Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2008 12:57 - какво се случва в Гърция?
Автор: sowhat Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3194 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 12.12.2008 13:11


В полицейски държави ли се превръщаме? И защо ли това, което чета като интервюта на млади гърци, ми е толкова познато?
Нищо ново ли няма под слънцето? Това се случва на Балканите. Докога, ще сме бурето с барут на Европа?
Прочетете статията. Аз мога единствено и само да поздравя автора! imageАко трябва да обобщя с една снимка причините за бунтовете в Гърция, то това ще е тази: мъж държи плакат на убития Алекси и хляб, за да символизира изчезващата биологична и социална сигурност под натиска на увеличаващо се държавно насилие: едновременно физическо (Алекси) и политическо-фискално (провеждане на неолиберални реформи). Като че ли мъжът предупреждава, че хлябът ще изчезне както направи и детето. Не е ли това сигнал за символ на обреченост и нещо фундаментално сбъркано, където едно общество е поставено в невъзможност да осигури собственото си физическо оцеляване и продължение? Тук не става въпрос само за бруталното убийство. В Гърция младите са поставени в абсолютна безизходица, безработица и бедност; дори и тези с добро образование (от Гардиан: I have two degrees but I am a waitress. There is no opportunity for young people here any more but I don"t think this is confined to Greece. The economic situation leaves a lot of young people across Europe feeling bleak and hopeless." Превод: "Имам две дипломи от университет, но работя като сервитьорка. Няма възможности за младите хора, но не мисля че това е само гръцки феномен. Икономическата ситуация кара много млади хора из цяла Европа да се чувстват отчаяни.")

Цял ден чета ъпдейти за кризата в Гърция. Съзнанието ми е на път да се взриви от въпроси, информация, но най-вече от гняв. Преди да припадна от изтощение, ще се опитам да напиша що-годе разбираем синтез на всичко, което научих до момента.

Започвам с ужасното:

imageДнес беше изслушването на Епаминондас Корконеас, убиецът на Александрос (на снимката). В нета излязоха кракти абстракти от безкрайно отвратителните и ароганти показанията на полицая. Ето превод на някои цитати:

"Починалият е бил изключен от частното училище Мораитис и е сменял често училища. Този факт доказва отклоненията в поведенито му."

"Относно събитията в събота: виждайки група от около 30 младежи на 10-15 метра от мен, и бъдейки ми невъзможно да прекъсна агресивното им придвижване към нас, и страхувайки се за собствените ни животи, се преместихме, обръщайки им гръб. В същото време, за да осигурим изхода си, бъдейки в състояние на шок и страх понеже тъплата не спря да се движи към нас, дори когато колегата им хвърли звукова граната, аз извадих пистолета си, и воден от инстинкт за оцеляване, изстрелях два предупредителни изстрела във въздуха, може би дори и трети, но не забелязах, а колегата ми каза по-късно [че е имало трети, б.а.]."

Адвокатът на Корконеас, Алексис Кугиас (запомнете това име!) обаче надмина и убиецът, произвеждайки най-безумното оправдание досега (благодаря на PaSt1984 в youtube за превода): "the murder was just a misunderstanding...Justice will decide whether the kid HAD to die or not" или "убийството беше просто едно недоразумение... Правосъдието ще реши дали детето е Трябвало да умре или не."

Коментарите на убиецът и адвокатът му имат еднаква цел: да извинят абсолютно нелепата и ненужна загуба на живот, като я представят за нужна; "девиантно поведение," "инстинкт за оцеляване" (каква смъртна заплаха са 15-годишни хлапаци, се питам аз?!) и "правосъдието ще реши дали е детето е трябвало да умре." Типичното наци мислене "той не се подчинява, значи трябва да умре" и аргументи в защита на държавата. Сигурно знаете, че от гледна точна на Държавата един полицай е повече човек от не-полицай и нападение срещу полицай винаги се наказва по-сурово. Това е самозащитна реакция, защото полицаите като "органите" на реда в държавното тяло се трансформират от личности в части на Държавата (the State embodied) и нападение срещу полицай е все едно нападение срещу държавността. Мисля, че такава е логиката на всяка държава. Направих си труда да погледна съдържанието на българския наказателния кодекс и чак ми стана смешно до каква степен Държавата приоритизира собственото си съществуване и безопастност над тези на гражданите й. Ето и скрийншот, където ясно личи, че преди други престъпления са поставени тези срещу Държавата:
imageСред първите членове имаше такива безумия като "горене на знаме." Веднага се сещам за случая на пребити от полицай роми, за който писах, че е показателен за полицейските ценностни йерархии, според които горене на национален флаг като акт на символно насилие над Държавата оправдава физическото насилие над човешки тела. Държавата е вечна, а хората сме преходни.


Това горе са кадри от гръцки полицейски произвол над бездомник през студена януарска сутрин. Само за илюстрация на това какви простаци попадат понякога в редовете на полицията.


imageДнес излязоха резултатите от аутопсията на Александрос. Патолозите казват, че куршумът намерен в тялото му е леко деформиран от едната страна, което потвърждавало тезата на убиецът, че не е стрелял директно в момчето. Общественото доверие в полицията, обаче е критично ниско, и хората посрещнаха твърденията за рикошет като абсурдни и като знак, че властите се мъчат да оправдаят полицая. Един сайт за новини е събрал впечатляващ брой показания на очевидци на трагедията от 6-ти декември. Всички свидетели твърдят, че са видели полицаят да стреля директно в Алекси.

Продължавам с ужасните новини: Всички свидетелства за фашисти, участващи на страната на полицията в Патра се потвърдиха и от КМЕТА на града пред телевизия Алфа. Той признал, че нео-наци групи плюс цивилни полицаи са използвани за вандализъм, за да настроят собствениците на магазини срещу протестиращите. Излязоха и снимки на някои от изродите:
imageimageimageimageimage
Полицаите и фашагите от "Златна зора" определено не са си близки от вчера. Публикувам едно фото на полицаи и "Златна зора" фашисти от февруари тази година, в сговорна дружинка:
image
В Инфошоп Патра излезе съобщение, че "фашисти от всякакви видове, Златна зора, Kedavri, Onedistes, заедно с МАТ [i.e., Greek riot police forces] се появиха в медиите като "загрижени граждани," "разгневени магазинери" и "мъже в черни ски-маски." Значи ето къде била мистерията на разминаванията в новините от блоговете и мейстрийм медиите: докато в блоговете пишат дългогодишни активисти срещу фашистите (следователно познавачи на фа-сцената в града им) и ги наричат с истинските им имена, журналистите налапаха официалното изопачаване на истината за неприемливото координиране на крайно-десни и полицаи.

Няколко случая на наръгване на протестиращи от фашисти с нож са потвърдени. В Яху нюз излезе снимка на мъж, държащ нож, за който новинарите пишат в прав текст, че е от фашистите:
imageПротестиращите младежи обаче са оптимистични за изхода от сблъсъците с фашисти: голям брой емигранти, на които им е дошло до гуша от расизъм и убийства от нацюги, са се притекли на помощ срещу нацистките атаки в района на Атина.


Неща за четене:

В Open Anthropology излезе страхотен текст за приносът на протестите в разкриването на фундаментални противиречия при либералните демокрации:

"На всички тези така наречени "либерални демокрации на Запад не им трябва много, за да разкрият авторитарните си лица, да се отдадат на бруталност и репресии, и да се опитат да пресекат всяка опозиция. Съществено за реалността на либералните демокрации, е че разкриването им идва в същия момент, в който Западните сили се опитват да защитат своя милитаризъм в чужбина като усилия да поведат други нации към демокрация. Бъдейки им невъзможно да научат, живеят според стандартите й да защитат демокрацията у дома, те бързат да наложат бледо копие на демокрация в чужбина. И в двата случая, у дома и по света, основна черта на либералната демокрация, която изплува наяве е, че последната не е нищо повече от широк спектър техники на увеличен социален контрол от страна на държавата в служба на пазара."

Open anthropology е чуден блог за антропология, написан на много разбираем език. Горещо го препоръчвам на всички. Много ще съм ви благодарна, ако споделите с мен линкове на академични блогове/текстове за бунтовете.

В Twitter се появи група за ъпдейти от участници в демотата.
Във Fliсkr фотограф публикува снимки от протеста, заради които полицията го е пребила.
Комюникето на групата, окупирала Политехниката можете да прочетете тук.
Имануел Валерщайн, както винаги обяснява нещата много интересно.

Лека нощ. Оставям ви с тази супер яка снимка на горящи манекени и въздействащо лого, от листовка оставена на стената на гръцкото посолство в София: We have more tears than you have teargas.

автор: Бай Далай - тук е източника на материала.


Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vitaniya - ...
12.12.2008 13:24
знаеш ли...
цитирай
2. sowhat - знам
12.12.2008 13:26
знам
цитирай
3. bambola - :)
12.12.2008 13:39
Точно вчера чух един полицаи как каза че всички плюем полицията до момента в които ни насочат пистолет в главата и тогава я викаме като единствен спасител.
Няма да ставам адвокат на никой, но има една реалност която от години е заплашителна, наред с неофашистките десни организации така наречените антифашистки леви радикални течения които са против глобализацията, против всички правителства, против всякакав ред. И разликата в действията между едните и другите е минимална. Присъствала сам на побоища в метрото, на безсмислено насилване, трошене, на обида срещу обикновени хора. като отзвук от действията в Гърция в Мадрид и Barcelona имаше манифестации, счупени витрини, нападнати полицейски комисарии, Мисълта ми е че нито едните са толкова прави, нито другите са толкова криви. И за да не стане безсмислено това което пиша, аз бях срещу университета и по улиците в София през онази 1989, крещяхме и искахме промени и ако някои мисли че не ни беше страх се лъже, и ако ако днес се опитва да предизвика подобни ситуации нека си отговри първо, какво спечелихме ние.
Постът е наистина много добър, съжалявам за младежа и за всички като него които ще бъдат жертви от двете страни, вилоленцията във всичките и форми е отвратителна, но аз съм за демокртичните действия на урните, за правата на хората, защитени от Картата Магна, за ненасилето.



цитирай
4. анонимен - Ст. Ериксън - Малазан
12.12.2008 14:01
" ... Надвисва криза. Богатството, уви, не е безкрайно благо. Системи като тази обаче са зависими от допускането за неограничени ресурси. Тези ресурси варират от евтин труд и материали до неутолимо търсене. Това търсене на свой ред зависи от много по-ефимерни ценности, такива като увереност, воля, предвиждана потребност и от блаженството на краткосрочното мислене..."
превод В.Русинов

""...широк спектър техники на увеличен социален контрол от страна на държавата в служба на пазара

това е проблема нали? а насилието е следствие.
ив
цитирай
5. анонимен - не се доверявайте на политинформаторите
16.12.2008 10:11
Горното материалче е типична либерална пропаганда - тъпа и неубедителна, както обикновено. Заключенията на съдебните експерти и патолози за смачкан куршум "са неубедителни", за разлика от "свидетелските" показания на кибиците. Вземете във видеото стария филм на Куросава "Рашомон" и вижте, колко струват показанията дори на истинските свидетели.

Но най-смешното и тъжно е за фашисти, които уж мародерствали под покровителството на полицията, за да настроят търговците срещу "народа".

Много селективно е чел репортажите тукашния анализатор-агитатор: студентите на Атинската политехника (където полицията по закон не може да стъпи от времето на протестите срещу полковниците) завършват всеки ден на акции с горене на награбеното от магазини, при това не само от "многонационалните корпоративни чудовища" като Старбакс и Макдоналдс, а и от местни, дребни занаятчии и дюкянджии.

За един фашист не се е чуло в Атина или Солун, за сметка на това улиците са пълни с така наречените "качулки" - леви радикали под черно-червени байряци, самообявили се за анархисти. И районът, в който е застреляно 15-годишния им чирак Александрос Еди Кой Си, е тяхното средище. Между другото, както му е редът от времето на Улянов, Троцки, Джержински и др. масови убийци, тези радикални защитници на унизените и онеправданите по правило не принадлежат към работническа класа: таткото на героично загиналият Александрос е банкер, а мама - собственик на бижутерски магазин. Охолният живот очевидно му е тръгнал в кривото гърло.

Препоръка за читателите на този сайт: не се доверявайте на политинформаторите втора ръка, пък и в троен пре-превод. Научете барем английски и преглеждайте различни независими източници с различна политическа ориентация. Иначе ставате толкова лесно манипулируеми, че до второ пришествие ще избирате подобията на Ахмедчо и Сергейчо да ви командват.
цитирай
6. анонимен - Neophyte пита
16.12.2008 10:27
Нещо за "страхотен текст" от Open Anthropology. Уви, девойко, в цитирания от вас пасаж няма и помен от академичност - само вехти голословни обвинения на западни демокрации в авторитарност. Но бих искал да ви попитам: авторът на "страхотния текст" каква алтернатива предлага? Има ли той или тя освен негативната програма - да се ликвидират тези ах! толкова льоши (както произнасяше тази дума един от секретарите на БКП навремето) демокрации - и някаква позитивна: какво да се сложи на тяхното място?

Ще ми направите ли тази евалла, ще отговорите ли на конкретния ми въпрос конкретно?
цитирай
7. анонимен - Неофите, Неофите ...
16.12.2008 16:42
Ходещ наръчник на агитатора си...
Алтернативи - много!
Например по-добро владеене на техниките за социален контрол.
Избиването на 15-годишни е идиотизъм.
цитирай
8. анонимен - ot STB
16.12.2008 17:54
Не мисля, че написаното може да докаже, че фашистки елементи са предизвикали безредиците. Нито снимките, които показват отделни личности, нито свидетелствата на кмета на някой район са доказателство.
Публикациите, на които се основавате са по скоро отбиване на топката в "необходимата" за целите на участващите в протеста посока. Сигурно е, че във вандалщините участват хора , които нямат ясни политически идеи - лумпени и маргинали. Но фактът, че протестът се използва за политически цели подсказва какви сили биха имали интерес да го продължават.
Моето мнение е близко до това на „ № 5”. Протестът се поддържа от лявата опозиция, поддържа се и се провежда с участието на млади по- радикално настроени левичари, защото анархистите са просто „неосъзнати” левичари.
Съжалявам, но в такива публикации и снимки виждам повече пропаганда и опит за прикриване на истинските погромаджии, отколкото опит за търсене на истината.
цитирай
9. sowhat - към ан.8 , 6 и 5
16.12.2008 18:27
г-да на Вас убивали ли са ви дете?
а?
ще се радвам ако някой тук изкаже мнение като родител, а не като политически пристрастен. леви, десни, какво значение има?
аз имам 15 годишно дете. и се надявам един ден то да ми затвори очите. а не аз неговите , заради куршум рикоширал в нло.

неофите, с въпросите си се обърни към бай далай. ако не си разбрал аз не съм автор на статията. просто подкрепям онова, което тя(той ) казва.
бях ли достатъчно евалата?
цитирай
10. анонимен - Избиването на 15-годишни е идиотизъм.
17.12.2008 11:19
Много ти е тромава манипулацийка, Анониме! Случайната смърт на един 15-годишен не е равна на "избиването на 15-годишни". Вярно, че е случайна само донякъде: ако след полунощ Александрос си беше вкъщи с книга, щеше да е жив и здрав.
цитирай
11. анонимен - г-да на Вас убивали ли са ви дете?
17.12.2008 11:28
За разлика от вандалстващите тълпи, които нападат домовете и собственността на своите съграждани предумишлено и целенасочено, полицаите, които застреляха Александрос, не са дошли в дома му да го убиват. Той е дошъл, заедно с другите хайлази, да хвърля камъни по патрула. Не искам да кажа, че си го е изпросил куршума, но много близо към това.

Ако искате Вашето пораснало дете да ви затвори някой ден очите, погрижете се да не се шляе по нощите там, където фърчат НЛОта и куршуми, че могат да се сблъскат случайно и да рикошират по най-непредвидим начин.
цитирай
12. sowhat - нда
17.12.2008 15:30
дайте за си затворим децата дами и господа. да им сложим синджири и намордници и да ги скрием в килера. само така ще ги опазим. така така . да въведем и килийни училища а ? с кандилото и пръчката. който не си е в къщи - бой. или куршум. така де.

драги анонимци, ай сиктир от блога ми.
това е моят блог , моето място, където аз пиша квот ми е кеф да пиша и казвам , квот ми е кеф да кажа.

ако имате нужда да политиканствате - това не е мястото, повярвайте ми. направете си блогове и там си викайте, каквото и колкото искате - андърстенд ми?

защото моят коментар тук е последният такъв в отговор на някой, който се крие зад безличното -анонимен.

от тук нататък всеки политически насочен коментар от анонимни ще бъде трит.

дет се вика - Соу каза.
при тва ясно го казах.

цитирай
13. анонимен - ot STB
29.12.2008 13:51
Взехте мнение по станалото в Гърция, като написахте пост със силна политическа насоченост, а казвате че ще триете всеки пост с такава насоченост?
цитирай
14. sowhat - взех страна
31.12.2008 15:53
по мнение, но няма да отговарям от името на автора, понеже достатъчно грамотно и коректно съм посочила източник, който също е редно достатъчно грамотно и коректно да се чете.
и да ще трия, защото не ми се влиза в безсмислени спорове със хора, които се опияняват от звученето на собствените гласове.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sowhat
Категория: Лични дневници
Прочетен: 6303513
Постинги: 921
Коментари: 24681
Гласове: 63729
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031