Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2009 09:06 - шарено:)
Автор: sowhat Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12368 Коментари: 57 Гласове:
1

Последна промяна: 17.04.2009 12:58


боядисахте ли си яйцата?
снощи отправих предизвикателството си към приятелите от блога,  но по голямата част го отхвърлиха, ( вероятно защото събота е почивен ден , за повечето) но тъй като аз съм на работа и в събота, все ми е едно дали тогава или снощи.
а и четвъртък е традиционният ми ден за великденски яйца, за да може в събота ако имам желание да замеся кузунаците.
постарах се съобразно традицията да боядисам повечко червени яйца, но децата въпреки че са големи, обичат да са цветни заради чувството за красота и хармония.
и така - ето ги моите
image



image

image


image

image

и така защото много от вас се измъкнаха, дами било с работа, било с липсата на бели яйца и мръкнало, ако не ви мързи , споделете рецептите си за козунак. :)

а господата ако нямат боядисани яйца да предложат, може да се включват с музикално оформление :)





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chris - ъххх...
17.04.2009 09:10
аз моите още не съм ги обръснал... к'ви бои, к'ви 5 лева... но пък си довърших "рисунката" за човекът-лешояд... хъ-хъ...
цитирай
2. hara73 - колкото по-шарени ...
17.04.2009 09:14
толкова по-весело :-))) красиви са ...а за Енигма, нямам думи точно и на място, обожавам тази музика. Весело изкарване на празниците, а в събота и аз съм на работа, но това не ми помрачава празника :-))) Весело посрещане :-)))
цитирай
3. buboleche - ти си боядисала
17.04.2009 09:14
всички яйца на света!!! ужаст! пък и свещи запалила... направо ми издуха ентусиазма див да боядисам цели десет и толкова.:)))
цитирай
4. sowhat - не
17.04.2009 09:16
боядисах един картон. 7 станаха жертви . затова сварих още 10, от които оцеляха 6 :)
другите заминаха в зелената салата

п.п. а в боядисаните има едно две пукнати. ей така нарочно. да видя на кого ще се паднат :))
цитирай
5. anubhis - Соу,
17.04.2009 09:20
хаха,и аз оставих едно пукнато по същата причина,хаха:))
а козунака ми втасва в момента,ако стане,тогава ще давам рецепта:))))
цитирай
6. sowhat - анубис
17.04.2009 09:22
дай линк със снимчици :)
а за козунака давай рецепта, ние няма толкова да му гледаме дали е втасал или не
цитирай
7. nikita6864 - прекрасни са! а какъв цвят е яйцето, което е сурово, а си скрила сред варените?;-)
17.04.2009 09:37
цитирай
8. sowhat - ники не е сурово
17.04.2009 09:41
просто е пукнато при варенето. убий ме не помня цвета или беше синьо или червено :)
цитирай
9. nikita6864 - ама соу, какъв празник ще е, ако не боядисаш
17.04.2009 09:46
поне едно сурово яйце?! :-D
цитирай
10. sowhat - хих мой ники
17.04.2009 09:50
щото представяш ли си че се улучи в къщи , после аз ще чистя.
или пък да го дам без да искам на двегодишния си племенник? :) сестра ми ще ме убие хахахаххаха
да не говоря че две сърдити тийнейджърки са ми достатъчни в къщи :)
цитирай
11. radalia - Аз ли ще съм първата? ;)
17.04.2009 10:01
КОЗУНАК
125мл .топло прясно мляко
4 цели яйца+1 белтък/жълтъка се използва за намазване отгоре/
250гр. захар
60мл. разтопена свинска мас
30мл. олио
30мл. алкохол
2 ванилии
ако имаш настъргана лимонова коричка
половин кубче жива мая
650гр. брашно
В купичка се слагат маята с малко затоплено прясно мляко, щипка захар и малко брашно да стане сместта с консистенция на палачинково тесто. Оставя се на топличко около 15мин. да шупне.
Отделно се разбиват /аз разбивам с миксер/яйцата, захарта, ванилията. Добавя се затопленото прясно мляко и коричките лимон. Всичко това се изсипва в машината. Прибавят се олиото и алкохола. Изсипва се пресятото брашно, но не всичкото /примерно оставям си около 1ч.ч/ и най-отгоре се прави кладенче, в което се излива закваската. Машината се пуска на програма "Месене и втасване". Когато машината започне да меси слагам постепенно св.мас и останалото брашно.Тестото трябва да го усетиш, не трябва да е твърдо и не трябва да се маже под бъркалките на машината,т.е. да оставя следи. Аз лично пускам машината да меси три пъти /това означава преди да започне да втасва тестото пак да я включиш да меси/. Втасва си 50мин. в машината. След втасване с намаслени ръце вадиш тестото от машината и го делиш на 2 половини/не се реже с нож, а се къса/. Вземам едната половина и деля на три топки. От тях оформям 3 фитила, които сплитам на козунак. В плитките слагам локум или предварително накиснати стафиди, сушени плодове. Така процедирам и с другата половина от тестото. /тоест от това тесто излизат два козунака/ След като са изплетени козунаците се оставят да втасат още около час, на топло, аз правя това на отворена и включена фурна на около 100гр. Как разбираш, че са втасали-увеличават около 2-3 пъти обема си и когата натиснеш леко с пръст трябва те възвърнат формата си.
След втасване се мажат с жълтък и няколко капки прясно мляко/смесени/, ръсят се със захар, орехи ,бадеми и се пекат на 150гр. около 50мин., но пак трябва да си познаваш печката. Първите 20мин. не се отваря фурната, ако видиш че започват да изгарят отгоре веднага сложи фолио.
цитирай
12. sowhat - мерси ради :)
17.04.2009 10:05
ще взема да я пробвам, че ми звучи хубаво ( най ме е яд, че не към си купила още пекарна )
цитирай
13. radalia - Ужасно е удобна пекарната.
17.04.2009 10:06
Не отлагай много.
цитирай
14. sowhat - ще се пробвам тая вечер да видя
17.04.2009 10:08
ще мога ли да изкрънкам една :)
цитирай
15. miralyub - И козунаци ли ще правите? Те не са ...
17.04.2009 10:12
И козунаци ли ще правите?
Те не са ли много капризни за домашно приготвяне, бе хора????
Не бих се навила да се пробвам за тях.
Затова за по-сигурно ще намина през магазина...
Поздрави!
цитирай
16. radalia - ;)
17.04.2009 10:12
Успех, Соу!
Дори и не заради някакъв козунак, който се прави веднъж-два пъти в годината и може и без машина. Хлябовете, които можеш да забъркаш там, нямат равни. Да оставим, че може да им слагаш всичко, за което се сетиш. :)
цитирай
17. sowhat - ради у нас хляб май яде само ерик
17.04.2009 10:13
но ми харесва защото може да месиш и кексчета разни , а децата много обичат :)
цитирай
18. radalia - Мира,
17.04.2009 10:14
Не се плаши. Рецептата, която пуснах тук и използвам е устойчива на неопитни домакини ;)
цитирай
19. sowhat - ради
17.04.2009 10:16
ще пробвам да се справя и после ще ти пиша кви съм ги скопосала :)
цитирай
20. sowhat - мира
17.04.2009 10:17
определено са по добри от тия по магазините :) и при най калпавата домакиня, щото си е домашно приготвено
цитирай
21. evilyosha - Красиви са, Ем! :) и аз съм от измъ...
17.04.2009 10:20
Красиви са, Ем! :) и аз съм от измъкващите се.В събота ще се погрижа.
цитирай
22. palisandar - Малко встрани от всенародните б...
17.04.2009 10:25
Малко встрани от всенародните борби с писани яйца и марулена сеч . И недотам ... Успех с маята ! )))
http://www.youtube.com/watch?v=vl5McGN2L-E&feature=related
цитирай
23. anubhis - Соу,
17.04.2009 10:25
яйцата ми са в блога:))
и моя козунак го меси машината за хляб:))
Продукти:
1 ч.ч. пр.мляко,топличко
5 яйца,едното го оставям за намазване
1и1/2 ч.ч. масло,мас,олио - каквото имаш:)
6 ч.ч брашно - различно,защото следя какво е тестото,докато се меси - може повече,може по-малко.
20 грама жива мая
1ч.ч. захар
ванилия или настъргана кора на лимон,може и двете.
стафиди,бадеми,орехи - кой каквото харесва:)))
Разбивам яйцата със щипка сол и слагам в машината.Добавям топлото прясно мляко с разтворената мая вътре.След това сипвам захарта.После - половината брашно с двете ванилии в него.Включвам машината на най - дългата програма за хляб - при мен е Френски хляб.След 10 минути месене отварям машината и започвам да добавям мазнината,обикновенно на три пъти,докато я поеме добре тестото.След това добавям останалата част от брашното,колкото има нужда тестото да стане меко и да не лепне по пръстите.След това оставям да си меси и да си втасва до края на процеса и точно преди да започне печенето,изключвам.Вадя тестото,то трябва вече да е увеличило два пъти обема си,правя фитили,сплитам, слагам във формите или тавата,мушкам стафидите,мажа с разбити заедно яйце,пр.мляко и олио,ръся обилно със захар ипека в умерена фурна.
Да ви е сладко:)
цитирай
24. sowhat - ееее с тия пекарни
17.04.2009 10:32
ме объркахте.
аз ще си меся на ръка, щот съм блонди :)
яйцата ти са страхотни анубис :)
цитирай
25. sowhat - палисандър
17.04.2009 10:34
невероятна музика !
цитирай
26. sowhat - йо
17.04.2009 10:38
ще чакам до събота да знаеш :)
цитирай
27. anubhis - Соу,
17.04.2009 10:39
мерси:))
ама пекарната си е удобство,добре знаеш:))
а,и забравих да кажа,че стафидите ги киснах 24 часа в уиски и ликьор:)))
а,козунаците се опекоха,станаха муцкаааа:))
очаквайте снимки:))
започвам рулото с мармалад;)))
цитирай
28. sowhat - е не
17.04.2009 10:44
са ше мрънкам за пекарна още по усилено :)
цитирай
29. tili - Не ти трябва пекарна,
17.04.2009 10:44
защото подло те кара да ядеш повече хляб - топъл, дъхав и вкусен. Ако нямаш воля като мен,де. Ама аз съм брюнетка, та не знам...;-((
цитирай
30. sowhat - тили у нас хляб
17.04.2009 10:46
яде само хъскито :)) нещо не сме му много фенове , но виж на печени сладкиши...
цитирай
31. luben - Чудесни са!
17.04.2009 11:00
Аз всяка година си ги снимам ;) И все по-симпатични излизат ;)
цитирай
32. sowhat - дам
17.04.2009 11:06
и аз любо :))
остава един приятен спомен и ведро настроение
цитирай
33. flyco - изкряскване
17.04.2009 11:07
Грабвайте яйцатаааа!
цитирай
34. sowhat - хих
17.04.2009 11:15
флайко , днес какво ще споделиш ?
цитирай
35. rumyrayk - ще се пробвам довечера
17.04.2009 11:28
да ги кача :)
цитирай
36. sowhat - ще чакам
17.04.2009 11:30
агапи му :)
цитирай
37. анонимен - Дънкито ми пуска,
17.04.2009 11:34
та и аз боядисах :-D

Мила, nikita6864, винаги когато zlika чука яйца, предватително ги завърта. Ако се въртят бавно, се въздържа... :-P

\m/
//
цитирай
38. sowhat - хих
17.04.2009 11:36
зли, валсодар вече ми подаде идеята .
:)
цитирай
39. dressy - Ема,
17.04.2009 12:54
гордея се с тебе !
цитирай
40. sowhat - и аз те обичам
17.04.2009 12:55
зо
цитирай
41. jones - Аз не успях
17.04.2009 13:03
Какво е това умрялото врабче в едната кошничка?
цитирай
42. sowhat - хих
17.04.2009 13:04
джо, това е петленце. декоративно :))
цитирай
43. gothic - Сватя,
17.04.2009 13:54
що хабиш уиски за стафиди бе? :Р
цитирай
44. anubhis - свате,
17.04.2009 15:19
кой каза,че съм хабила - няма такова нещо - сичко се оползотворява после:)
цитирай
45. tili - И аз успях да кача една снимка.
17.04.2009 16:44
Не е много качествена, но съм още неопитна с тая пуста техника.;-( Все пак - къщата е празнична, но козунаците са конфекция.
цитирай
46. cefulesteven - Признавам си, майка и брат ми се п...
17.04.2009 16:45
Признавам си, майка и брат ми се погрижиха, аз само изядох две, предварително, че ми се ядяха точно яйца:)))
цитирай
47. varg1 - хубав
17.04.2009 17:03
лаптоп имаш
цитирай
48. dorichela - СоуУат, Аз...
18.04.2009 01:48
яйца не боядисвам,че нещо... после цялата кухня е боядисана, включително и аз.... ама направих свещички украсени :):):) Жалко,че не мгоа да се включа в състезанието,хаха :) Поздрав и весели празници!
цитирай
49. krasi1 - guzen negonen bqgal
18.04.2009 07:31
bez da imam izvineniq= za6toto nikoga ne sa gradivni
i tazi godina 6te sam bez boqdisani qica
a ne bi bilo Hubavo samo za men.. (da ne 4uvstvam tolkova golqma nostalgiq 4e sam tolkova dale4 po praznici ot koito imam tolkova Hubavi spomeni ot detstvoto si) no kakvi spomeni, tradicii i koreni sazdavam za decata si ..?
shte pomnqt samo 6okoladovite qica i zai4eta..
цитирай
50. sowhat - краси няма нищо по лесно
18.04.2009 08:29
няколко сварени яйца и малко червена боичка и това. една приятелка постоянно ми казва - неприятностите са ежедневно около нас, а празниците са толкова малко
цитирай
51. sowhat - тиху ся дори
18.04.2009 08:30
и моите пръсти са малко боядисани още :))
цитирай
52. sowhat - флай не
18.04.2009 08:31
им се впечатлявай нищо ново под слънцето :)
цитирай
53. sowhat - варг
18.04.2009 08:32
мерси
цитирай
54. sowhat - е трябва и да има и такива
18.04.2009 08:34
ядящи яйцата стефчо :)
цитирай
55. sowhat - тили
18.04.2009 08:35
чудесно си се справила :)
цитирай
56. sunflower - е сега отивам
18.04.2009 08:54
да барбимарипосвам моите яйца :)))
цитирай
57. sowhat - хих
18.04.2009 09:04
пък аз ги чакам на портрет
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sowhat
Категория: Лични дневници
Прочетен: 6322527
Постинги: 921
Коментари: 24681
Гласове: 63729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930