Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2009 09:13 - козунака наш, насъщен
Автор: sowhat Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6965 Коментари: 33 Гласове:
0

Последна промяна: 20.04.2009 10:01


от доста време съм се запалила по хлебопекарните. разглеждам в интернет , сравнявам функции, качества , параметри и все не мога да избера.
но съм фен. да се знае!
и така след като ради и анубис ми пуснаха мухата предвеликденско пощурях. щото си спомних хубавите домашни козунаци, които месехме със свекърва ми. ключовата думичка е меся. тъй като за великден се събирахме цялата рода, количеството беше около 30 козунака. с тия 30 козунак падаше едно месене, което ми причиняваше болки в ставите една седмица подир Великден.
тааа много обичам домашния козунак, но предвид работното ми време , въобще не виждам пролуки за подобен героизъм;
и така запалиха ме въпросните дами по пекарната, ама вече съвсем. тръшках се ден два, оглеждах бюджета отляво от дясно, помрънках малко на съпружеското тяло ,как все топли хлебчета ще хапва сутрин рано и вчера получих заветната си пекарна.
image
честито булка, ай са да са ти спорни козунаците.
един час четох, проучвах, разлиствах книжки и други и викам е тва е .
само че рецептурник няма. тука да се проява малко като един възмутен потребител. книжка с рецептите получаваш само ако изпратиш на един адрес кода от кашона на пекарната +касовата бележка!

драги ми производителю, няма как да ти пратя касовата си бележка. поради ред причини, но първата е гарнционната карта, която важи само при представяне на фактурата +касовата бележка!

след
кратък размисъл се уредих с рецептурник назаем от приятели, който днес ще си сканирам ( но о уважаемий вносителю, да не би всяка домакиня да е длъжна да има скенер в дома си , за да изпече хляб?!?
обаче хората пишат - драга потребителко, нека първото ви печиво е бял хляб. просто и елементарно.

и така зарових се пак аз в дебрите мулинексови и чета :
драга ми потребителко, нека първото ти печиво бъде бял хляб ( че е по лесничко )
те тука вече побеснях ( абе и тоя ли се гаври с мен , щот съм руса ) и викам, не ! ще е козунак.

отворих рецептурника и почнах - толкова мляко, немаш ядове, айде сега масло на парчета - готово, 4 яйца ( халал да ти са ), захар, брашно , мая, сол всичко слагам и правя по грамаж и в пълен ред.

заредих тавичката и я сложих да се пече. е часа в който трябваше таз прелест да е готова беше в най малките часове на ноща, но викам кво пък и сутринта е ден и си легнах.

тая сутрин ставам и една умила очи и зъби се сещам че има козунак и се запътвам към пекарната.
тва което открих вътре беше тухла четворка с вид на лодката, тоест вдлъбната тухла за пътешествие на малечка палечка по потока (ако е блондинка).
вкуса няма да го коментирам, щото Ерик ще го яде.

обаче довечера ще пека хляб. бял. и ще пробвам да се справя като брюнетките тоя път. :))



Тагове:   Козунак,   бял хляб,


Гласувай:
0
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. radalia - Соу, ето ти един:
20.04.2009 09:27
http://magratea.hit.bg/bread/Recepti_bread.htm

А пък, нямам идея защо така е станало. Да беше ползвала моята рецепта. ;)
Успех с хляба довечера!
цитирай
2. sowhat - абе ради ти го вадиш
20.04.2009 09:30
там тестото
а тя тази машина си прави всичко. пише да не се пипа като се пусне програмата :)
и аз нали като блонди - следвам след точка номер едно точка номер две и т.н

и ииии мерси за линка
цитирай
3. flyco - :) :) :)
20.04.2009 09:57
Една различна и приятно изненадваща sowhat :)
Сега малко философии: Няма как да се довериш на късмета на новака поради поредиците 30-тинакозуначни през годините. Тогава трябва да се довериш на собствения си майсторлък и интуиция. В този случай пък са излишни дебрите мулинексови и разните му там рецептурници. Опит и грешка - това ти трябва, гарантирам ти, че на третия път ще успееш. Меси така както знаеш, а изпичането ще го следиш по-изкъсо. До три пъти ще уцелиш и времето и градусите :)
цитирай
4. sowhat - хахаха ти са флай
20.04.2009 10:04
като една сгодна гледачка направо ме успокои.
:))
няма де да ида - ще меся и ще бъркам, докато постигна желания резултат.
после ще има и фото :)
цитирай
5. brumbrumm - хах, леле
20.04.2009 11:06
,,вкуса няма да го коментирам, щото Ерик ще го яде``
то това само по себе си е достатъчно красноречиво!

Майка ми като видна представителка на брюнетките си омесе и опече ръчно два три козунаха, останалите десетина купи от магазинчето пред входа и готово :)
цитирай
6. iliada - ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
20.04.2009 11:06
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!:)
цитирай
7. sowhat - то и аз купих
20.04.2009 11:07
но децата ми помнят пищните ямболски времена деси, с домашните козунаци, а майка им е една социално ангажирана жена, която гледа да се измъкне по перваза и да си спомага с чудесата на техниката :))
ще се справя , обещавам :)
цитирай
8. sowhat - воистина возкресе илияда
20.04.2009 11:10
козунаците са ни най белия дерт :)
цитирай
9. miralyub - Вие искате да затриете хлебаро-...
20.04.2009 11:13
Вие искате да затриете хлебаро-сладкарския бизнес с тези пекарни!
Така не бива- обявявам кауза- НЕ на пекарните в домашни условия- губят време , нерви. мастрафи и правят от жените домакини:)))))). Пазарувайте българското - от магазина. Заедно да спасим българското фирмено козуначено производство!!!!:))))))))
цитирай
10. sowhat - хих мира
20.04.2009 11:17
ква домакиня те прави като му изсипваш всичките салтанати и после вадиш и ядеш. най хубавото е че има отложен старт.
и може сутрин домашното народонаселение, да си закусва топъл кекс докато мама още спи :))
хем си добра майка, хем си крадеш време ( ужасно обичам нещата които ми пестят времето :))
цитирай
11. miralyub - Соу, шшшшшшшшшт. Не разваляй ди...
20.04.2009 11:23
Соу, шшшшшшшшшт.
Не разваляй дисциплината в моя дом- ако разбере мъжът ми, ще вземе да ме обзаведе с такова чудо и има да гжуркам насила благини само за него и детето всеки ден:)))))). АЗ от вчера спрях хляба.
цитирай
12. sowhat - мире аз не ям хляб от пет години
20.04.2009 11:29
обаче си е благинка, честна дума . особено по празниците когато не се прави пресен и продават такъв като от вторични суровини. в тоя ред на мисли в средата на черния хляб на дъщеря ми имаше един по черен - и се питам изтървали са боята ли или просто са го омесили със мухлясал стар хляб.
цитирай
13. rumyrayk - хих, честито, честито, любов!
20.04.2009 13:05
няма да ти се размине без да ми опечеш нещичко))
аз не се справям с такива сложни техники, ама ще разчитам на теб, може и в колетче да ми пратиш едно кексче, хих;))
цитирай
14. sowhat - аха
20.04.2009 13:16
а аз разчитам на теб да ми опечеш поставки за следващите великденски яйца и да ми ги нарисуваш с любов :)
цитирай
15. rumyrayk - разбира се,
20.04.2009 13:42
задължително :)
цитирай
16. анонимен - За следващият козунак, мога да ти ...
20.04.2009 13:45
За следващият козунак, мога да ти услужа с две яйчица...
цитирай
17. sowhat - ре 16
20.04.2009 13:54
задръж си ги , ако изпадна в криза, ще те потърся :)
цитирай
18. sowhat - мерси ру
20.04.2009 14:07
красавице моя :)
цитирай
19. bambola - Во истина возскресе,
20.04.2009 14:14
не мислех да коментирам ,защото наи-близото до козунак което ям е така наречения " панетоне" един италянски кекс направен по същата рецепта :), но относно машините за готвене си позволявам наи-традиционалния коментар и ще добавя ,че имам всички тенжери, танкове, роботи и т.н. както готвят едни ръце и една обикновена тенжера и тиган на слаб оган никоя машина не го прави.
Наскоро спорехме как става наи-вкусня боб, под налягане е за минути, иначе с часове бъкане...ама кое е по-сладко ? и не поzнавам луксозен или не ресторант кадето да използват нещо освен обкновеня миксер и печка :) Казвала съм го и преди, баба ми прави там из бургаските села една баница дето се пече на садж, на двора и често сас съмненя за абсолютна чистота, няма нищо по-вкусно :)
весели празници и да не съм видяла повече снимки на козунаци, че съм пощелива:)
цитирай
20. sowhat - :)
20.04.2009 15:30
домашното е най сладко (да бамболино и аз обичам всичко домашно но ми е хубаво като има кой да ме отмени
цитирай
21. buboleche - ххахахахааааа
20.04.2009 19:18
не се излагай ма! хората пишат какви хлябове, какви вкусотии били изпекли, как били надебеляли, ти един козунак да не можеш да изпечеш! да ти кажа аз козунак съм правила и без хлебопекарна, че и стана дъ бест! :))) случая обаче беше че го направих два пъти - демек за пръв и последен, после ме хвана мързела. :)) сега за бала те искам да изпечеш хлебчета и да не ми се оправдаваш. и нЕма да тровиш кучето. тоя го пиши от бетонните производни.:))))))) обичам те, нали знаеш. със здраве да си я ползваш и не ми се оправдавай.:))))))))))
цитирай
22. buboleche - п.п
20.04.2009 19:19
и знаеш че в нетско има много рецепти. задължително всичко което слагаш тр да е със стайна температура, а не от хладилника.:)
цитирай
23. vitaniya - :)
20.04.2009 21:11
ааа, прецакаха ми коментара с нек`ви задачи, но ще намина по-късно, да видя докъде си стигнала с хлеботворчеството ... :)
цитирай
24. cefulesteven - Eдин голям приятел, който тази г...
20.04.2009 22:24
Eдин голям приятел, който тази година трябваше да прави с работниците си козинаци, защото обичаше да работи с тях, просто да научи занаят, нищо, че е богослов + диплома от философския + приличен собственик, той ми беше отстъпил онова място в мелницата, следствен е, че просто си е защитил живота, това е само част от трагедията, която го сполетя за много кратко време, по-малката част. Покрай твоята тема за козинака, пак се сетих за него. И иска ми се да използвам темата ти да кажа Христос Возкресе на всички които преминават през тежки, много тежки, нечовешко тежки изпитания, просто защото са човеци, твърде човеци. На тези които няма да загубят човешкото и вярата си. На тези които не са отпразнували като нас Великден, по свои избор и желание. Като него.

И да не забравяме, че имаме такива приятели.
цитирай
25. fabula - Соу,
20.04.2009 22:39
четох и се смях.. :)))
Жертва сме на същата хлебопекарна у дома.
>Тя изобщо не е за козунаци!!!<
Избродирай го над нея във вид на гоблен и го сложи в златна рамка от опаковка на масло президент.. щото си е фенън
Обаче, за около 3.5 часа прави френски хляб доста сполучливо. Не става и за кейк. Майка ми не я използва таз уред-ба често, защото хлебчето, което е възможно като max кг да се изпече е 750, а не 1000 г както е посочено. Прелива и се лепи на капака.
Но все пак - Честито и "печи" когато си пиеш питието - ще е по-весело някак и по-небрежно ще приемаш крайния резултат ;)

хубав следвеликден
цитирай
26. sowhat - фабс и приятелката ми от канада
21.04.2009 14:47
мария , ми е писала снощи същото едно към едно :)
ще я пробвам пак, че снощи бях уморена до смърт след 14 часов работен ден и не ми се играеше .
така че мерси , пак ще я пробвам и ще снимам резултатите.

хубав и на теб, сладурано
цитирай
27. sowhat - съжалявам стеф
21.04.2009 14:49
нека и да се помолим за тия хора, които всъщност имат повече нужда от нас, отколкото ние ...
цитирай
28. sowhat - оооо вити не се измъквай
21.04.2009 15:00
чакам си истинският коментар :)
цитирай
29. sowhat - бубо
21.04.2009 15:01
подигравай се ти подигравай , макар че не аз варя яйца в микровълнова :))))))))))
ще видиш къф хляб ще избарам до бала :))
цитирай
30. vitaniya - ааа,
21.04.2009 21:26
доникъде-то сте стигнали вие :))
В къщ иси имам една машина за сладолед, която при всяко почистване променя местонохождението си, последния път я наритах под дъската за гладене... От това чудо сладолед не съм яла, поне не какъвто бих искала да ям, но след като и Зрънка не го тачи - за нищо не става ...

Въпреки че аз се отказах да се боря с нея (машината, това) много бързо ...

Тъй като не мога да готвя - мога да меся. Пита, хляб не съм се опитвала, а и желание нямам, след като веднъж ме гостиха с някакъв "страхотен" немски хляб, приличащ на ... черен пресован шперплат!

:) не обичам козунак. Или обичам точно едни козунак - детски спомен от прабаба ми, никога повече не съм яла такъв козунак и с годините отказах да опитвам дори ...
Тъй че - зарязвай социалните ангажимонти, и или продължавай да експериментираш с машинарията или запрепвай ръкави и отделяйки дванадесет часа - доколкото зная козунаците това им е гадното - се отдай на козунако печеные :))))))))
Не съм винавна, Ем, че снощи се наложи да бачкам до 2 и наместо да си чета за козунаците попълвах заявления :))) Но се поправих

ай лека
цитирай
31. sowhat - вити любима
21.04.2009 22:14
направих първия си читав хляб - снимка в нетлога :) в клана ни с пламен - хапване, пийване, такивимити работи :))
а ти не се преработвай :)

ще те черпя някой ден с ръчен козунак, майсторица съм , ма ме мързи :)
цитирай
32. vitaniya - Подозирах тееееее :)
21.04.2009 22:33
заминавам да видя :)
цитирай
33. sowhat - хих,
22.04.2009 09:42
ама че си и ти. другият път ще е още по вкусен :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sowhat
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5094525
Постинги: 921
Коментари: 24693
Гласове: 63692
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031