Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2013 07:28 - НОЩЕН ГОСТ - двадесет и седми урок
Автор: hadjito Категория: Изкуство   
Прочетен: 16352 Коментари: 0 Гласове:
2



НОЩЕН ГОСТ - двадесет и седми урок

     Тъкмо се унасях в сън, когато вън се разнесоха в нощта крясъците на кукумявка. Скоро след това се чу изтракване от хвърлени камъни по покрива на къщата. Изглежда ги беше дочул и чичо Богдан. Той светна външната лампа и излезе навън да види какво става. След него изтичах и аз. На улицата беше излязъл съседът Ненко, който събираше камъни и хвърляше към покрива. В нощната тишина те силно тракаха по циглите. Като ни видя, ни посрещна с думите:
– Елате да я прогоним. Ето я там, кацнала е на комина.
– Бай Нено, какво ти пречи птицата? Остави я. Ще покряка и ще отлети.
– Не е на хубаво. На смърт е – клати недоволно глава възрастният мъж.
– Я стига глупости. Ти още ли вярваш на тези измишльотини?
– Помня старите хора да казват: „Чуеш ли кукумявка да кряка на някой къща, да знаеш че в нея ще се случи най-лошото.“
– Престани. Не плаши момчето – сочи ме чичо Богдан с очи. – Лош пример му даваш. Най-лошото, което може да се случи, е да ми потрошиш циглите с камъните които хвърляш.
– Трябва да я прогоним – не се предава бай Нено и гледа с неприязън към кукумявката, която спокойно си седи кацнала върху комина и не иска и да знае за неговите тревоги. Дори започна пак да крещи. – Колкото пъти изкряка, толкова дни му остават на някого от нас да живее.
– Ти луд ли си. А не си ли чувал да казват: „Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш?“ Тя отдавна се върти тук и я чувам често. Ако беше вярно това, което казваш, досега да не са останали живи хора в махалата.
– Не ми говори ти на мене. Няма да се успокоя, докато не я изгоня.
Дали кукумявката искаше да се смили над разтревожения човек или й бе омръзнало да стои на комина, но сякаш чула думите му, тя подхвръкна и с писък отлетя в нощта.
– Най-после! – въздъхна облекчено човекът.
– Да вървим да спим, че утре работа ни чака. – Лека нощ! – каза чичо Богдан и ме поведе към къщи.
Щом останахме само двамата, аз попитах:
– Чичо, има ли нещо вярно в това, което той каза?
– Суеверия. Отживелици. Домашната кукумявка е вид птица от семейство Совови. Обитава както населените места, така и планинските райони до 2 300 метра надморска височина. През есента и зимата слиза по-ниско в равнините и предпланините до около 900 метра. Този вид сови се разселват до около 50 километра и рядко по-далече от мястото на излюпване. Активна е в мрака, но и през деня. В пълна тъмнина е пасивна.
– Къде пребивава тя?
– Гнезди в хралупи направени от кълвачите или в естествени хралупи на стари дървета, в скални цепнатини и в кухини между камъни, по таваните на запустели къщи. Обикновено заема стари хралупи на големия пъстър кълвач. Снася чисто бели яйца обикновено през април месец. Броят на яйцата зависи от изобилието на храна. Женската мъти 28-30 дни. Малките остават с възрастните и се учат от тях до началото на есента. Кукумявките обитават скални терени, отвесни брегове, постройки в селища, окрайнини на гори, единични дървета сред открити пространства. Размножителният период започва през март. Тогава е много гласовита.
– Щом има хора да мислят като бай Нено, не е ли по-добре наистина да се прогонват, за да не тревожат хората? Песента им не е приятна за слушане, наистина.
– Не е по добре, момчето ми. Домашната кукумявка е ценен помощник на човека в биологичната борба с вредителите, Основната й храна са мишевидните гризачи и насекомите.. Тя е добър помощник на селскостопанския труженик.
– Беше неприятна сцена.
– Забрави. Лягай си и спи спокойно, че сутринта рано ще те заведа на бостана за дини.
Дълго се въртях в леглото, преди да заспя и цяла нощ сънувах, че гоним кукумявките, а те все се връщаха при нас. Докато чичо Богдан не дойде да ме събуди.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadjito
Категория: Други
Прочетен: 7085799
Постинги: 8379
Коментари: 1783
Гласове: 4311
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031