Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2009 15:24 - почти по Оруел -1984
Автор: sowhat Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6595 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 27.01.2009 15:49


За незапознатите Оруел е един от най - великите есеисти на 20 век. Култов е романът му"1984".

Книгата описва антиутопия, установена в далечната тогава 1984 г., в която държавата провежда всеобхватно проследяване, пропаганда, страх и безжалостни наказания. Истината за настоящето и за миналото е тотално подтисната. В „1984“ има следната мисъл: „Който владее миналото, той владее и бъдещето“. Там променят съдържанието на старите вестници, за да съответства на текущата идеология. Описаната концепция за „Големия брат“, всевиждаща организация от анонимни наблюдатели с двупосочни видеоекрани на публични места и в частните домове, е станала нарицателна за пълна и безкомпромисна полицейщина. Хипотетичният „новговор“ е крайна форма евфемизъм и изразява идеята, че липсата на подходящи думи за назоваване на дадена концепция е еквивалентна на прекратяване на тяхното съществувание, а ако ги има - трябва да се направи използуването им невъзможно с цел елиминирането на самата концепция. Много термини от книгата се използват като нарицателни в европейската култура.* wikipedia

Много коментатори правят паралели между измисления свят на Оруел и съвременното общество, твърдейки че ние все повече живеем в Оруелианско общество.

 

Е, мога да кажа само това - Биг Брадър наистина ще вижда вече всичко и описаната утопия от Оруел вече е действителност - 2009 година.

Вашите доставчици ще съхраняват иформацията в кои сайтове влизате, какво пишете и къде, с кого чатите и колко време , с кого говорите по мобилните си телефони и колко време , личната ви поща и това ще се съхранява по 24 месеца, въпреки че не е уточнено как точно ще се унищожава събраната информация.

 

Информацията от в. Капитал

Пълен Ctrl Следенето на онлайн-кореспонденцията си проправя път през законодателната машина image Транспортната комисия на парламента гласува поправките в Закона за електронните съобщения почти единодушно

Фотограф: Красимир Юскеселиев

vbaneri2(42," Фокус Еврофинансиране
    ","
","
  • ","
  • "); Четвъртък, 22 януари 2009 г., 14:30. Зала 142 в бившия Партиен дом е тиха и почти празна. Има само двама депутати, които убиват време, като четат вестници. Бутилките с вода около масивната маса стоят неотворени. Нищо не подсказва, че след по-малко от половин час именно тук ще се състои "разлютена" дискусия за регулацията и контрола на българския интернет. Темата е повече от чувствителна: как правоохранителните органи да получават данни за комуникацията, осъществявана чрез интернет, мобилни и стационарни телефони. Информация за това на кого изпращате имейли, с кого разговаряте по телефона, колко е продължило дадено обаждане, с кого чатите през Skype или ICQ, кои сайтове посещавате. Тоест нещо, което засяга всички. Заради важността на проблема постепенно в зала 142 се стичат представители на телекоми, неправителствени организации за защита на гражданските права, експерти и журналисти. Темата е толкова деликатна, че събира две парламентарни комисии на съвместно заседание. Едната - по транспорта и съобщенията, другата - по вътрешната сигурност и обществен ред.

    Откъде тръгва всичко

    За да разберем какъв е проблемът, трябва да се върнем две години назад. През 2006 г. Европейската комисия (ЕК) приема Директива 24. Тя е в духа на войната срещу тероризма, започнала след 11 септември 2001 г. Документът предвижда доставчиците на интернет и мобилните оператори да съхраняват данни за трафика на своите клиенти. Идеята е тази информация да бъде предоставяна на правоохранителните органи, когато това е необходимо за предотвратяване и разкриване само и единствено на "сериозни престъпления". Преведено на езика на българския Наказателен кодекс, това означава тежки закононарушения - такива, които се наказват с над пет години затвор, не клевета например. Държавите - членки на ЕС, са задължени да ратифицират тази директива до март 2009 г. Гражданите на някои от тези страни обаче изобщо не са ентусиазирани и оспорват в съдилищата нейното прилагане. Така е в Ирландия, Унгария и Германия.

    Под натиска на МВР, което вижда в директивата възможност за по-лесен и бърз начин за събиране на данни, България въвежда спорната норма в своето законодателство. Това се случва преди около година с набързо изготвената от вътрешното министерство и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Наредба 40. Освен че горе-долу копира директивата на ЕК, наредбата е пълна с текстове, които дават възможност на МВР и ДАНС безконтролно да събират данни за личния живот на всички граждани. Поднормативният акт е обжалван от неправителствената организация "Програма достъп до информация" и през декември 2008 г. Върховният административен съд (ВАС) отменя част от нея с мотив, че тя нарушава човешките права, че текстовете са общи и не поставят условия, които да спрат възможността да се нарушават конституционно гарантирани права на гражданите.

    Решението на ВАС обаче не впечатлява много депутатите от парламентарната комисия по транспорт и съобщения, които месец след постановяването му решават отново да вкарат същите текстове, този път в Закона за електронните съобщения. Това става при пълна секретност между първо и второ четене на закона. В разпространения доклад на комисията дори се вижда, че текстовете са направени лично от МВР, което по принцип няма законодателна инициатива, трябва да изпраща нормотворческите си идеи за одобрение в Министерския съвет и още по-малко може да внася предложения между първо и второ четене. Така се пренебрегва не само съдебното решение, но и се суспендира целият законодателен процес. Действия, които адвокат Александър Кашъмов от "Достъп до информация" определя като "криминални."

    Капка разум внася Минчо Спасов, председател на вътрешната комисия и депутат от НДСВ. Той предлага достъпът до потребителската информация да става само след съдебно разпореждане, касаещо тежко престъпление.

    Объркахте ли се вече?


    Вероятно не сте само вие. Ще става все по-объркано...

    Прехвърляме се отново в зала 142. Минути преди да започне заседанието на двете комисии, служител на парламента разпространява сред депутатите нов текст. По-късно ще разберем, че това е компромисно решение, договорено в последния момент между МВР и шефовете на транспортната (Йордан Мирчев, НДСВ) и вътрешна комисия (Минчо Спасов, НДСВ). Депутатите ще дискутират предложение, което виждат за пръв път. "В пълно отрицание на ЕС за стандарти за законодателен процес", ще недоволства по-късно присъстващата Нели Огнянова, експерт по медийно право.

    В комисията настава анархия. Йордан Мирчев видимо се изнервя, започва да вика и тропа по масата. Той е безсилен да укроти зам.-председателя на комисията Румен Ангелов (ОДС). Чувайки, че става дума за "трафик", депутат от комисията подвиква: "Наркотици ли носите." Народните представители започват игра на "Открийте разликите". Според новото предложение телекомите отново ще трябва да пазят данните 24 месеца. Първоначалните проекти предвиждаха този срок да бъде намален на 12 месеца. "Защо трябва да се съхранява 24 месеца толкова обемна информация", възразява Елияна Масева, депутат от ДСБ. Разумен въпрос, който не получава отговор. "Нали се сещате колко манипулации могат да се случат? Дори между операторите. Няма да подкрепим тези предложения с моите колеги", заплашва Йордан Бакалов, депутат от ОДС. "Няма анализ колко ще струва на телекомите създаването на базите данни", протестира и Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация". "Не се изказвайте по неща, които не сте чели", репликира го, без да се мотивира, инженерът по електроенергетика Димитър Гъндев (БСП). Без нито за секунда да подозира, че Кашъмов е основният виновник той да е тук и да обсъжда отново въпросните текстове.

    "Проблемът не е толкова в срока, а в това, че нашите правоохранителни органи не схващат елементарната истина, че Директива 24 не им дава допълнително право на достъп", коментира Минчо Спасов за "Капитал" преди началото на заседанието и допълва: "Те си го имат - но в рамките на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС)." Според него службите просто искат да си разширят правата чрез Закона за електронните съобщения. Но директивата "само и единствено създава задължение за доставчиците да запазят логовете - за да може, ако отиде следователят да разследва, да намери нещо, а не да му кажат, че са изтрили данните", допълва той.

    След изтичането на двете години операторите трябва да унищожат информацията, гласи новият проект, без обаче да казва как точно ще става това. Все пак новото предложение в някаква степен взима предвид решението на ВАС. То не казва за какви нарушения МВР и службите ще получават данни, а просто препраща към Закона за специалните разузнавателни средства, Закона за защита на личните данни и Наказателно-процесуалния кодекс. По-добре, отколкото да няма никакъв контрол, единодушни са представителите на гражданските организации. По-добре, защото МВР и службите най-вероятно ще трябва да минават през съда, преди да получат достъп до потребителските данни. Победа е и това, че отпада "пасивният технически достъп" на службите, както беше записан по-рано, т.е. възможността служителите на МВР да могат да влизат в софтуера на операторите дистанционно и без да уведомяват когото и да било за това.

    Отстрани

    Дискусията е суперхаотична

    за човек, който тепърва навлиза в дебрите на законодателния процес. Непрекъснато се разменят реплики, депутатите се прекъсват един друг, крещят. В началото обикалят любезни служители на парламента и предлагат кафе, сякаш за да е още по-абсурдно всичко случващо се наоколо. Непрекъснато в залата влизат и излизат участници в дискусията. Въпросите са много повече от отговорите.

    "Как МВР ще ползва информацията и при какви случаи", пита Румен Ангелов, депутат от ОДС. Този въпрос се обсъжда повече от половин час. В крайна сметка членовете на комисията се съгласяват МВР, ДАИТС и ДАНС да напишат отделна наредба, която да изясни това. В нея ще стане ясен и статутът на служителите, които ще имат достъп до данните. Обсъжданият проект не посочва при какво престъпление ще се взима въпросната информация. Всъщност той не казва изобщо кога ще се получават такива данни. Оттук нататък погледите трябва да са насочени към новата наредба, която МВР, ДАИТС и ДАНС тепърва ще пишат заедно...

    Изведнъж от масата стават десет души. Спонтанен протест? Не, просто членовете на вътрешната комисия напускат залата, тъй като след малко започва тяхното заседание. Десет минути по-късно транспортната комисия гласува поправките в Закона за електронните съобщения. И ги приема почти единодушно. Постепенно залата се поизпразва.

    Всъщност постигнатият компромис далеч не е окончателен. Могат ли три закона да спрат службите от безконтролно следене на нашите електронни комуникации? Дали ДАНС, МВР и ДАИТС ще се справят по-добре, отколкото злополучната Наредба 40 (приета преди без участието на ДАНС)? Ще бъде ли намерен балансът между лични права и борба с престъпността. Все въпроси, които вече ще се решават отвъд стените на зала 142.

    Проблемите, които остават

    - Операторите пазят личните данни до 2 години. Първоначалният срок е 12 месеца.

    - Последващото унищожаването на информацията е регламентирано мъгляво.

    - Не е казано за какви престъпления ще има следене на електронните комуникации. Въпросът ще се решава в отделна наредба.

     

    източник :http://capital.bg/show.php?storyid=620241

    Харесва ли ви?

    Честито! Биг Брадър вече Ви видя.

    а аз съм един тъжен човек, защото свободата дори и в мрежата е хипотетична, Санчо.



    Тагове:   Оруел,


    Гласувай:
    0



    Следващ постинг
    Предишен постинг

    1. gothic - Само че няма да следят престъпници, ...
    27.01.2009 15:43
    Само че няма да следят престъпници, Соу. Бъди сигурна...
    цитирай
    2. sowhat - о сигурна съм гот
    27.01.2009 15:48
    защо мислиш че съм толкова бясна
    цитирай
    3. анонимен - телефон за връзка - не давам! :)))
    27.01.2009 15:50
    "ОБЯВА!!!
    Продавам пощенски гълъби!!
    Изгодно! Промоция!
    Не подлежът на проследяване и подслушване от полицията!
    Годишни разходи за 10 гълъба колкото за 1 комп.
    Промоцията важи до влизането в сила на подслушвателните мерки, после цените нагоре............." гълъбар

    "УБИЙ ПОЩЕНСКИ ГЪЛЪБ - ПОМОГНИ НА МВР!" Тони
    цитирай
    4. sowhat - хай
    27.01.2009 15:53
    ан.3 според теб по колко гълъба ще ни трябват на ден?

    :)
    цитирай
    5. cefulesteven - От години е натиска. Във виртуал...
    27.01.2009 15:56
    От години е натиска. Във виртуалното пространство има внедрени професионални идеолози, някои възпитавани от време оно, създадоха си кръгове, мишени бяха най-вече популярните форуми, отнесоха го и някои литературни сайтове, ти и аз, знаем за кои става въпрос. Хора които са далеч от изкуството, но близки до пропагандата има и в блоговете, а точно те разпознават, кое е изкуство и кое не е и също успяха да си създадат кръгове от нуждаещи се от силата им. Това не беше достатъчно, защото от отпушената бутилка, все пак дух излезе и рано или късно щяха да се вземат тези мерки. Просто усещаше се. Твърде ми заприличаха последни времена, като бит, като общуване на най-идиотските моменти от "развития социализъм" и на средата в "1984".
    цитирай
    6. sowhat - оставям коментара ти стеф
    27.01.2009 15:58
    без коментар.
    просто нямам думи повече
    цитирай
    7. gothic - Аз имам. . . обикновен комунизъм. . .
    27.01.2009 16:35
    Аз имам...обикновен комунизъм...
    цитирай
    8. sowhat - да гот
    27.01.2009 16:53
    съвсем точно казано !
    цитирай
    9. chris - ...вече писах в друг блог... А ВИЕ ДА ИМАТЕ НЯКАКВИ КОНКРЕТНИ И ПРИЛОЖИМИ ПРОЦЕДУРНО-КОНСТРУКТИВНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ..!?
    27.01.2009 17:14
    1. chris - човече,
    11:55 чиповете на личните карти отдавна са одобрени.. от май или юни ТАЗИ година в Бг започва издаването на новите лични карти с чипове според ЗБДС. тоест, като ти изтече валидността на сегашната лична карта - хоп - чипче. мисля, че ще съдържа, освен всичко друго, пръстови отпечатъци и скан на ретината - тоест, създава се презумпцията, че всеки човек е престъпник до доказване на противното, както и зловещата обективна възможност държавата чрез своите органи (а със сигурност и други лица с неправомерен достъп до базите данни) да поставя отпечатъците на когото си поиска на което и да е местопрестъпление...
    виждаш ли някакъв изход!?
    освен да не си вадиш нова лична карта под риска постоянно да плащаш глоби..?Редактирай | Изтрий

    3. chris - аз също
    13:26 съм абсолютно несъгласен с това и бих искал да се боря против роботизацията и тоталния контрол над личността (защото, колкото и да звучи в стил "1984" или "теория на конспирацията", следващата стъпка е имплантирането на радиочестотни микрочипове на всеки човек, което няма да се случи чак толкова късно и със сигурност ще го доживеем - колко му е "световните борци за демокрация" сащ да си самоорганизират още един сценарий като 11/9 и да въведат имплантите като мярка срещу "тероризма" ((колко извратено-иронично е когато най-радикалните терористи се наричат борци срещу тероризма)), а когато чиповете започнат да бъдат имплантирани, вече не само някой някъде там ще знае къде си по всяко време, а и ще може да контролира чувствата ти чрез съответно изпращани импулси до твоя чип, съответно мозък), но не виждам адекватен начин за подобно противодействие...
    какво - ще се закопаваме под земята или ще бягаме в космоса ли..?Редактирай | Изтрий

    5. chris - човече,
    17:04 с писане какво става..? просто разгласяваш проблема, ок, обаче това е като да пикаеш срещу вятъра...
    и какво правят тези организации..? - дават измислена анти-награда на престъпниците... нищо повече, струва ми се... каква е ползата от тази "награда" и от самата организация, като фактът на престъпленията с/у универсалните човешки права си остава... престъплението остава безнаказано (само дето е порицано или смъмрено от организацията) и продължава с пълната принудителна сила на държавния апарат...
    възможно ли е подобни организации да отменят държавния (да не казвам все още световнив) закон, който легализира престъплението, след като съдът е част от самата държава... ами че тогава нека да съдим и целия ЕС и САЩ за нарушенията на човешките права (свързани с новите документи за самоличност)... защо според теб никой досега не е подал подобна искова молба за обявяването на изискванията, свързани с издаването на новите документи за самоличност за противоконституционни (както и за тяхната отмяна) и нарушаващи универсалните човешки права, пред европейския съд по правата на човека, или защо не е инициирано създаването на международен трибунал (за да има сила решението и за САЩ)...???
    цитирай
    10. mph - *
    27.01.2009 17:27
    Пък и тримата мъдреци са една гледка. Интелект струи от всякъде.
    цитирай
    11. анонимен - ot STB
    27.01.2009 17:45
    Наистина тъпо и нагло предложение, готово за обличане в законна дреха.
    Банките и полицията икономисват от камери пред банкоматите, но ти обясняват как трябва да си криеш ръката с лист.
    По кръстовищата са поставени по 12-16 камери, но никой не глобява десетките нарушения. Просто е основание за повече работни места пред мониторите.
    ......
    Не вярвам нито за миг в ползата от това начинание и смисълът му. Но смисъл очевидно има. Дали не е както "1984" просто да те накарат да се страхуваш от погледа на Големия брат????
    Като не могат да управляват по новия начин, ще опитват по изпитания, чрез страх!
    Само че и това е средство до време.
    цитирай
    12. vitaniya - ...
    27.01.2009 19:47
    дори и тук, Санчо ...
    и навсякъд е
    и.............
    цитирай
    13. rumyrayk - а най-странното е,
    27.01.2009 22:02
    че на доста хора им е все двеста, даже подкрепят?!...е нема такова стадо...
    Големия брадъ с биг ай, което вижда всичко.
    Бедна ни е фантазията просто, лавинообразна е тенденцията, не само у нас. Чудя се какво може да е противодействието, но като споделям на приятели, викат, че съм за затвора)) Естествено, че съм бясна, яко ни всмукват в матрицата. Това си е едно модерно поробване, промиване на. И далече ще стигне. Да видим до коя точно част на муувито ще доживеем...
    цитирай
    14. sowhat - помните ли статията , която качих за последиците от 11 септември
    28.01.2009 08:44
    този цитат е от там
    "Употребата на тези лични карти се очаква да е последната стъпка преди въвеждането на технологията по имплантиране, която ще позволява всеки човек да може да бъде локализиран върху земното кълбо, да се знае неговото моментно здравно състояние, финансово състояние, а всички важни лични данни ще бъдат в глобалната база данни, която ще се получи при събирането на базите на САЩ и ЕС, защото за разлика от личната карта имплантът не може да бъде оставен вкъщи. Това ще е съвременният западен свят – светът на големият брат, защото до тази информация ще има достъп отново този, който е платил за системата, а това са отново банкерските фамилии. Най-лесно се управлява свят в който имаш достъп до всеки отделен индивид. Изграждането на подобна система в западния свят ще бъде тотално поругаване на идеята за изконноста на човешките права и всичко, под което са се подписали създателите на толкова много международни документи."

    свободата, като право и като идеал, ще остане май само върху върха на копието на Дон Кихот.

    чудя се за това ли са умирали дедите ни? това ли е бъдещето, което ще осигурим на внуците си?

    Ру ти си права, че ще живеем в Матрицата, питам се обаче имаме ли си собствен Нео?

    и да Витания, навсякъде ще са

    и да STB Биг Брадър ще влезе в главите ни и всеки решил да злоупотреби с това и имащ повечко пари да плати на корумпираните, ще има достъп до това.

    и Мартине, не знам за интелект, но безумието просто е напоително.

    и Джънки, ето затова ти стискам ръката.
    цитирай
    15. chris - то ясно, че сме гледали "духът-на-времето"...
    28.01.2009 09:04
    ама... и да ми я стискаш, и да не ми я стискаш - все тая - най-много да ми напипаш чипа.
    и тъй като аз все още не съумявам да измисля ефективен начин за справяне с гореповдигнатия проблем, питам (пак) - А ВИЕ ДА ИМАТЕ НЯКАКВИ КОНКРЕТНИ И ПРИЛОЖИМИ ПРОЦЕДУРНО-КОНСТРУКТИВНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ..!?
    цитирай
    16. sowhat - процедурно конструктивно имам само едно
    28.01.2009 09:07
    да гласуваме за онези които няма да превърнат в робокоп.
    е поне докато имаме свободата и правото да гласуваме.
    цитирай
    17. chris - мила,
    28.01.2009 09:27
    нима се заблуждаваш, че нещо зависи от когото и да е от онези, за които гласуваме..?
    донт мейк ми лаф.
    щото и без това напоследък съм толкова разпарчетосан, че ако се засмея ще се разпадна на прах.
    цитирай
    18. sowhat - все от някъде нещо трябва да се започне
    28.01.2009 10:08
    иначе ако загубим и вярата си, просто не знам...
    цитирай
    19. sowhat - крис
    28.01.2009 14:13
    питаше какво може да се направи - ами ето един вариант

    http://efb.bg/index.php?title=%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B8
    цитирай
    Вашето мнение
    За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
    Търсене

    За този блог
    Автор: sowhat
    Категория: Лични дневници
    Прочетен: 6303021
    Постинги: 921
    Коментари: 24681
    Гласове: 63729
    Календар
    «  Март, 2024  
    ПВСЧПСН
    123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031