Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2011 20:41 - любовта през погледа на един суфи или разказвачката на истории
Автор: sowhat Категория: Изкуство   
Прочетен: 15974 Коментари: 37 Гласове:
45

Последна промяна: 26.05.2011 21:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 наричам Елиф Шафак суфи, защото тя е точно това.
голяма част от вас/ нас изтръпват като чуят думата турски и са склонни да я свържат с всякакъв вид мелодрама, но Елиф е именно това - турски автор, която промени мисленето ми.
трудно мога да мисля за нея като за туркиня, тя е толкова космополит, че би могла да е от амстердам или от бостън, или от персия и какво по дяволите от това.
Елиф е тази, която събра 40 -те правила за любов и разказа една прекрасна история, събрала невероятно красота и мъдрост, за любовта, без да изпада в мелодрама.
прочетете тази книга.
може да не промени вашето мислене, или вашия живот, но определено ще ви направи по- добри хора.
image
Правило 1
Както виждаме Бога, така виждаме и себе си – едното е пряко отражение на другото. Ако Бог пробужда в ума ни главно страх и укор, това ще рече, че вътре в нас са се натрупали прекалено много страх и укор. Ако виждаме Бога преизпълнен с любов и състрадание, значи такива сме и ние.

Правило 2
Пътят към истината е усилие на сърцето, а не на разума. Нека сърцето ти бъде пръв водач. Не разумът. Срещни се със себелюбието си, опълчи се срещу него и накрая го победи. Познаеш ли своето его, ще познаеш и Бога

Правило 3
Всички, които четат Свещения Коран, го разбират на различно равнище, в зависимост от задълбочеността на разума си. Има четири равнища на прозрение. Първото равнище – това е привидното значение и повечето хора се задоволяват с него. После идва батин – скритото, съкровено равнище. Трето е съкровеното на съкровеното равнище. А четвъртото е толкова дълбоко, че не може да се изрази с думи и затова е обречено да остане неописано. Книжниците, които са насочили вниманието си към шариата, познават привидното значение. Суфистите пък знаят съкровеното значение. Светците знаят съкровеното на съкровеното. Колкото до четвъртото равнище, то е разкрито само на пророците и на онези, които са най-близо до Бога.

Правило 4
Можеш да познаеш Бога чрез всичко и всички във всемира, защото Бог не се свежда до джамия, синагога или църква. Но ако пак искаш да разбереш къде точно е Неговото обиталище, има само едно място, където да Го търсиш: в сърцето на онзи, който обича истински.

Правило 5
Умът и любовта са от различно тесто. Умът привързва човека и не се излага на никакви опасности, докато любовта разплита всички възли и излага на опасност всичко. Умът винаги е предпазлив и съветва: „Пази се от прекалено въодушевление“, докато любовта казва: „О, карай! Престраши се!“. Умът не се прекършва лесно, докато любовта може в миг да се превърне в отломъци. Но именно сред развалините са скрити съкровища. Едно разбито сърце крие в себе си несметни богатства.

Правило 6
Повечето неприятности по света са породени от езикови грешки и най-обикновени недоразумения. Никога не приемай думите за чиста монета. Навлезеш ли в зоната на любовта, езикът, какъвто го познаваме, става отживелица. Каквото не може да се изрази с думи, може да се разбере с мълчание.

Правило 7
Самотността и самотата са две различни неща. Когато си самотен, е лесно да изпаднеш в заблуда и да повярваш, че си на прав път. За нас по-добра е самотата, защото тя означава да си сам, без да си самотен. Ала накрая е хубаво да намериш човека, който да ти бъде огледало. Запомни, само в сърцето на друг можеш да видиш истински себе си и Божието присъствие в теб.

Правило 8
Каквото и да се случва в живота ти, колкото и тревожни да изглеждат нещата, не изпадай в отчаяние. И всички врати да си останат затворени, Бог ще отвори само за теб нов път. Бъди благодарен! Лесно е да си благодарен, когато всичко е наред. Суфистът е благодарен не само за онова, което са му дали, но и за нещата, които са му отказали.

Правило 9
Търпението не означава да стискаш зъби и да не правиш нищо. То означава да си достатъчно прозорлив, за да се довериш на крайния резултат от процеса. Какво означава търпението? То означава да гледаш бодлите и да виждаш розата, да гледаш нощта и да виждаш зората. Нетърпението означава да си толкова късоглед, че да не виждаш резултата. Който обича Бог, остава търпелив, понеже знае, че се иска време непълната луна да стане пълна.

Правило 10
Изток, запад, юг, север – все едно. Накъдето и да си поел, просто се увери, че всяко пътуване е пътуване навътре в теб. Ако пътуваш навътре към себе си, ще обиколиш надлъж и шир света и ще стигнеш отвъд него.

Правило 11
Акушерката знае, че няма ли болка, пътят на детето не може да се отвори и майката не може да роди. По същия начин, за да се роди ново “Аз”, се искат мъки. Точно както глината трябва да мине през жежък огън, за да се кали, така и Любовта може да се усъвършенства само в болката.

Правило 12
Търсенето на Любов ни променя. Който е тръгнал да търси Любов, съзрява по пътя. В мига, когато тръгнеш да търсиш Любовта, започваш да се променяш отвътре навън.

Правило 13
По широкия свят има повече лъжливи водачи и неистински учители, отколкото са звездите във видимия небосвод. Не допускай грешката да смяташ за свои наставници потъналите в себе си властолюбци. Истинският духовен учител няма да насочи към себе си вниманието си и няма да очаква от теб пълно подчинение и възхищение, а ще ти помогне да оцениш истинското си “Аз” и да му се възхитиш. Истинските наставници са прозрачни като стъкло. Те оставят Божията Светлина да минава през тях.

Правило 14
Постарай се да не се съпротивляваш на промените, които изникват по пътя ти. Вместо това остави живота да живее чрез теб. И не се плаши, че животът ти се преобръща с главата надолу. Откъде знаеш, че онова, с което си свикнал, е по-добре от нещата, които ще дойдат?

Правило 15
Бог се е захванал да довърши делото ти, и вътрешно, и външно. Зает е изцяло с теб. Всеки човек е недовършено дело, което бавно, но неумолимо се приближава до съвършенството. Всички сме недовършено произведение на изкуството, което чака и се стреми да бъде създадено докрай. Бог се е заел с всеки от нас поотделно, защото човечеството е изящно изкуство, умел краснопис, където всяка отделно взета точица е еднакво важна за цялостната картина.

Правило 16
Лесно е да обичаш един съвършен Бог, безукорен и непогрешим, какъвто е Той. Много по-трудно е да обичаш своите ближни, другите хора с всичките им несъвършенства и недостатъци. Не забравяй, че ти можеш да познаеш само онова, което си в състояние да обичаш. Няма мъдрост без любов. Освен ако не се научим да обичаме Божието творение, не можем нито да обичаме истински Бога, нито да Го познаем истински.

Правило 17
Истинската мръсотия е вътре в нас. Останалото просто се отмива. Има само една мръсотия, която не може да се махне с чиста вода, и това е петното на омразата и фанатизма, заразило душата. Можеш да пречистиш с въздържание и пост тялото си, но сърцето се пречиства само с любов.

Правило 18
Цялата вселена се съдържа в един-единствен човек – теб. Всичко, което виждаш наоколо, включително нещата, които може би не обичаш, и дори хората, които презираш и от които се гнусиш, присъства в една или друга степен в теб. Затова не търси и Шейтана (дяволът в ислямската митология) извън себе си. Дяволът не е някаква свръхестествена сила, която те напада отвън. Той е най-обикновен глас вътре в теб. Опознай се докрай, погледни честно и твърдо, както тъмните, така и светлите си страни, и ще постигнеш върховна форма на съзнанието. Който познава себе си, познава и Бога.

Правило 19
Искаш ли да промениш начина, по който другите се отнасят към теб, първо промени начина, по който самият ти се отнасяш към себе си. Не се ли научиш да се обичаш искрено, докрай, няма как да бъдеш обичан. След като достигнеш този етап обаче, бъди признателен за всеки бодил, който другите може би ще хвърлят по теб. Това е знак, че скоро ще вървиш под дъжд от рози.

Правило 20
Не се плаши къде ще те отведе пътят. Вместо това се съсредоточи върху първата стъпка. Това е най-трудната част и именно за нея носиш отговорност. Веднъж направиш ли първата стъпка, нека всичко следва естествения си ход, а останалото ще се нареди само. Не се носи по течението. Самият ти бъди течение.

Правило 21
Всички сме създадени по Божий образ и все пак така, че всеки е различен и неповторим. Няма двама души, които да са еднакви. Няма две сърца, които да бият в еднакъв ритъм. Ако Бог искаше всички да сме еднакви, щеше да ни създаде такива. Затова, който не уважава различията и налага на другите мислите си, не уважава и свещения Божи промисъл.

Правило 22
Когато човек, обичащ Бога, влезе в пивница, тя се превръща в негова молитвена стая, но когато един пияница влезе в същата стая, тя се превръща в негова пивница. Каквото и да правим, важни са не привидностите, а онова, което носим в сърцата си. Суфистите не съдят другите по това как изглеждат и кои са. Когато гледа някого, суфистът държи и двете си очи затворени и вместо тях отваря третото око – окото, което вижда вътрешните селения.

Правило 23
Животът е даден за кратко и този свят не е нищо друго освен повърхностна имитация на Действителността. Само малко дете ще сбърка и ще помисли играчката за истинското нещо. Въпреки това хората или са заслепени от играчката, или без всякакво уважение я чупят и я изхвърлят. В този живот стой по-надалеч от всякакви крайности, защото те ще разрушават вътрешното ти равновесие. Суфистите не стигат до крайности. Суфистът винаги е мек и умерен.

Правило 24
Човекът има неповторимо място в Божието творение. “Вдъхнах му от Своя дух”, казва Бог. Всички ние, без изключение, сме сътворени като Божии наместници на земята. Запитай се колко често се чувстваш наместник, ако изобщо се чувстваш такъв. Не забравяй, че на всеки от нас е възложено да открие в себе си божествения дух и да живее според него.

Правило 25
Адът е тук и сега. Раят също. Престани да се плашиш от ада и да мечтаеш за рая, защото и едното, и другото е заложено в настоящия миг. Всеки път, когато се влюбим, се въздигаме в рая. Всеки път, когато мразим, завиждаме или се опълчваме срещу някого, падаме право в адския огън.

Правило 26
Всемирът е едно. Всичко и всички са свързани по между си чрез невидима плетеница от истории. И да го знаем, и да не го знаем, всички водим безмълвен разговор. Не причинявай зло. Проявявай състрадание. И недей да злословиш зад гърба на другите – не отправяй дори наглед безобидни нападки! Думите, които излизат от устата ни, не изчезват, а постоянно се трупат в безграничното пространство, за да се върнат при нас, когато му дойде времето. От болката на един ще заболи всички. От радостта на един ще се усмихнем всички.

Правило 27
Този свят е като заснежена планина, където кънти ехото на гласа ти. Каквото и да кажеш - и добро, и зло, то ще се върне пак при теб. Затова, в случай че някой ти мисли злото, само ще усложниш положението, ако тръгнеш да злословиш за него. Ще влезеш в омагьосания кръг на мъстта. Ето защо четирийсет дни и четирийсет нощи говори и си мисли за този човек хубави неща. В края на четирийсетте дни всичко ще бъде различно, защото дълбоко в себе си ти ще бъдеш друг.

Правило 28
Миналото е въпрос на тълкуване. Бъдещето е илюзия. Светът не се движи като по права черта през времето и не върви от миналото към бъдещето. Обратното, времето се движи на безкрайни спирали през и вътре в нас. Вечността не е безкрайно време, тя е безвремие. Ако искаш да постигнеш вечно просветление, премахни от съзнанието си миналото и бъдещето и живей в настоящия миг.

Правило 29
Съдбата не означава, че животът ти е предначертан. Затова е признак на пълно невежество да оставиш всичко на съдбата и да не допринасяш дейно за музиката на всемира. Тази музика е всепроникваща и се състои от четирийсет различни равнища. Съдбата ти – това е равнището, където ще свириш своята мелодия. Едва ли ще смениш инструмента, но зависи единствено от теб доколко добре ще свириш.

Правило 30
Истински суфист е онзи, който, и да го обвиняват несправедливо, и да го осъждат поголовно, търпи безропотно и не изрича една-едничка лоша дума за своите зложелатели. Суфистът никога не осъжда. Как е възможно да имаш противници, съперници и дори хора, които за теб са “други”, при положение че изобщо нямаш “Аз”? Как е възможно някой изобщо да осъжда, при положение че има само Един?

Правило 31
Ако искаш да укрепиш вярата си, трябва да омекнеш в сърцето си. За да бъде вярата ти твърда като скала, сърцето ти трябва да е меко като перце. Заради болест, злополука, загуба или уплаха, по един или друг начин всички ние се изправяме пред неща, които ни учат как да станем по-малко себични и предубедени и по-състрадателни и великодушни. Въпреки това някои от нас усвояват урока и успяват да станат по-меки, докато други накрая стават по-непреклонни и от преди. Единственият начин да се доближиш до Истината е да разшириш сърцето си, така че то да обхване всичко човешко и в него пак да остане място за Любовта.

Правило 32
Между теб и Бога не бива да стои нищо. Нито имами, нито попове, нито равини или други пазители на нравствеността или религиозно водачество. Нито духовни учители, нито дори вярата ти. Вярвай в своите ценности и правила, ала не ги налагай никога на другите. Ако постоянно разбиваш сърцата на хората, каквото и религиозно задължение да изпълняваш, то е безполезно. Пази се от всяко идолопоклонство, защото идолите замъгляват зрението ти. Нека твой водач бъде само и единствено Бог. Научи истината, приятелю, но внимавай да не превърнеш истините си във фетиш.

Правило 33
Докато всички на този свят се стремят да стигнат някъде и да станат някакви, а след смъртта да оставят всичко след себе си, ти се стреми към най-високото равнище на нищото. Живей леко, без да се обременяваш с нищо, все едно си числото нула. Ние не се различаваме от гърнето. Изправени ни държи не украсата отвън, а празнотата вътре. По същия начин имаме сили да вървим напред благодарение не на онова, към което се стремим, а на съзнанието за празнота.

Правило 34
Смирението не значи да си малодушен и бездеен. То не води нито до фатализъм, нито до капитулация. Точно обратното. В смирението е заложена сила – сила, извираща отвътре. Който се подчини смирено на божественото естество на живота, ще пребъде в невъзмутимо спокойствие и мир, дори когато целият широк свят е хвърлен в смут.

Правило 35
На този свят не сходствата или обичайното, а очевидните противоположности ни тласкат напред. А всички противоположности във всемира присъстват и във всеки от нас. Ето защо вярващият трябва да се срещне с неверника вътре в себе си. А неверникът би трябвало да опознае правоверния, стаен в него. До деня, когато достигнем съвършения човек – Инсан-и Кямил, вярата е постепенен процес, за който е нужна неговата противоположност: неверието.

Правило 36
Този свят се крепи върху взаимозависимости. И капка доброта не остава невъзнаградена, и прашинка зло не остава ненаказано. Не се страхувай от съзаклятията, измамите и номерата на другите. Помни, че ако някой залага капан, Бог прави същото. Той е най-големият съзаклятник. Каквото и да прави, го прави красиво.

Правило 37
Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето. Нито минута по-късно, нито минута по-рано. И за всички без изключение часовникът върви вярно. За всеки има време той да обича и време да умре.

Правило 38
Никога не е късно да се запиташ: “Готов ли съм да променя живота си? Готов ли съм да се променя отвътре?” Наистина е много жалко, ако и един-единствен ден в живота ти е същият, както предишния. Във всеки миг, с всяка нова глътка въздух трябва да се обновяваш отново и отново. Има само един начин да се родиш за нов живот: да умреш преди смъртта.

Правило 39
Частите може и да се променят, но цялото винаги си остава същото. На мястото на всеки крадец, напуснал този свят, се ражда друг. И всеки почтен човек, който умира, е заменян от нов. По този начин не само нищо не остава същото, но и нищо не се променя. И да умре някой суфист, някъде се ражда друг.

Правило 40
Животът без любов не е живот! Не се питай, към каква любов да се стремиш - духовна или материална, божествена или земна, източна или западна... Започнеш ли да делиш нещата, възниква ново и ново делене. Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е. Любовта е жива вода. А влюбеният е душа от огън! Светът се върти по друг начин, когато ОГЪНЯТ обикне ВОДАТА.












Гласувай:
46


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. waterway - Добър вечер, Sowhat!
26.05.2011 21:18
Не зная как ще изтълкуваш това. Надявам се да приемеш добронамерността ми.

http://aqualia.blog.bg/izkustvo/2011/05/24/elif-shafak-40-pravila-za-liubovta.752611

....защото има неща, които трябва да се повтарят по много пъти за някои хора, за да ги проумеят ( ако, разбира се), да го приемат и (евентуално) приложат.

Искам да използвам възможността, за да ти благодаря за книгата, за която направи пост преди време - "Сияние на жена" от Ромен Гари...Отдавна не бях чела нещо, което толкова да ме докосна. А купувайки си книгата, попаднах на друга ( нищо не е случайно!) от същата поредица "Безкрайна проза", а именно - "Жената, която чакаше" на Андрей Макин, която също.......С две думи - открих двама автори, които харесах като стил и философия.
_______
Извинявай, не съм във форма за разговор тази вечер. Логнах се само, за да ти благодаря.
Благодаря ти, Sowhat.

''Светът се върти по друг начин, когато ОГЪНЯТ обикне ВОДАТА.''!

цитирай
2. sowhat - )))))))))
26.05.2011 21:27
ще приема поста на агуалия като прекрасен. всеки от нас по различен начин открива своите книги, а понякога по един и същ. правилата са еднакви за всеки от нас, но ни докосват различно.
и колкото повече, толкова повече - както казва мечо пух, водна лили )))

п.п. едва сега видях, че и тя е писала по темата, при това вчера, нищо лошо няма в това, четох тази книга 5 месеца, ред по ред и сега просто не ми се искаше да я оставя само за себе си
аз пък ще благодаря на нав, който ме запали по ромен гари и така открих освен голям гальовник и сияние на жена.

хората и нещата, които са ни писани, от които имаме нужда, ни намират сами, защото сме си ги поискали - много силно.
благодаря ти, че се отби
цитирай
3. miaa - Благодаря ти , за хубавите мигове!
26.05.2011 21:44
"Хората и нещата ни намират сами, защото сме ги поискали силно"..
Има невероятни съвпадения,за миг да помечтаеш и се случват...
Няма случайни неща! Предизвикваме мислите си и ги проявяваме в пълна им сила!
С обич,Sowhat !
цитирай
4. sowhat - да,
26.05.2011 21:57
мия ))))
цитирай
5. erato7 - Благодаря ти, мила!
26.05.2011 23:19
Благодаря ти, мила!
цитирай
6. lovehunter - Това е
27.05.2011 04:40
магията на думите, Ем! Дали са български, турски или суахили - няма значение. Има значение магията, която е универсална, красива и истинска.
:)
цитирай
7. tsenn - Присъединявам се
27.05.2011 08:03
към мнението за "Любов". Тази книга попадна при мен преди месеци(даде ми я неслучаен човек), приех я с недоверие заради червения цвят на корицата, заглавието - "банално" и изписано по ефектен начин, началото, което сякаш отвеждаше към историята на една домакиня. Но скоро усетих, че лекотата на стила отвежда към дълбините на душата, към неосъзнатото и мечтаното - дълбоко, дълбоко...
Дадох книгата на други хора, книгата сякаш ни свързваше в една нишка, следвах нишката. Попаднах на " Бягащата с вълци", тази книга също ме обвързва с хората, с които я споделям, които я харесват или отхвърлят.
Следващото ми подобно откритие е книгата с поезия на Руми - "Океанът Руми" - книгоиздателство "Зограф". Наистина срещнах добър, верен приятел, готов да утеши и напъти.
И днес не съм същата. Търся следите, за които говори Елиф Шафак. Разколебана съм в "сигурното", но и по-открита, надявам се, за тайния, неясен, свят шепот на сърцето.
Благодаря ти. Поздрави!
цитирай
8. tsenn - едно стихче от Руми:
27.05.2011 08:29
Знание, което повтаряш като папагал, отлита,

когато имаш най-голяма нужда от него.

Казвам ти, господин Всезнайко,

дори да го запишеш в своето малко тефтерче

и да се хвалиш колко си начетен,

то ще избяга от тази клетка.

Забрави за онова, което

другите хора са казали и казват.

Просто покажи знание за малко любов и обич

и Знанието ще стане домашна птица,

чието гнездо е твоята отворена длан.

цитирай
9. sowhat - добро утро и благодаря на всички
27.05.2011 09:07
цен, прекрасно е това, и аз искам да ти дам един стих също

http://www.hulite.net/modules.php?name=News&file=article&thold=-1&mode=flat&order=0&sid=138885#1394414

преводачката е Мария Попова ))

и интервю с Елиф Шафак за списание Ева.

нищо не влиза случайно в живота ни, идва когато сме готови да го приемем
цитирай
10. tsenn - благодаря за стихчето
27.05.2011 09:49
Да, стъпките ни не са случайни... книгите, хората, всичко идва, когато го търсиш и наистина искаш.
Важното - и неимоверно трудното - е да долавяш пътя си, който те води извън общоприетото, към самия теб.
И още - наистина да тръгнеш, и то във вярна посока, а не само да говориш или мислиш за това. Може би това означава прераждане.
Поздрав, чудесен ден!
цитирай
11. sowhat - забравих да ти дам линка с интервюто ))))
27.05.2011 10:05
http://www.eva.bg/categories/%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B8-%D0%B8-%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D1%84%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BB/28-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8/7917-%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%84--%D1%88%D0%B0%D1%84%D0%B0%D0%BA---%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82--%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5.html
цитирай
12. tsenn - :)
27.05.2011 10:55
благодаря.
цитирай
13. vmir - Много ми харесаха тези 40 правила,
27.05.2011 12:14
чак се ядосвам, че не съм ги написал аз.
цитирай
14. sowhat - значи си готов
27.05.2011 12:27
за да станеш суфи.

между другото суфиите са приемани като гностиците на исляма.
това, което ме натъжава малко е
колко рядко се случва да се цитира посланието на апостол павел, към коринтяни
в българската литература, в православния свят.

http://www.biblegateway.com/passage/?search=1+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%82%D1%8F%D0%BD%D0%B8+13&version=BULG

нямам нищо против, туркиня и суфи да ме учат на любов, това е простичко доказателство, че всички религии на света са еднакви, всички хора са еднакви, различни са имената , с които се наричаме, и призоваваме бог

а Бог е Любов
цитирай
15. vmir - За мен апостол Павел също е един изключителен пример.
27.05.2011 12:39
Той въплъщава не само заложената способност към радикална личностна промяна, но и мъдростта, приизтичаща от същата промяна. Жалко, че е толкова силно игнориран. Това помага единствено на предразсъдъците и глупавото твърдоглавие, което е много силно разпространено у нас.
цитирай
16. sowhat - които служат удобно на цезарската максима
27.05.2011 12:40
- Разделяй и Владей
цитирай
17. vmir - 16. sowhat - които служат удобно на цезарската максима
27.05.2011 12:43
sowhat написа:
- Разделяй и Владей


Намаме и подобие на империя, за да си заслужава поне донякъде.
цитирай
18. sowhat - говорейки за империя
27.05.2011 12:49
имам предвид светът, разкъсван от религиозни, етнически и други предразсъдъци ))
цитирай
19. borjanmljakov - Ебати тъпотиите!
27.05.2011 12:52
На тая акъл не ма да й дойде.
цитирай
20. sowhat - добре, че ми идват други работи
27.05.2011 12:56
като борян мляков lol
цитирай
21. neutrino - суфизъм, елементаризъм или просто ислямизъм
27.05.2011 13:40
Правилата са особено присъщи на исляма. Там всичко е регламентирано. Даже позата за раждане.
Дамата от видеото ръси елементарни истини, които в Турция може би сега проникват, и за това се нуждаят от правила, повечето от които кухи.
Като
"Бог се е захванал да довърши делото ти, и вътрешно, и външно. Зает е изцяло с теб. Всеки човек е недовършено дело, което бавно, но неумолимо се приближава до съвършенствотол"

Първо този бог да довърши създанията си из Батман и Анадола, къде да убиеш жена в семейството не е кой знае какво. А за да се упростят нещата, сега ги зазиждат в празна стая с един пистолет - а ! тя се самоубила...
Ислямът дълбоко е проникнал в мозъците на тези отвъд южната ни граница, и те никога няма да признаят терора който са упражнявали над арменци, сирийци, българи, гърци и т.н. геноцидът е нещо присъщо за тази маса към която принадлежи и говорещата . За да бъде по-ефективна, нека не се обръща към всички, а към своите чалмо-фередже-носещи.
Когато се научат да мислят извън догмите на исляма (казва се секуларизация)
тогава да дава правила за европейците.
Една малка подробност - млади суфисти, около 1913г. раздробяват черепите на арменската интелигенция в Цариград със специално изработени тояги с железни накрайници.
Правят го с любов към исляма.
цитирай
22. sowhat - неутрино
27.05.2011 13:55
когато твърдиш нещо дай източници.
аз цитирам книга ( забележи -изкуство) и говоря за любов.
айде няма нужда да хвърляш политика и прочие помии тук. ако беше гледал клипа, щеше да разбереш, че авторката дори е била арестувана, заради свой роман, разказващ за турци и арменци.

ала отново е валидна старата блогърска истина - чукчата е писател, а не читател.

ако ти доставя удоволствие да плюеш, която и да е религия, напиши си пост и плюй на воля.

това е единственият коментар оф топик, който ще оставя.

читателите ми, са доста интелигентни хора, всички сме чели не без дъщеря ми и в момента не това е темата, така че не се опитвай да я насочваш в друга посока.
ако съм искала и сама можех да го направя.

спорен ден.
с достатъчно Любов
цитирай
23. neutrino - до sowhat
27.05.2011 14:36
Да гледах клипа. Ефтина реклама от вида на онзи с текстилното име.
Не говоря за любов, но и не се нахвърлям на тези които мислят другояче. Мисловният процес не се нуждае от правила.
Има достатъчно литература по всеки ред който съм написал, само кажи какво по-точно те интересува, ще има възможност да се просветиш.
Просто не обичам напътствия в живота, а още повече за любов . Вероятно нуждаещите се от напътствия (или пък от любов?)им харесват горните кухи фрази.
Историята не е политика, а истина.
цитирай
24. sowhat - а аз не обичам
27.05.2011 14:49
расисти, шовинисти, и всякакви -исти.
тук темата е любов.
значи ако не обичаш напътствия, не четеш.
аз не харесвам опитите за манипулиране и затова не го позволявам.
имаш право на мнението си, каза го, показа го, беше чут , не посочи източник, ок.

и понеже подскочи срещу исляма, нещо да кажеш за коринтяни?

и апостол Павел ли е убивал арменци или си чул , че ефесяни ( днешна турция ) са го пощадили?

п.п. и крум е пил вино от черепа на никифор, това значи ли, че днес аз съм виновна?

пожелах ти спорен ден, нека е такъв.
цитирай
25. lovehunter - neutrino
27.05.2011 15:30
Тук се натъквам на едно насрещно мислене, игнориращо понятията от контекста. А когато това стане, съвсем нормална е проявата на пасквилизъм като мисловна нагласа. Тъжна констатация, но е задължителна за хора, незапознати с материята, за която говорят.
Никъде в Корана(там е ислямът и никъде другаде) не се споменава и не се подтиква към ужасиите, за които говориш. Те са провокирани от персонално болни мозъци, какъвто е генезисът и на Инквизицията, която съвсем не е продукт на исляма.
Нито Корана, нито Библията, нито Ведическите книги, са опростени философски системи(а те са именно филисофски). И именно поради това, са така трудно разбираеми и когато едно лаично познание се сблъска с космополитността, започва свободно да интерпретира, като така се отдалечава от текста-носител на светлинни години, създава нова обективност, която замества истинската, но не е такава. Но това е присъщо на непросветеното съзнание, опростяващо нещата и гърчещо се от собствената неспособност да разбере.
И на-важното! Абсолютна проява на интелектуална нищета е, да се смесват философската система на една религия с естетическите парадигми на едно изкуство. Това е абсурдно и показва перверзна тенденциозност.

Една малка забележка: „упростявам“ се пише с „о“ в началото.
цитирай
26. pevetsa - Йоан 13:34 Нова заповед ви давам, да се любите един другиго; както Аз ви възлюбих, така и вие да се любите един другиго.
27.05.2011 15:40
1 Коринтяни 13
1 Ако говоря с човешки и ангелски езици, а любов нямам, аз съм станал мед що звънти, или кимвал що дрънка.
2 И ако имам пророческа дарба, и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам пълна вяра, тъй щото и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм.
3 И ако раздам всичкия си имот за прехрана на сиромасите, и ако предам тялото си на изгаряне, а любов нямам, никак не ме ползува.
4 Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее,
5 не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло,
6 не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината,
7 всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.
8 Любовта никога не отпада; другите дарби, обаче, пророчества ли са, ще се прекратят; езици ли са, ще престанат; знание ли е, ще се прекрати.
9 Защото отчасти знаем и отчасти пророкуваме;
10 но когато дойде съвършеното, това, което е частично, ще се прекрати.
11 Когато бях дете, като дете говорех, като дете чувствувах, като дете разсъждавах; откак станах мъж, напуснал съм детинското.
12 Защото сега виждаме нещата неясно, като в огледало, а тогава ще ги видим лице с лице; сега познавам отчасти, а тогава ще позная напълно, както и съм бил напълно познат.
13 И тъй, остават тия трите: вяра, надежда и любов; но най-голяма от тях е любовта.
цитирай
27. aqualia - Знам, че е случайно съвпадение...;)
27.05.2011 16:28
Гласувам за теб!
цитирай
28. vmir - 18. sowhat - говорейки за империя
27.05.2011 16:49
sowhat написа:
имам предвид светът, разкъсван от религиозни, етнически и други предразсъдъци ))


Тъй като не съм привърженик на конспиративните теории за властта, предпочитам да мисля, че разпокъсването на света е само средство за домогване, а основната функция на властта е да обединява. Макар и второстепенно, това разпокъсване се извършва непрестанно, движи го самолюбието и жаждата за спекулативна печалба - виждаш всезнайкото, който явно е далеч от материята, но блъфира, разчитайки, че ще се намерят примитиви, които да игнорират труда на другия, за да си го припишат поне частично с оценки "елементарно", "банално" и прочие. Неглижирането се разпространява като отношение и демонстративно непризнаване, спекулацията го прикрива като "защита" на своето, и така рано или късно приема формата на физически сблъсък по определен въпрос. Затова в моя блог всезнайковците не са добре дошли.
цитирай
29. ve6titsa - Благодаря!
27.05.2011 17:04
Точно сега чета "Яж,моли се и обичай".Само тази цифра 40 ми е малко странна.Явно има още много неща да науча за поетите;)
цитирай
30. sestra - Много вдъхновяващо!
27.05.2011 20:39
Благодаря ти, Еми :)
цитирай
31. sowhat - благодаря на всички
28.05.2011 09:59
вас, които се отбихте и прочетохте.
книгата наистина си струва.

благодаря и на агуалия, която прояви разбиране )))
цитирай
32. ekstaz - Човек който говори за Любов,а всява омраза !
29.05.2011 09:22
sowhat написа:
когато твърдиш нещо дай източници.
аз цитирам книга ( забележи -изкуство) и говоря за любов.
айде няма нужда да хвърляш политика и прочие помии тук. ако беше гледал клипа, щеше да разбереш, че авторката дори е била арестувана, заради свой роман, разказващ за турци и арменци.

ала отново е валидна старата блогърска истина - чукчата е писател, а не читател.

ако ти доставя удоволствие да плюеш, която и да е религия, напиши си пост и плюй на воля.

това е единственият коментар оф топик, който ще оставя.

читателите ми, са доста интелигентни хора, всички сме чели не без дъщеря ми и в момента не това е темата, така че не се опитвай да я насочваш в друга посока.
ако съм искала и сама можех да го направя.

спорен ден.
с достатъчно Любов

Твърде лицемерно!
цитирай
33. sowhat - екстаз
29.05.2011 09:40
правило номер 1 - както виждаш себе си, така виждаш светът.

искрено се забавлявам, от хора, които не четат, не разбират, но за сметка на това са пълни с етикети и готовност да съдят.
в една от главите на книгата, дервишът Шамс, казва - не искам да мисля лошо за този човек, защото ще създам лоша енергия и за се пречистя от нея, ще трябва да му мисля само доброто 40 дни.

)))
остани с добро екстаз, не искам да те мисля 40 дни
цитирай
34. virginblack - ти
29.05.2011 23:15
ти си знаеш :)
цитирай
35. mamas - Близка ми е мъдростта на суфиите.
30.05.2011 13:57
Заинтригува ме, ще потърся книгата.
цитирай
36. cocolina - ще си ги копна )))
07.06.2011 20:52
не могат да се четат бързо...чудесни са,и безкрайно мъдри, благодаря
цитирай
37. ekstaz - правило номер 1 - както виждаш себе ...
13.06.2011 11:37
[quote=sowhat]правило номер 1 - както виждаш себе си, така виждаш светът.

искрено се забавлявам, от хора, които не четат, не разбират, но за сметка на това са пълни с етикети и готовност да съдят.
в една от главите на книгата, дервишът Шамс, казва - не искам да мисля лошо за този човек, защото ще създам лоша енергия и за се пречистя от нея, ще трябва да му мисля само доброто 40 дни.

)))
остани с добро екстаз, не искам да те мисля 40 дни [/quo


Дано виждаш света !

Това ,че се забавляваш на чужд гръб е присъщо за теб(по друг начин неможеш да го правиш).
И не ме мисли...казал го е дервишът Шамс не ти...на теб ще ти трябват повече от 40 дни.Неможеш да си толкова добра:))))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sowhat
Категория: Лични дневници
Прочетен: 6303241
Постинги: 921
Коментари: 24681
Гласове: 63729
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031