Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2016 08:14 - Находката
Автор: martiniki Категория: Други   
Прочетен: 9702 Коментари: 4 Гласове:
19

Последна промяна: 03.05.2016 08:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Живея в този град от 20 години, дори повече. Знам за историческото му минало и това, че от най-стари времена тук все е имало градове и както се казва в популярно стихотворение - това е град, " с темели в кости забити". Буквално. Където и да се правят  строителни или други изкопни работи, скоро се натъкват на богатото и динамично минало. Обаче толкова наблизо до нас, поне откакто съм наоколо, не бяха откривали толкова важно и запазено наследство. По-точно - кости. Гробница. Погребални камери. Още не е съвсем проучена и точно датирана находката, защото е от вчера. Ще следя какво се случва и ще допълвам. 
Строят магазин "Кауфланд" на около километър от нас и вчера обявиха, че са се натъкнали на гробница. Много здраво и запазено съоръжение. Останки от погребение. Предполага се семейство на благороден човек и/или градоначалник. Семейна гробница от времето на Августа Траяна. До новия Кауфланда...Разбутали са духовете на предците. Шегувам се, но сериозно, крамолите вече са в ход. Напоследък се водят големи полемики във връзка със застрояването на парка край Бедечка - в тази си част особено запуснат и превърнат в сметище през последните години, така че, вероятно изкопните работи ще продължават и находките може да станат повече. 

Минах в неделя през обекта, беше отворен портала и реших, че няма да е проблем да опитам да надзърна. Мястото на разкопките е оградено е с големи ламарини, но видях камерата, правоъгълна, ориентирана според посоките север-юг, не съм се въртяла много-много. Съвсем на входа на паркинга за магазина е, до будката на пазача на бариерата...Дали ще го оставят или заровят не знам. Ще видим. До Великден вероятно ще се разбере.

Както се очакваше - преместиха костите и заровиха мястото на гробницата, скоро ще отвори магазинът. Не е нещо ново. Случва се да попаднат и на изключителни съкровища . В град с толкова динамично седемпластово минало е неизбежно да се заравят и забравят в делника старините.  Почват строителни дейности в парка "Бедечка", вероятно ще попадат на други такива находки.

Новината 








Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

1. katan - Не само "този" град!
18.03.2016 08:29
Цяла България е с осеяна с история.
Нека има магазини, МОЛ-ове и всичко друго.
Много ми се иска да се проучват и запазват такива "находки".
За другото - място, колкото щеш.
Поздрави за утрешния празник, Доре!
цитирай
2. martiniki - katan - благодаря :)
18.03.2016 08:46
Да, почти цяла България. Живяла съм в Бургас, затова моя паралел е малко по-различен - там няма толкова закопано минало, млад град е, а тук се разхождам всеки ден върху пластове история. Друго е и много особено усещане.
цитирай
3. syrmaepon - Ясно, магазин може и да няма скоро и ...
19.03.2016 11:31
Ясно, магазин може и да няма скоро и без това не е ясно дали е нужен. Лубор Байер е забъркал голяма каша - решил да строи новия град след Освобождението по плана на римския, и ето ти на,една къща в центъра човек спокойно не може да построи без да събуди някой мъртвец. Все си мислех, че по-удачно би било някъде встрани да разположи Стара Загора, а тук археолозите да си копаят на воля. Обаче, то се оказва и че настрани пак същото - ако не е мозайка, ще е гробница. Ама строили римляните от камък, не от дърво и сега няма спасение )))) събираме камъни. А от туризъм други страни от тия камъни що пари биха извадили , ама на, няма кой да мисли.
цитирай
4. martiniki - syrmaepon - :)
19.03.2016 15:48
Магазинът е готов, Сирме. Не знам под него има ли няма ли нещо, но съобщиха за находката едва сега - и тези новооткрити камери са извън огражденията на строежа. Точно до пътя за Казанлък. На ръба на платното...Говорят за източен некропол, трети век
Чудо е тук, навсякъде изскачат старини - ще ми се да си ги оставят така и като ходя в Кауфланд да ги навестявам :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martiniki
Категория: Други
Прочетен: 5775959
Постинги: 1125
Коментари: 15469
Гласове: 55652
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031