) и все едно сме си същите. Знаеме почти всичко един за друг и направо е чудесно. Честно казано, една много приятна носталгия!
цитирай
148. buratino - Прочетох всичко малко със закъс...
12.04.2008 07:35
Прочетох всичко малко със закъснение и ме върнахте много назад във времето! Всички филмчета сте ги изброили, а сещате ли се за Джейми и вълшебното фенерче? Ех, чада мои остаряли сме си и това е. А Цецка е права за захарния памук. Има го до зоологическата в Пловдив. Макар, че аз зоологическата я смятам за затвор за животни. Така, че ме пишете и мен за сбирката на памукоядящите!:)
цитирай
149. elfieta - Едно от малкото неща, които правя с ...
12.04.2008 09:32
Едно от малкото неща, които правя с удоволствие е да гледам стари български филми, без значение детски или не. На почти 37 г. съм и с постинга си ме върна отново в онова хубаво наше детство, което за огромно съжаление синът ми няма да има. Той расте с компютърните игри още от три годишен, за което вина има баща му, но това е една друга тема.
Днешните деца не умеят да играят, наблюдавам ги по 6 часа дневно, докато съм на работа, не умеят да рисуват, да се забавляват, вина имаме всички ние и родители и учители, но не само .... светът е много променен. сядам да им чета приказка и...почти никой не ме слуша, ама ако ги питам за някой сериал ще ми го разкажат от игла до конец...че те не са свикнали да слушат приказки явно в къщи, то кой ли и да им чете...
цитирай
150. sowhat - беше страхотно време
12.04.2008 21:21
- не че сега не е .
и имахме най важното -собствената си безгрижност.
и липса на страх- да замръкнеш в игри , да си поделиш лимонадата с другарчето -без да питаш дали е болен ,да дадеш червилото си на приятелката си и да пием бира от една бутилка , да гризем филията от двете страни и да блъскаме носовете си ...

беше /именно беше / чудесно време )))
цитирай
151. voinov50 - Да... това беше нашето време...
19.12.2008 10:36
, но за съжаление отдавна е отминало...
Ще се опитваме да се адаптираме към светът на децата ни... И ще мечтаем да влезе каубоят...
Поздравления за постинга!
цитирай
152. анонимен - Ех...
05.01.2009 02:14
страхотно време беше... уви. Днешните деца нямат фантазии, нямат... нямат детство. Като че се раждат направо състарени. Духовно, умствено... Не знам, дано не съм прав.

Хм... на стари години и аз се разлигавих нещо, като ми попадна този дъъъълъг... споменник... :)
цитирай
153. vmir - Eй, хора, какви ги приказвате?! Липсвал ни добрият каубой!?
24.01.2009 07:22
Не схващате ли, че ние сме този отсъстващ каубой?
Просто, грижата за сигурността и преживяванията на децата е задължение на възрастта ни! :)))

А децата ни на нашите години вероятно ще искат Спайдърмен да долети отнякъде и лошите да изчезнат на момента...
цитирай
154. kristabella - Спомняме си за тези времена с тъга и ...
18.03.2010 06:51
Спомняме си за тези времена с тъга и умиление.
Имахме борба. Биехме се за игрището по народна топка, биехме се на апаши и стражари и т.н. Родителите ни се бориха по опашки в книжарници и магазини. Но борбата ни направи по- открити и свободни.
Криехме се да палнем по едно" Бт"-це, а може би и "Феникс". А сега дори родителите им купуват цигарите.
Сега децата ни имат едно ограбено детство.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sowhat
Категория: Лични дневници
Прочетен: 6296717
Постинги: 921
Коментари: 24681
Гласове: 63729
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031