Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2009 13:28 - относно каузите
Автор: sowhat Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3813 Коментари: 14 Гласове:
13



знам че е събота, че слънцето пече ли пече
и сте залегнали под климатици , чадъри и прочие вентилатори, но тия дето са неуморни труженици и все пак са тук
тия които имат и друг интерес извън диня с мастика и цаца с бира
е добре да пообсъдим идеята за блогърско гражданско общество.

относно блоговете, като портал блог беге е най големият в родното интернет пространство и най четен и посещаван.

от няколко дни обсъждаме с приятели една блогърска инциатива , а именно призива на http://alexooo.blog.bg - да спасим православните черкви.

поводът е ето този пост :

http://alexooo.blog.bg/turizam/2009/07/22/chervenata-cyrkva.367831

22.07 10:54 - Червената църква  Варвари ли сме?
 Вече не съм сигурен в напълно отрицателния отговор на този въпрос.
 Колко са сградите от 4-6 век останали на територията на страната ни?  
 Останки от разцвета на ранно византийската архитектура в страната са кръстовидната куполна черква "Света София" (V - VI век), дала името на столицата, "Старата митрополия" (втората половина на V век) в Несебър, засводените базилики в село Голямо Белово, Пазарджишки окръг (V век), четириконхалната базилика при Пирдоп (V - VI век), Тогава, когато навсякъде другаде по света са живеели варвари, то по нашите земи  е било развита цивилизация, а сега когато навсякъде покрай нас се развива цивилизацията, то нима  ние оставаме единствените варвари?!
 Ходих до Червената църква, строена през 4 век, до град Перущица. Бях очарован от мълчаливата й и строга осанка, но в същото време ми идваше да крещя от начина, по който се съхранява този изключителен архитектурен паметник. Сгушена в храсталаци, тревуляци, пълно със змии и гущери място. Първият път, по когото тръгнах за нея, ме отведе до дълбок канал, пълен с вода и ако е тъмно то нищо чудно човек да падне в него. Ако в София си има Театър зад канала, то се оказа, че цяла България си има Църква зад канала.  
 Нима тази табела, скрита зад храстите по пътя, не е унижение?
image
 
 Църквата се вижда от пътя и е само на около километър преди Перущица, по пътя от Пловдив.
 
image

image

image

image

image

 Нима не може да се почисти около нея, да се направи туристически инфо център, да се освети, така че да се вижда от десетки километри? Стотици милиони бяха хвърлени по морето за строежа на цели хотелски комплекси, които до 50 години няма да ги има, а Червената църква ще си стои и след тях, както стои на това място вече повече от 1500 години. Сгреших думата. Тя не стои там , тя ни БОДЕ! Или и за нея, както и в Александрово, трябва да чакаме японците, с някакви мизерни , за всяка уважаваща историята си държава, 3 милиона , да дойдат и да ни изградят нов музей!

image
Отзад е Перущица

Тези крепежи са , най-вероятно, са от времето на Людмила Живкова:
image
 и не се знае при някой по-голям сняг дали няма да се срутят!
image

image

image

image

image

image

Районът около църквата:
image

Основите на стените са "завити" с трева:
image

image

image

image

image

image

По стените има останали все още стенописи:
image

image

image

image

image

 Мисля, че тази Църква е на България, така че не е по силите на Община Перущица да я поддържа, но къде е тогава Министерството на Културата? Чака пари от Япония или... си почиват по морето в новите панелни хотели-комплекси?

http://razruhata.blog.bg/
Автор: alexooo Категория: Туризъм


а въпросът е следният:

какво бихме могли да направим ние ( най малкото има програми към различни еврофондове, които биха одобрили  един добре направен план за спасение. )

и имате ли желание да се присъедините , с подкрепа, с предложения и идеи



Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kapricia - ...
25.07.2009 13:43
Идеи нямам, но подкрепа - насреща съм.
Мисля си обаче, не сме варвари ние българите. Варвари са ни управниците. Затова е така.
цитирай
2. sowhat - идеята е на слави генчев
25.07.2009 13:48
надето григорова и алексо - ще има общ блог , в който ще се информира блогърската общественост какво може и как да се направи.
моят пост е нещо като last coundown
цитирай
3. mamas - Община Перущица
25.07.2009 14:10
може да разработи проект и да кандидатства с него по някоя подходяща за целта програма.
Но това не е никак лесно и не всеки се захваща. А просто като физическо лице не можеш да кандидатстваш.
Не говоря наизуст, в училище разработваме разни проекти с няколко колежки. Имаме спечелени, но имаме и неспечелени. При спечелен проект поне отчасти получаваш някакво удовлетворение за труда си, но при неспечелен никой и нищо не ти компенсира труда, времето, нервите...остава опитът от допуснатите грешки за следващ проект. Ако си достатъчно ентусиазиран да опиташ пак. Защото наистина има много тънкости.
За конкретния случай - ако се прави проект, трябва да се заемат специалисти, защото всичко трябва да е много прецизно проектирано, изчислено като време и разходи, гарантирано като изпълнение. Хората лесно пари не дават, особено европейските фондове. Плюс това за всяка програма има условия кой може да кандидатства.
цитирай
4. sowhat - славе
25.07.2009 14:28
идеята е за гражданското общество и съответно да се формира обществена организация, като във блога според мен има достатъчно специалисти по всичко - в добрия смисъл на думата.
въпрос на време и добро желание е, а не да се прехвърля топката на общината, да дедо на господ и на михаля
цитирай
5. mamas - Соу,
25.07.2009 15:33
ако говориш за обществена организация, която все пак трябва да се учреди, регистрира, приеме устав, статут и т.н. подробности (да не продължавам, защото не съм специалист и може да объркам нещо), докато стане, тези паметници съвсем ще се разрушат. Според мен смисълът е да се алармира постоянно за подобни случаи, и то не само в личните страници, а и в общи форуми, които се четат от много повече хора;също и в сайтовете на съответните общини и министерства. Защото сигурно има армия от платени чиновници, които да отговарят за опазване на културното ни наследство, но се оправдават с какво ли не, че не са си свършили работата...Може примерът ми да ви се струва елементарен, но ето как става при нас в училище: като няма бюджетни средства за финансиране на извънкласни дейности, напрягаме си мозъците, разработваме проекти (но не просто да се каже, че сме правили нещо, а сериозно и отговорно) и си осигуряваме парите. Ето, в края на тази учебна година с още една колежка (плюс счедоводител и технически сътрудник) разработихме и спечелихме проект, с който осигурихме целогодишно финансиране на три клубни форми в училище. И не само ние - в училището ни системно работят (съвсем доброволно) няколко такива екипа по различни направления. Но ,както писах в предния коментар, не всеки се захваща - работата е неблагодарна по отношение на заплащането, а хората не са толкова богати и предпочитат да си попълнят по някакъв начин доходите вместо да се занимават с нещо ей така, по възрожденски...
цитирай
6. tili - Ще направя запитване
25.07.2009 15:56
/неофициално/ до новия министър на културата. Добре е да бъде подкрепено с някаква подписка. Организирайте гласуване за спасението на Червената църква конкретно. Защото ако се разпростре върху много обекти - работата ще се размаже!
Като си помисля навремето на изпит по история на изкуството Мара Цончева как искаше да знаем едва ли не броя на тухлите... Това подивяло племе нищо не заслужава !!!
цитирай
7. mamas - Който знае как, да направи една петиция
25.07.2009 16:03
и да се организираме да я популяризираме - това може да се направи в кратък срок.

tili написа:
Ще направя запитване /неофициално/ до новия министър на културата. Добре е да бъде подкрепено с някаква подписка. Организирайте гласуване за спасението на Червената църква конкретно. Защото ако се разпростре върху много обекти - работата ще се размаже!
Като си помисля навремето на изпит по история на изкуството Мара Цончева как искаше да знаем едва ли не броя на тухлите... Това подивяло племе нищо не заслужава !!!

цитирай
8. cefulesteven - Печал!!! Преди години, не си ...
25.07.2009 16:08
Печал!!!

Преди години, не си спомням по кое предаване беше очерка, даваха една семейна двойка - дълбоки старини, които се грижеха за уникална църква, която буквално близката пропаст се очакваше да погълне.

Не можах да гледам добре предаването, имах някакъв битов стрес, но спомням си, че бабата казваше:

"Църквичката ми!", все едно казваше "Рожбичката ми"

Че има такива хора си е доказателство, че има Бог.

Но ме е срам, като се сравня с нея. Ecce Homo.

Не само дали сме варвари се питам, а хора ли сме изобщо, защото и варварите са пазили кумирите си.
цитирай
9. an200 - Ще подкрепя с каквото мога тази кауза!)
25.07.2009 16:21
Приех да помагам.
Няма нужда от много приказки, а от действия.
цитирай
10. flyco - =
25.07.2009 18:00
Мога да помогна за възстановяването на някоя църква само с работа и то за не повече от пет дни.
цитирай
11. malkiatprintz - Из нета от време на време се появяват ...
26.07.2009 00:08
Из нета от време на време се появяват разни петиции, в които човек попълва имената си, кликва и подкрепя петицият, след което тези петиции се изпращат до съответната инстанция. Даже имаше някакъв сайт за петиции. Не си го спомням и не зная дали всеки може да пусне такава петиция, селд което да се разпространява, да събере една сериозна подкрепа и след това да я изпратим до Министерството на културата. Сега е моментът, когато новите идват на власт и може поне в началото да са петимни поне да покажат някаква дейност, която да огрее тази черква.
цитирай
12. sowhat - благодаря
26.07.2009 10:02
на всички , които се включихте.
ще обсъдя с останалите идеята за петиция и ще я направим. това е добра идея.
благодаря на всеки за подкрепата в каквато и форма да е тя и за факта, да покажем, че наистина гражданско общество има , при това блогърско.
цитирай
13. eliana - ---- соу, виждала съм Червената църква
26.07.2009 12:35
през четирите сезона,доста често,най-впечатляваща е огряна от слънцето и трябва да се види тогава---сега,подкрепям идеята,да си го пожелаем!
цитирай
14. sowhat - ели
26.07.2009 13:00
от нас зависи какво ще остане за поколението

потресаващо е турция , която няма грам исторически паметници, как се грижи за древногръцката история намираща се на територията й и как в древен ефес се пази дори символа на първото християнство - паметници от преди повече от 2000 години , а тук всичко тъне в разруха
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sowhat
Категория: Лични дневници
Прочетен: 6304002
Постинги: 921
Коментари: 24681
Гласове: 63729
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031