Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2008 09:14 - Очаквания по презумпция
Автор: sowhat Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2542 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 30.12.2008 10:27


Свикнали сме да гледаме на времето между Коледа и Нова година със светли и блеснали очи и вярваме, че всичко хубаво и добро, което не ни се е случило или не сме направили , вероятно ще се случи точно в този отрязък от време.
Това е периодът, в който плащаме данъка си обществена съвест - пращайки два или три смс-а за децата в неравностойно положение, за да можем удобно да ги забравим до следващата Коледа или поне Великден.
Звъним на близки, познати и приятели, които като че ли през останалата част на годината не съществуват, освен ако са ни нужни по някакъв повод и тогава ( уж случайно) намираме телефоните и адресите им.
Това е времето, на безумно пазаруване на неща, които по принцип не бихме купили, но сега трябва някак си да се отчетем и да кажем ( по скоро да покажем) , че и ние не сме те / ви забравили. И се почва една блъсканица по молове и метро и едно опразване на рафтове от стоки пролежали там няколко месеца( и с изтичащ срок на годност естествено).
Да не забравя и да се оплача. Това е времето , в което касиерите си отмъщават на нищо неподозиращият купувач, нарамил две колички с ненужни вещи до тавана и бързащ да избегне задръстването. 
Понеже някак си успях да възпитам най близките си, че тенджери и тигани и престилки с морковчета въобще ни ги броя за личен подарък и дори ме обиждат, а към сервизите си имам естетически претенции и мога да си ги избирам само аз , сега си ги купувам аз.
Един тиган в метро така ме вдъхнови, за палачинкови подвизи , че реших че не може да не бъде мой. Е, бях възрадвана, когато прибирайки се в къщи и поглеждайки фактурата установих че съм платила три пъти тигана. Дето се вика : Евала невесто. Иди като се прибереш в къщи и докажи, че тигана е един, а не три . Е така, касиерката ще има бонус два тигана, с които да почерпи на празниците. Или с паричките да пусне някои и друг смс за нуждаещите се.

Та по презумпция очакваме времето между Коледа - тихата и свята нощ да сме тихи и светли и свети поне до изпращането на старата година и посрещането на Новата.
А всъщност се зареждат едни пиянски и безсмислени софри, едно безкрайно и безсмислено прахосничество  и безхаберни приказки, едно велико плюскане, след което се събуждаме с махмурлук и отеснели дрехи и изпразнени кесии, а януари ни се вижда безкраен, забравили , че времето от Бъдни вечер до Иванов ден се нарича поганските дни ...

и накрая нещо което прочетох днес и което може да промени черногледството ми ( донякъде) или поне за днес:

Мисълта за днес

 

 

Един човек взел пари и ги турил в джоба си. Джобът бил пробит, паднали парите. То е погрешка. Минава подир него друг човек, намира парите, радва се човекът, че Господ промислил заради него. Твоята слабост в дадения случай е радост за другите. Какво има, че през джоба паднали парите? Направил си погрешка. Зарадвай се, че твоята погрешка е добро за друг. Този човек, който намери твоите пари, един ден ще се върне при тебе. Той ще каже: “Едно време, благодарение на твоя скъсан джоб, ти ми направи една услуга, сега аз ти дължа”. Това, което си изгубил, то ще се върне при тебе. Няма нещо в света, което може да се изгуби.

 

Беинса Дуно

 



Тагове:   очаквания,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cocolina - :) И аз смятам да направя такава покупка в Метро
30.12.2008 09:30
тия дни..добре че прочетох какво си написала, да не станем две:)))За софрите си права, не знам дали са чак безмислени, но сигурно има и по-смислен начин да прекара човек толкова много дни. И все пак, без софри не може:)
цитирай
2. sowhat - да, но сега си представи че
30.12.2008 09:37
всичко протича в безкрайно плюскане и готвене или просто местене от кръчма на кръчма и софра на софра. иначе как беше - храня се за да живея, а не живея за да се храня. :)

весели празници коколина:)
цитирай
3. cocolina - ...и после
30.12.2008 09:42
трябва да разширяват касата на вратата..ужас. Не обичам стоенето на едно място и голямото преяждане, иначе празниците са чудесно нещо:) Весели празници и на теб!!
цитирай
4. dressy - а така мац
30.12.2008 09:46
Тефал мисли за всичко!
после касиерките били виновни......извинете ме,моля:))
цитирай
5. sowhat - хехехе
30.12.2008 10:04
представяш ли си да ми маркират три парфюма на нина ричи
цитирай
6. sowhat - значи повече танци
30.12.2008 10:04
коко:)
цитирай
7. svoboda64 - За да те утеша, Соу,
30.12.2008 10:40
Мен ме таксуваха два пъти за една и съща майонеза. Но то си беше от моята "учителска" загриженост и подпитване дали е била включена в сметката:) Дори не си взех касовия бон: нямаше нужда - смятам по-бързо от продавачката. А не ми се искаше и да й развалям празниците:)))))))

Поздрави с едно виртуално кафенце:)
цитирай
8. sowhat - хих кафенце боди
30.12.2008 10:54
все пак си е утеха някаква . и ако не се засечем утре - весело посрещане на новата:))
цитирай
9. kassandra - Обичам празниците:) Особено ...
30.12.2008 18:06
Обичам празниците:)
Особено Коледата.И не защото ще направя и получа куп подаръци или смс-и...просто това време на годината е наистина специално..Хубавото е,че го носиш и очакваш през цялото време...и се доближаваш до него бавно....срещаш се с хора и виждаш светлината в очите им...щедростта им...любовта към някого...Оживлението,светлинките...празничните украси...усмивките-дадени и получени...невероятната музика за вечерта.....искрящия в чашите алкохол...танците.....прегрътките и целувките под имеловото клонче....сладките изкушения правени единствено по това време на годината.....
Много хубави палачинки да направиш с тигана...и или торта сладка с баварски крем и желе или солена с много пластове вкусни салатки,крехки филета и ледена водка в добавка....
А ако ще ги навиваш със сладко препоръчвам вишнево и топка ванилов сладолед:))
Весели и хубави празници от мен!!!:))
цитирай
10. vitaniya - Весело,
31.12.2008 01:57
щуро и незабравимо посрещане на Новата, Соу!
Със, без или с почти софри... Но задължително в следващата с продължение на доброто ...
!!!
цитирай
11. sowhat - надявам се витания
31.12.2008 09:06
ще видим :))
просто ако е писано, ще поживеем и ще разберем докато и правим равносметка догодина по това време ))
цитирай
12. sowhat - кас, обичам винаги твоята позитивност
31.12.2008 09:07
появяваш се когато потъна в черногледство и вадиш надежда от ръкава си като магьосник.
светла си слънчице , светло да ти е през Новата.
цитирай
13. ufff - Все си казвам:
01.01.2009 22:51
време за промяна (родствена дума - премяна). При мен равносметките най-често са в края на лятото, в следотпускарското време. Понякога са през май, но рядко. Не е нарочно, така се получава. Просто тогава най-силно ми звъни в ушите сигналът "Спри за малко". В този смисъл не знам какво да правя с Новата тодина и затова и слагам знак "Време за нови надежди" - да не стои празно, нали разбираш.
Толкова бързо минават тези зимни празници, толкова нелепо кратки са.
Но всичко е в нашите ръце, мила, просто още едно малко съпротивление на ветрилника, да речем - продухване на ежедневието;)
Ти не умееш да бъдеш черногледа, знам го.
цитирай
14. zaharosana - в този пост няма пътеводни звездички
06.01.2009 20:54
Толкова си права - песимистично е това, което си написала, но си толкова права. Вероятно поради някоя или повечето от изброените причини, както и поради други, мои си, мразя празниците.
Но пък като си анализирам мислите и думите се хващам за главата: какво щастие ще намеря с тази своя нагласа - никакво. Не ни е леко, че лъскавата маска на ежедневието (и празника) е прозрачна за нас, никак не ни е леко. Или трябваше да сменя местата на двете думи преди и във скобите...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sowhat
Категория: Лични дневници
Прочетен: 6303199
Постинги: 921
Коментари: 24681
Гласове: 63729
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031