Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Постинг
17.04.2009 09:06 -
шарено:)
Автор: sowhat
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12368 Коментари: 57 Гласове:
Последна промяна: 17.04.2009 12:58
Прочетен: 12368 Коментари: 57 Гласове:
1
Последна промяна: 17.04.2009 12:58
боядисахте ли си яйцата?
снощи отправих предизвикателството си към приятелите от блога, но по голямата част го отхвърлиха, ( вероятно защото събота е почивен ден , за повечето) но тъй като аз съм на работа и в събота, все ми е едно дали тогава или снощи.
а и четвъртък е традиционният ми ден за великденски яйца, за да може в събота ако имам желание да замеся кузунаците.
постарах се съобразно традицията да боядисам повечко червени яйца, но децата въпреки че са големи, обичат да са цветни заради чувството за красота и хармония.
и така - ето ги моите
и така защото много от вас се измъкнаха, дами било с работа, било с липсата на бели яйца и мръкнало, ако не ви мързи , споделете рецептите си за козунак. :)
а господата ако нямат боядисани яйца да предложат, може да се включват с музикално оформление :)
снощи отправих предизвикателството си към приятелите от блога, но по голямата част го отхвърлиха, ( вероятно защото събота е почивен ден , за повечето) но тъй като аз съм на работа и в събота, все ми е едно дали тогава или снощи.
а и четвъртък е традиционният ми ден за великденски яйца, за да може в събота ако имам желание да замеся кузунаците.
постарах се съобразно традицията да боядисам повечко червени яйца, но децата въпреки че са големи, обичат да са цветни заради чувството за красота и хармония.
и така - ето ги моите
и така защото много от вас се измъкнаха, дами било с работа, било с липсата на бели яйца и мръкнало, ако не ви мързи , споделете рецептите си за козунак. :)
а господата ако нямат боядисани яйца да предложат, може да се включват с музикално оформление :)
аз моите още не съм ги обръснал... к'ви бои, к'ви 5 лева... но пък си довърших "рисунката" за човекът-лешояд... хъ-хъ...
цитирайтолкова по-весело :-))) красиви са ...а за Енигма, нямам думи точно и на място, обожавам тази музика. Весело изкарване на празниците, а в събота и аз съм на работа, но това не ми помрачава празника :-))) Весело посрещане :-)))
цитирайвсички яйца на света!!! ужаст! пък и свещи запалила... направо ми издуха ентусиазма див да боядисам цели десет и толкова.:)))
цитирайбоядисах един картон. 7 станаха жертви . затова сварих още 10, от които оцеляха 6 :)
другите заминаха в зелената салата
п.п. а в боядисаните има едно две пукнати. ей така нарочно. да видя на кого ще се паднат :))
цитирайдругите заминаха в зелената салата
п.п. а в боядисаните има едно две пукнати. ей така нарочно. да видя на кого ще се паднат :))
хаха,и аз оставих едно пукнато по същата причина,хаха:))
а козунака ми втасва в момента,ако стане,тогава ще давам рецепта:))))
цитирайа козунака ми втасва в момента,ако стане,тогава ще давам рецепта:))))
дай линк със снимчици :)
а за козунака давай рецепта, ние няма толкова да му гледаме дали е втасал или не
цитирайа за козунака давай рецепта, ние няма толкова да му гледаме дали е втасал или не
7.
nikita6864 -
прекрасни са! а какъв цвят е яйцето, което е сурово, а си скрила сред варените?;-)
17.04.2009 09:37
17.04.2009 09:37
просто е пукнато при варенето. убий ме не помня цвета или беше синьо или червено :)
цитирай
9.
nikita6864 -
ама соу, какъв празник ще е, ако не боядисаш
17.04.2009 09:46
17.04.2009 09:46
поне едно сурово яйце?! :-D
цитирайщото представяш ли си че се улучи в къщи , после аз ще чистя.
или пък да го дам без да искам на двегодишния си племенник? :) сестра ми ще ме убие хахахаххаха
да не говоря че две сърдити тийнейджърки са ми достатъчни в къщи :)
цитирайили пък да го дам без да искам на двегодишния си племенник? :) сестра ми ще ме убие хахахаххаха
да не говоря че две сърдити тийнейджърки са ми достатъчни в къщи :)
КОЗУНАК
125мл .топло прясно мляко
4 цели яйца+1 белтък/жълтъка се използва за намазване отгоре/
250гр. захар
60мл. разтопена свинска мас
30мл. олио
30мл. алкохол
2 ванилии
ако имаш настъргана лимонова коричка
половин кубче жива мая
650гр. брашно
В купичка се слагат маята с малко затоплено прясно мляко, щипка захар и малко брашно да стане сместта с консистенция на палачинково тесто. Оставя се на топличко около 15мин. да шупне.
Отделно се разбиват /аз разбивам с миксер/яйцата, захарта, ванилията. Добавя се затопленото прясно мляко и коричките лимон. Всичко това се изсипва в машината. Прибавят се олиото и алкохола. Изсипва се пресятото брашно, но не всичкото /примерно оставям си около 1ч.ч/ и най-отгоре се прави кладенче, в което се излива закваската. Машината се пуска на програма "Месене и втасване". Когато машината започне да меси слагам постепенно св.мас и останалото брашно.Тестото трябва да го усетиш, не трябва да е твърдо и не трябва да се маже под бъркалките на машината,т.е. да оставя следи. Аз лично пускам машината да меси три пъти /това означава преди да започне да втасва тестото пак да я включиш да меси/. Втасва си 50мин. в машината. След втасване с намаслени ръце вадиш тестото от машината и го делиш на 2 половини/не се реже с нож, а се къса/. Вземам едната половина и деля на три топки. От тях оформям 3 фитила, които сплитам на козунак. В плитките слагам локум или предварително накиснати стафиди, сушени плодове. Така процедирам и с другата половина от тестото. /тоест от това тесто излизат два козунака/ След като са изплетени козунаците се оставят да втасат още около час, на топло, аз правя това на отворена и включена фурна на около 100гр. Как разбираш, че са втасали-увеличават около 2-3 пъти обема си и когата натиснеш леко с пръст трябва те възвърнат формата си.
След втасване се мажат с жълтък и няколко капки прясно мляко/смесени/, ръсят се със захар, орехи ,бадеми и се пекат на 150гр. около 50мин., но пак трябва да си познаваш печката. Първите 20мин. не се отваря фурната, ако видиш че започват да изгарят отгоре веднага сложи фолио.
цитирай125мл .топло прясно мляко
4 цели яйца+1 белтък/жълтъка се използва за намазване отгоре/
250гр. захар
60мл. разтопена свинска мас
30мл. олио
30мл. алкохол
2 ванилии
ако имаш настъргана лимонова коричка
половин кубче жива мая
650гр. брашно
В купичка се слагат маята с малко затоплено прясно мляко, щипка захар и малко брашно да стане сместта с консистенция на палачинково тесто. Оставя се на топличко около 15мин. да шупне.
Отделно се разбиват /аз разбивам с миксер/яйцата, захарта, ванилията. Добавя се затопленото прясно мляко и коричките лимон. Всичко това се изсипва в машината. Прибавят се олиото и алкохола. Изсипва се пресятото брашно, но не всичкото /примерно оставям си около 1ч.ч/ и най-отгоре се прави кладенче, в което се излива закваската. Машината се пуска на програма "Месене и втасване". Когато машината започне да меси слагам постепенно св.мас и останалото брашно.Тестото трябва да го усетиш, не трябва да е твърдо и не трябва да се маже под бъркалките на машината,т.е. да оставя следи. Аз лично пускам машината да меси три пъти /това означава преди да започне да втасва тестото пак да я включиш да меси/. Втасва си 50мин. в машината. След втасване с намаслени ръце вадиш тестото от машината и го делиш на 2 половини/не се реже с нож, а се къса/. Вземам едната половина и деля на три топки. От тях оформям 3 фитила, които сплитам на козунак. В плитките слагам локум или предварително накиснати стафиди, сушени плодове. Така процедирам и с другата половина от тестото. /тоест от това тесто излизат два козунака/ След като са изплетени козунаците се оставят да втасат още около час, на топло, аз правя това на отворена и включена фурна на около 100гр. Как разбираш, че са втасали-увеличават около 2-3 пъти обема си и когата натиснеш леко с пръст трябва те възвърнат формата си.
След втасване се мажат с жълтък и няколко капки прясно мляко/смесени/, ръсят се със захар, орехи ,бадеми и се пекат на 150гр. около 50мин., но пак трябва да си познаваш печката. Първите 20мин. не се отваря фурната, ако видиш че започват да изгарят отгоре веднага сложи фолио.
ще взема да я пробвам, че ми звучи хубаво ( най ме е яд, че не към си купила още пекарна )
цитирайНе отлагай много.
цитирайще мога ли да изкрънкам една :)
цитирайИ козунаци ли ще правите?
Те не са ли много капризни за домашно приготвяне, бе хора????
Не бих се навила да се пробвам за тях.
Затова за по-сигурно ще намина през магазина...
Поздрави!
цитирайТе не са ли много капризни за домашно приготвяне, бе хора????
Не бих се навила да се пробвам за тях.
Затова за по-сигурно ще намина през магазина...
Поздрави!
Успех, Соу!
Дори и не заради някакъв козунак, който се прави веднъж-два пъти в годината и може и без машина. Хлябовете, които можеш да забъркаш там, нямат равни. Да оставим, че може да им слагаш всичко, за което се сетиш. :)
цитирайДори и не заради някакъв козунак, който се прави веднъж-два пъти в годината и може и без машина. Хлябовете, които можеш да забъркаш там, нямат равни. Да оставим, че може да им слагаш всичко, за което се сетиш. :)
но ми харесва защото може да месиш и кексчета разни , а децата много обичат :)
цитирайНе се плаши. Рецептата, която пуснах тук и използвам е устойчива на неопитни домакини ;)
цитирайще пробвам да се справя и после ще ти пиша кви съм ги скопосала :)
цитирайопределено са по добри от тия по магазините :) и при най калпавата домакиня, щото си е домашно приготвено
цитирайКрасиви са, Ем! :) и аз съм от измъкващите се.В събота ще се погрижа.
цитирайМалко встрани от всенародните борби с писани яйца и марулена сеч . И недотам ... Успех с маята ! )))
http://www.youtube.com/watch?v=vl5McGN2L-E&feature=related
цитирайhttp://www.youtube.com/watch?v=vl5McGN2L-E&feature=related
яйцата ми са в блога:))
и моя козунак го меси машината за хляб:))
Продукти:
1 ч.ч. пр.мляко,топличко
5 яйца,едното го оставям за намазване
1и1/2 ч.ч. масло,мас,олио - каквото имаш:)
6 ч.ч брашно - различно,защото следя какво е тестото,докато се меси - може повече,може по-малко.
20 грама жива мая
1ч.ч. захар
ванилия или настъргана кора на лимон,може и двете.
стафиди,бадеми,орехи - кой каквото харесва:)))
Разбивам яйцата със щипка сол и слагам в машината.Добавям топлото прясно мляко с разтворената мая вътре.След това сипвам захарта.После - половината брашно с двете ванилии в него.Включвам машината на най - дългата програма за хляб - при мен е Френски хляб.След 10 минути месене отварям машината и започвам да добавям мазнината,обикновенно на три пъти,докато я поеме добре тестото.След това добавям останалата част от брашното,колкото има нужда тестото да стане меко и да не лепне по пръстите.След това оставям да си меси и да си втасва до края на процеса и точно преди да започне печенето,изключвам.Вадя тестото,то трябва вече да е увеличило два пъти обема си,правя фитили,сплитам, слагам във формите или тавата,мушкам стафидите,мажа с разбити заедно яйце,пр.мляко и олио,ръся обилно със захар ипека в умерена фурна.
Да ви е сладко:)
цитирайи моя козунак го меси машината за хляб:))
Продукти:
1 ч.ч. пр.мляко,топличко
5 яйца,едното го оставям за намазване
1и1/2 ч.ч. масло,мас,олио - каквото имаш:)
6 ч.ч брашно - различно,защото следя какво е тестото,докато се меси - може повече,може по-малко.
20 грама жива мая
1ч.ч. захар
ванилия или настъргана кора на лимон,може и двете.
стафиди,бадеми,орехи - кой каквото харесва:)))
Разбивам яйцата със щипка сол и слагам в машината.Добавям топлото прясно мляко с разтворената мая вътре.След това сипвам захарта.После - половината брашно с двете ванилии в него.Включвам машината на най - дългата програма за хляб - при мен е Френски хляб.След 10 минути месене отварям машината и започвам да добавям мазнината,обикновенно на три пъти,докато я поеме добре тестото.След това добавям останалата част от брашното,колкото има нужда тестото да стане меко и да не лепне по пръстите.След това оставям да си меси и да си втасва до края на процеса и точно преди да започне печенето,изключвам.Вадя тестото,то трябва вече да е увеличило два пъти обема си,правя фитили,сплитам, слагам във формите или тавата,мушкам стафидите,мажа с разбити заедно яйце,пр.мляко и олио,ръся обилно със захар ипека в умерена фурна.
Да ви е сладко:)
ме объркахте.
аз ще си меся на ръка, щот съм блонди :)
яйцата ти са страхотни анубис :)
цитирайаз ще си меся на ръка, щот съм блонди :)
яйцата ти са страхотни анубис :)
невероятна музика !
цитирайще чакам до събота да знаеш :)
цитираймерси:))
ама пекарната си е удобство,добре знаеш:))
а,и забравих да кажа,че стафидите ги киснах 24 часа в уиски и ликьор:)))
а,козунаците се опекоха,станаха муцкаааа:))
очаквайте снимки:))
започвам рулото с мармалад;)))
цитирайама пекарната си е удобство,добре знаеш:))
а,и забравих да кажа,че стафидите ги киснах 24 часа в уиски и ликьор:)))
а,козунаците се опекоха,станаха муцкаааа:))
очаквайте снимки:))
започвам рулото с мармалад;)))
са ше мрънкам за пекарна още по усилено :)
цитирайзащото подло те кара да ядеш повече хляб - топъл, дъхав и вкусен. Ако нямаш воля като мен,де. Ама аз съм брюнетка, та не знам...;-((
цитирайяде само хъскито :)) нещо не сме му много фенове , но виж на печени сладкиши...
цитирайАз всяка година си ги снимам ;) И все по-симпатични излизат ;)
цитирайи аз любо :))
остава един приятен спомен и ведро настроение
цитирайостава един приятен спомен и ведро настроение
Грабвайте яйцатаааа!
цитирайфлайко , днес какво ще споделиш ?
цитирайда ги кача :)
цитирайагапи му :)
цитирай
37.
анонимен -
Дънкито ми пуска,
17.04.2009 11:34
17.04.2009 11:34
та и аз боядисах :-D
Мила, nikita6864, винаги когато zlika чука яйца, предватително ги завърта. Ако се въртят бавно, се въздържа... :-P
\m/
//
цитирайМила, nikita6864, винаги когато zlika чука яйца, предватително ги завърта. Ако се въртят бавно, се въздържа... :-P
\m/
//
зли, валсодар вече ми подаде идеята .
:)
цитирай:)
гордея се с тебе !
цитирайзо
цитирайКакво е това умрялото врабче в едната кошничка?
цитирайджо, това е петленце. декоративно :))
цитирайщо хабиш уиски за стафиди бе? :Р
цитирайкой каза,че съм хабила - няма такова нещо - сичко се оползотворява после:)
цитирайНе е много качествена, но съм още неопитна с тая пуста техника.;-( Все пак - къщата е празнична, но козунаците са конфекция.
цитирайПризнавам си, майка и брат ми се погрижиха, аз само изядох две, предварително, че ми се ядяха точно яйца:)))
цитирайлаптоп имаш
цитирайяйца не боядисвам,че нещо... после цялата кухня е боядисана, включително и аз.... ама направих свещички украсени :):):) Жалко,че не мгоа да се включа в състезанието,хаха :) Поздрав и весели празници!
цитирайbez da imam izvineniq= za6toto nikoga ne sa gradivni
i tazi godina 6te sam bez boqdisani qica
a ne bi bilo Hubavo samo za men.. (da ne 4uvstvam tolkova golqma nostalgiq 4e sam tolkova dale4 po praznici ot koito imam tolkova Hubavi spomeni ot detstvoto si) no kakvi spomeni, tradicii i koreni sazdavam za decata si ..?
shte pomnqt samo 6okoladovite qica i zai4eta..
цитирайi tazi godina 6te sam bez boqdisani qica
a ne bi bilo Hubavo samo za men.. (da ne 4uvstvam tolkova golqma nostalgiq 4e sam tolkova dale4 po praznici ot koito imam tolkova Hubavi spomeni ot detstvoto si) no kakvi spomeni, tradicii i koreni sazdavam za decata si ..?
shte pomnqt samo 6okoladovite qica i zai4eta..
няколко сварени яйца и малко червена боичка и това. една приятелка постоянно ми казва - неприятностите са ежедневно около нас, а празниците са толкова малко
цитирайи моите пръсти са малко боядисани още :))
цитирайим се впечатлявай нищо ново под слънцето :)
цитираймерси
цитирайядящи яйцата стефчо :)
цитирайчудесно си се справила :)
цитирайда барбимарипосвам моите яйца :)))
цитирайпък аз ги чакам на портрет
цитирайВашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
За този блог
Гласове: 63729
Блогрол
1. Геноцид
2. елада пиньо
3. хапче антидепресант
4. когато ру е
5. старият циничен бук
6. колега ,не ме занимавай с глупости- Ъпсурт бе,ЪпсурТ
7. култ
8. Бар "Разбити сърца"
9. бушмен
10. jump
11. ако си пролет
12. хандука мдхтинтви
13. chambao
14. she say: so what
15. правилата с чук върху стената
16. rhymester
17. илиян, по вавилонски
18. В. като Виржиния
19. пред строя мирррррррррно!
20. късметче за деня :)
21. другарят гений
22. ветрени мелници в дзен
23. d_Ada
24. бюро жалби и оплаквания
25. танцуващият с Бегбеде
26. рейна
27. просто Хано
2. елада пиньо
3. хапче антидепресант
4. когато ру е
5. старият циничен бук
6. колега ,не ме занимавай с глупости- Ъпсурт бе,ЪпсурТ
7. култ
8. Бар "Разбити сърца"
9. бушмен
10. jump
11. ако си пролет
12. хандука мдхтинтви
13. chambao
14. she say: so what
15. правилата с чук върху стената
16. rhymester
17. илиян, по вавилонски
18. В. като Виржиния
19. пред строя мирррррррррно!
20. късметче за деня :)
21. другарят гений
22. ветрени мелници в дзен
23. d_Ada
24. бюро жалби и оплаквания
25. танцуващият с Бегбеде
26. рейна
27. просто Хано